Elegáns leves, különleges ízhatásokkal. A birs savanykás, fanyarsága megszelídül a vajban sütéstől. Igazi Karácsonyi recept.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 1/2 - 2 evőkanál vaj
10-15 cm póréhagyma karikára vágva
180-200 g zeller lereszelve vagy apróra vágva
100 g natúr gesztenye massza
150 ml tejszín
szerecsendió és fehér bors frissen őrölve, só
fél birsalma héjastól nagyon vékonyra szelve
Egy serpenyőben fél evőkanál vajon megpároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk a zellert, és felöntjük 400 ml vízzel.15-20 percnyi főzés után hozzáadjuk a gesztenyét és még további 5 percig főzzük.
Időközben 1/2 evőkanál vajban mindkét oldalukon megsütjük a birsszeleteket.
A turmixba öntjük a hideg tejszínt, hozzáadjuk a levest, a fűszereket és a sót, majd az egészet simára keverjük.
Visszaöntjük a főzőedénybe felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverünk 1/4 -1/2 evőkanál hideg vajat, üveg vagy porcelán csészékbe merjük, a tetején néhány szelet birsalmát szépen elhelyezünk, és azonnal tálaljuk.