Karamellizált lila hagymás kosárkák
2016. augusztus 23. írta: meiszner.kati

Karamellizált lila hagymás kosárkák

A karamellizált lila hagymával kiválóan ízesíthetjük ételeinket, salátákat..leveseket, babféléket. Készíthetjük hozzáadott cukor nélkül, mivel már  a hagyma önmagában is elegendőt tartalmaz. Ajánlom minden nehéz étellel együtt hagymát is fogyasztani, amit nem nehéz megfogadni, hiszen szinte minden recept tartalmazza ezt a csodálatos zöldséget. Túlzásokba se essünk, ne feledjük, nagyon tápláló, ezért szabályozzuk az elfogyasztott mennyiséget. 

lilahagymaskosarkak02.jpg

A hagyma segít a diszharmonikus táplálkozás következtében elszaporodó sarjadzógombák vírusok baktériumok legyőzésében, és segít megszabadulni a parazitáktól, és a nehézfémektől. Segíti a tüdők és a máj működését, csökkenti a magas vérnyomást és normalizálja a koleszterinszintet.

A kosárkák tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet javaslom, így egy igazán rusztikus hatást érhetünk el.

Gyorsítja a  karamellizálás folyamatát amikor hagymánként egy csapot teáskanál cukrot adunk hozzá a sütés folyamán, vagy cukrot tartalmazó balzsamecettel ízesítjük a végén. A kis tűzön való sütés 30-60 percig tart.  

Hozzávalók a tésztához

200 g  teljes kiőrlésű búzaliszt

100 g  hideg vaj

ha szükséges 2-3 evőkanál nagyon hideg víz

20-30 g házilag reszelt parmezán sajt

a töltelékhez

2 evőkanál olíva olaj

4 evőkanál vaj

5-6 nagy lila hagyma

1 csapott evőkanál cukor (opcionális)

1 evőkanál balzsamecet

só, bors

zöldfűszerek (lehet petrezselyem,zeller, rozmaring, kakukkfű, tárkony, oregano, majoranna)

friss, vagy sós lében készült kecskesajt

a tálaláshoz

saláta, rukkola, mustárfélék zöldje

lilahagymaskosarkak05.jpg

Először összeállítjuk a tésztát. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a hideg vajjal, ha nem áll össze kis hideg vizet adunk hozzá. Utoljára beledolgozzuk a reszelt parmezánt. A tésztánkat  fóliába csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe. Ez idő alatt elkészítjük a hagymát.

A hagymát nem túl vékony félkarikákra vágjuk, és a felmelegített olíva olajban 2 percig állandóan kevergetve átforrósítjuk, majd  hozzáadjuk a vajat, és a cukrot  és csökkentve a tüzet folytatjuk a kevergetve sütést. A végén sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az összevágott zöldfűszereket.

lilahagymaskosarkak04.jpg

A sütés időtartama a hagyma mennyiségétől és a hőfoktól függően 30-60 perc.

Kivesszük a tésztát - ez  a mennyiség a formák nagyságától függően 4-6 darabhoz elegendő - és 4-6 részre osztjuk, először golyót formálunk belőle, ezeket szétlapítjuk, kisodorjuk, és a kivajazott lisztezett formába simítjuk.

lilahagymaskosarkak03.jpg

Elosztjuk a karamellizált hagymát a tetején, és 10 percig sütjük 200 fokon, majd a lereszelt, vagy szeletelt kecskesajtot, a tetejére tesszük és még 8-10 percig sütjük. 

 lilahagymaskosarkak01.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5911358272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása