Sütőben sült fokhagymás káposzta szelet
2016. november 18. írta: meiszner.kati

Sütőben sült fokhagymás káposzta szelet

A káposzta teljesen új köntösbe bújt, nevezetesen egy olívaolajos fokhagymásba, amelytől a sütés után csak egy kérdés merülhet fel. A káposzta ilyen is tud lenni?

kaposztasutve04.jpg

Finomságán kívül közismert hogy az egyik leghasznosabb, legolcsóbb alapanyagunk.

Elsősorban azzal, hogy a zöld leveles zöldségek közé tartozik már fontos szerepe van a táplálkozásban.

Napközben ha erősen koncentrálnunk kell a feladatunkra, szintén jól jön az agyműködést serkentő káposztás étel.

Aztán egy feszült nap utáni vacsora részeként megnyugtatja az idegeket, javítja a hangulatunkat, és a libidót is növeli.

Kell ennél több? Hát még jó segítség a fogyókúrás étrendhez.

Általános elkészítési tanácsok a káposztához:

Sokszor elég, ha csak blansírozzuk a káposztaleveleket, és ilyenkor ne az órát nézzük hogy hány percig van a forró vízben, hanem a lábosban lévőkre figyeljünk! Amikor a halvány zöldes,szinte fehér levelek átváltanak élénk zöldre már kivehetjük, és ne feledjük egy szűrőkanálban hideg vízzel leöblíteni, hogy a további főlést megállítsuk.

A káposzta szeletelésénél  ügyeljünk a szálvastagságra, mert a vastagabb részek (erek) lassabban főnek meg. Ezért vagy teljesen kivágjuk, vagy külön vékony csíkokra szeljük.

A káposzta gázképző tulajdonságát jelentősen csökkenthetjük, kömény, római kömény, koriander, hozzáadásával

kaposztasutve03.jpg

A fokhagymás sült káposzta készítése

A sütéshez megmossuk, félbevágjuk a káposztafejet, és keresztben egy másfél két centiméter vastagságúra felszeleteljük.

Jó sok fokhagymát (egy fej káposztához egy fej fokhagyma)pépesítünk , és jó sok olíva olajban elkeverjük.

A káposztaszeleteket egy sütőedényben lefektetjük, megszórjuk sóval, borssal, és meglocsoljuk a fokhagymapépes olajjal. Sütőben a szélek aranybarna elszíneződéséig sütjük.

Szerintem ez egy főétel ezt jelzi a címben a szelet kifejezés is.

A teljes menü káposztaszelet, petrezselymes hagymás gombával, fekete rizs, diókrém, alma csatni volt (lásd első kép).

A bejegyzés trackback címe:

http://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4611970727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Balthazor Hellman 2016.11.20. 23:51:55

Azért olyan tájékoztató adatok nem ártanának, hogy hány fokra előmelegített/beállított sütőben, és meddig kell sütni.

meiszner.kati 2016.11.21. 00:06:05

@Balthazor Hellman: Ilyenkor télen többnyire a fatüzeléses kályhában sütök (kivéve a torták, és bizonyos sütemények) legközelebb a villany sütőben kipróbálom, és megírom a paramétereket. Addig is általánosságban amikor jó barnára sült a káposzta széle (amit nem tálalok fel) akkor biztosan megpuhult már.