Fényezett fűszeres sárgarépa
2016. augusztus 29. írta: meiszner.kati

Fényezett fűszeres sárgarépa

Ehhez az ételhez kétféle sárgarépát használhatunk. A zsenge ujjnyira vékonyságú  „újsárgarépát”, ebből nagyon hamar elkészül. Később, amikor már megnőttek a sárgarépák akkor ezeket szeljük ujjnyi vastag csíkokra. Ugyanazt az ételt kapjuk, csak kicsit tovább kell főzni. 

A pandzsábi konyhákon kóstolhatunk ilyen kardamom illatú sárgarépát, ahol kicsit lúgos buborékos himalájai ásványvízzel készítik.

fenyezettsargarepa02.jpg


A sárgarépa amellett, hogy lúgosítja a szervezetet

  • javítja a májműködést, serkenti a hulladékanyagok kiürülését
  • vízhajtó, oldja a lerakódást, mint a kövek és tumorok
  • megszünteti az emésztési zavarokat, mint a gyomorsavtúltengés, és a gyomorégés
  • kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős rothadást okozó baktériumokat
  • serkenti az anyatej képződést
  • szabályozza a hormonokat
  • antioxidáns béta-karotin  (A-pprovitamin) leggazdagabb forrása
  • megszünteti a nyálkahártyák gyulladásos betegségeit
  • erősíti a kötőszöveteket
  • fokozza a kalcium anyagcserét

 

Hozzávalók 4-5 adaghoz

30 kis sárgarépa, vagy 4-5 nagyobb ujjnyi csíkokra vágva3 evőkanál ghí, vagy vaj
2 evőkanál barna bio cukor
¼ teáskanál kurkuma
½ teáskanál durvára tört kardamom mag
½  teáskanál őrölt koriander
2 evőkanál friss narancslé
160 ml víz (buborékos ásványvíz)
½ teáskanál só
1 csipetnyi chayan bors
2 evőkanál összevágott petrezselyemzöldje
1 teáskanál friss citromlé
¼ teáskanál reszelt szerecsendió

A sárgarépa csíkokat egy serpenyőbe helyezzük, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, vagy ghít, a cukrot, kurkumát, a tört kardamom magokat, az őrölt koriandert, a narancslevet, vizet, és sót. Forraljuk fel, fedjük le, és kis tűzön főzzük tovább. Az új sárgarépát 20 percig, a téli sárgarépát 40 percig főzzük.

fenyezettsargarepa03.jpg


Levesszük a fedőt, amikor már szinte minden levét elfőtte. Teljesen elpárologtatjuk, amíg a sárgarépán szép fényes bevonat képződik. A tűzről levéve rátesszük a maradék vajat, a cayan borsot, és a petrezselyemzöldjét. Összerázzuk, és közvetlenül tálalás előtt megöntözzük a citromlével, és rászórjuk a szerecsendiót.

 fenyezettsargarepa01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4011658202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása