Színes paradicsom saláták
2016. augusztus 22. írta: meiszner.kati

Színes paradicsom saláták

A sokféle harmonizáló vagy éppen ellentétes szín a tányéron már eleve feldobja a hangulatot, ahogyan készítjük, avagy amikor elénk tálalják. A színeknek különösen fontos szerepe van a saláták esetében amikor egy könnyű ebédnek vagy vacsorának szánjuk. A sokféleség az összetevőket illetően egyben legyen harmonikus, nem csak összedobjuk amit éppen találtunk a hűtőben. A zöld leveles saláták és a zellerszár bármivel harmonizál, még a gyümölcsökkel is. Ugyanazon zöldségfélére rátalálhatunk több színben is. A sárgarépa lehet fehér, sárga, narancssárga, sötétlila.

paradicsom01.jpg

Van amikor a szín valamilyen egyedi tulajdonságot is hordoz, például a sárga paradicsom kevésebb savat tartalmaz, a fekete változatok pedig sokkal édesebbek a többinél. A csíkos változatok esetében már találkoztam teljesen ízetlen fajtával, és a kis kedvenc koktélparadicsomom történetesen szintén csíkos. A hetente többszöri paradicsomfogyasztás a felére csökkentheti a depresszió kialakulásának eshetőségét. Mindezt a paradicsom likopin tartalmának köszönhetően, hiszen az oxidációs stressz csökkentésével pozitívan hat a fizikumra és a pszichikumra. Úgyhogy dobjuk fel magunkat egy jó kis paradicsomsalátával!

paradicsom11.jpg

A  paradicsomot, különösen ha főzzük célszerű meghámozni. Vannak fajták melyeknek éretten könnyen lehúzható a héja, a  makacsabbakat először forró vízbe tesszük kis időre, majd hideg vízben lehűtjük, hogy ne főjenek  meg, és ne legyen forró a kezünknek hámozáskor. Egy egyszerű saláta is finomabb a hámozott paradicsomból, és sokkal könnyebb szeletelni, mint a héjasat. Vannak ételek melyeket elrontana a paradicsom leve, ezeknél a magos leves részeket is eltávolítjuk.

paradicsom02.jpg

A készítendő ételtől függően választjuk meg a paradicsom fajtáját, és a vágási módját. 

paradicsom05.jpg

A legegyszerűbb paradicsomsaláta

A paradicsomokat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, megöntözzük egy finom olíva olajjal (még jobb az olajszóróval befújva) sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

paradicsom04.jpg

A kedvenc paradicsom salátám

Hozzávalók

1/2 kg paradicsom

1 érett avokádó (opcionális)

1 kis lila hagyma

1-2 chili paprika

1 nagy csokor koriander vagy bazsalikom zöldje

1-2 evőkanál olíva olaj

1/2 citrom leve leszűrve

só, fekete bors 

A paradicsomokat, avokádót és a hagymát, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a koriander zöldet durvára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük az olíva olajjal, és citromlével. Lazán összekeverjük, és frissen tálaljuk.

Paradicsomos torma

Hozzávalók

8-10 cm-es torma megtisztítva

1 nagy paradicsom

1/2 citrom leve 

só, fekete bors

paradicsom03.jpg

A tormát finomra reszeljük, amely a szabad levegőn egy  kevésbé könnyfakasztó folyamat. A paradicsomot meghámozzuk, és eltávolítjuk a magjait, majd a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. Az összes hozzávalót elkeverjük.Egy jól záródó üvegben 2-3 napig eláll.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr9610427312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.08.22. 22:49:03

Szvsz, ha egy paradicsomnak nem jon le magatol a heja, akkor kar ezzel bajlodni egy friss salatanal. Koktelparadicsomrol nem is beszelve!
Az alaprecepted nagyon jo. En avokado helyett olivabogyot is tudnek ajanlani egy mas izhatashoz. :o)
süti beállítások módosítása