Ilyenkor Karácsony közeledtével a legkülönbözőbb szaloncukrokkal, és házi elkészítésükhöz szolgáló receptekkel találkozhatunk. Ez az almabonbon olvasztott csokoládéba mártva, vagy egy 12x16 centis papírba csomagolva, amit aztán a két végén megtekerünk szintén feljuthat a Karácsonyfára.
Nem kell hozzá zselatin, az alma pektin tartalmától fog zselésedni!
Hozzávalók
2 kg alma meghámozva, magháza kivágva, kis darabokra vágva
4 evőkanál vaj
200 g nádcukor
További ízesítők lehetnek:
szeletelt mandula, dió összevágva, kesudió, mazsola, fahéj
A bevonathoz:
cukor és mák megőrölve, dió megőrölve, cukros szezámmag megőrölve
A felolvasztott vajon 5 percig sütjük az almát, majd 1-2 evőkanál vizet öntünk alá és időnként megkeverve megfőzzük. Ennek időtartama a felhasznált alma fajtájától függ. Utána hozzáadjuk a cukrot, és most már szinte egyfolytában keverjük, hogy minél több nedvesség eltávozzon a masszából. Amikor már nehéz keverni olyan sűrű lett, hozzáadhatjuk a kiválasztott ízesítőket. Ezután már csak 1-2 percig főzzük, mert a mazsola és a diófélék hamar megéghetnek. Egy nagy üvegtálba vagy sütőlapra kiöntjük és 2-2,1/2 centiméter vastagságban elsimítjuk. Amikor kihűlt kis téglalapokra vágjuk.
További ízesítésként és látványként beleforgathatjuk a fenti bevonatokkal, avagy Karácsonykor jöhet az elején említett csoki, majd papír majd két végén megtekerjük változat. Na és ez már akkor egy szaloncukor!