Gesztenyés zellerkrémleves vajban sült birs szeletekkel
2016. december 16. írta: meiszner.kati

Gesztenyés zellerkrémleves vajban sült birs szeletekkel

Elegáns leves, különleges ízhatásokkal. A birs savanykás, fanyarsága megszelídül a vajban sütéstől. Igazi Karácsonyi recept.

gesztenyeszellerkremleves02.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 1/2 - 2 evőkanál vaj

10-15 cm póréhagyma karikára vágva

180-200 g  zeller lereszelve vagy apróra vágva

100 g natúr gesztenye massza

150 ml tejszín

szerecsendió és fehér bors frissen őrölve, só

fél birsalma héjastól nagyon vékonyra szelve

Egy serpenyőben fél evőkanál vajon megpároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk a zellert, és felöntjük 400 ml vízzel.15-20 percnyi főzés után hozzáadjuk a gesztenyét és még további 5 percig főzzük.

gesztenyeszellerkremleves03.jpg

Időközben 1/2 evőkanál vajban mindkét oldalukon megsütjük a birsszeleteket.

A turmixba öntjük a hideg tejszínt, hozzáadjuk a levest, a fűszereket és a sót, majd az egészet simára keverjük.

gesztenyeszellerkremleves04.jpg

Visszaöntjük a főzőedénybe felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverünk 1/4 -1/2 evőkanál hideg vajat, üveg vagy porcelán csészékbe merjük, a tetején néhány szelet birsalmát szépen elhelyezünk, és azonnal tálaljuk.

gesztenyeszellerkremleves05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7212017577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.12.17. 20:15:10

Mostanában egyre többen fedezik a birsalmát, a héten szinte mindegyik étterem aktuális menüjében is láttam, pedig pár éve még elég kevesen ették meg :)

meiszner.kati 2016.12.19. 23:52:45

@Étteremkritikus: Megenni megették, inkább nagyon egyoldalú volt az elkészítése, de ugyanezt elmondhatjuk a cékláról, amit nem csak ecetesen képzelnek el, és a sütőtökről, melyet legritkábban készítenek sütve a nagyvilágban. Lassacskán de előkerülnek a régi elfeledett receptek, és beszivárognak más népek ételei, új fantasztikus fűszerekkel, és elemekkel gazdagítva a miénket!
süti beállítások módosítása