A sokféle harmonizáló vagy éppen ellentétes szín a tányéron már eleve feldobja a hangulatot, ahogyan készítjük, avagy amikor elénk tálalják. A színeknek különösen fontos szerepe van a saláták esetében amikor egy könnyű ebédnek vagy vacsorának szánjuk. A sokféleség az összetevőket illetően egyben legyen harmonikus, nem csak összedobjuk amit éppen találtunk a hűtőben. A zöld leveles saláták és a zellerszár bármivel harmonizál, még a gyümölcsökkel is. Ugyanazon zöldségfélére rátalálhatunk több színben is. A sárgarépa lehet fehér, sárga, narancssárga, sötétlila.
Van amikor a szín valamilyen egyedi tulajdonságot is hordoz, például a sárga paradicsom kevésebb savat tartalmaz, a fekete változatok pedig sokkal édesebbek a többinél. A csíkos változatok esetében már találkoztam teljesen ízetlen fajtával, és a kis kedvenc koktélparadicsomom történetesen szintén csíkos. A hetente többszöri paradicsomfogyasztás a felére csökkentheti a depresszió kialakulásának eshetőségét. Mindezt a paradicsom likopin tartalmának köszönhetően, hiszen az oxidációs stressz csökkentésével pozitívan hat a fizikumra és a pszichikumra. Úgyhogy dobjuk fel magunkat egy jó kis paradicsomsalátával!
A paradicsomot, különösen ha főzzük célszerű meghámozni. Vannak fajták melyeknek éretten könnyen lehúzható a héja, a makacsabbakat először forró vízbe tesszük kis időre, majd hideg vízben lehűtjük, hogy ne főjenek meg, és ne legyen forró a kezünknek hámozáskor. Egy egyszerű saláta is finomabb a hámozott paradicsomból, és sokkal könnyebb szeletelni, mint a héjasat. Vannak ételek melyeket elrontana a paradicsom leve, ezeknél a magos leves részeket is eltávolítjuk.
A készítendő ételtől függően választjuk meg a paradicsom fajtáját, és a vágási módját.
A legegyszerűbb paradicsomsaláta
A paradicsomokat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, megöntözzük egy finom olíva olajjal (még jobb az olajszóróval befújva) sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.
A kedvenc paradicsom salátám
Hozzávalók
1/2 kg paradicsom
1 érett avokádó (opcionális)
1 kis lila hagyma
1-2 chili paprika
1 nagy csokor koriander vagy bazsalikom zöldje
1-2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve leszűrve
só, fekete bors
A paradicsomokat, avokádót és a hagymát, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a koriander zöldet durvára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megöntözzük az olíva olajjal, és citromlével. Lazán összekeverjük, és frissen tálaljuk.
Paradicsomos torma
Hozzávalók
8-10 cm-es torma megtisztítva
1 nagy paradicsom
1/2 citrom leve
só, fekete bors
A tormát finomra reszeljük, amely a szabad levegőn egy kevésbé könnyfakasztó folyamat. A paradicsomot meghámozzuk, és eltávolítjuk a magjait, majd a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. Az összes hozzávalót elkeverjük.Egy jól záródó üvegben 2-3 napig eláll.