Csőben sült zöldséges köles
2017. március 10. írta: meiszner.kati

Csőben sült zöldséges köles

A kölest mindenkinek "melegen" ajánlom, egy könnyű gabonaféle, rendbe hozza még az elsavasodott szervezetet is. Különösen jó hatással van és megnyugtatja a gyomrot, a lépet és a hasnyálmirigyet, eme fontos emésztőszerveinket. Többek közt jelentős szilíciumtartalmának köszönhetően a terhesség időszakában rendszeres fogyasztása csökkenti a vetélés kockázatát. Ugyanezen szilícium tartalom miatt a elsődleges szerepe van a csonttörések diétájában.

Velem történt ez a kedves történet amikor eltörtem a lábam. A kórházba is minden nap behozta férjem a zöldséges köleskását. Mivel csak a teás termoszt találta meg a konyhaszekrényben, amelyikbe nem fér bele a nagykanál, a kicsi meg túl rövid volt hozzá, egy fakanalat hozott vele amivel nagyszerűen sikerült is kikanalaznom az ebédet. A szoba és sors társak nem nagyon kérdezgettek semmit, hiszen még a reggeli is ehetetlen volt, és mindenkinek otthonról hozták az ennivalót. Aztán a negyedik napon amikor kézbe vettem a fakanalat a  szembe ágyon lévő asszony megkérdezte - mond csak kedveském ti otthon is ilyen fakanállal esztek?

Hogy miért jó csonttöréskor kölest enni már nem nagyon firtatta. Én viszont megtapasztaltam hogy sokkal gyorsabban gyógyultam, és hamarabb lábra álltam, mint a szobatársaim.

A gluténérzékenyek étrendjében alapvető helyet foglal el.

Beltartalmi értékei
A zabhoz és az árpához hasonlóan meg kell fosztani külső burkától, mivel azonban értékes anyagai az egész magban egyenletesen oszlanak el, így a hántolt köles ezután is teljes értékű marad. A búzához hasonlóan magas a fehérjetartalma 11 % gazdag B1, B2, B5, B6, PP vitaminokban, és az életműködéshez feltétlenül szükséges nyomelemekben vas (eritrociták, lép, máj, vérplazma), ftór (fogak), magnézium (idegek), mangán (enzimek, hormonok), szilícium (csont, fogak, bőr), réz (máj, csontok), kalcium (csontok), kálium (szív), jód (pajzsmirigy), és cink (máj, prosztata). Teljes értékű aminosavakat tartalmaz.
Magas a zsírtartalma emiatt avasodásra hajlamos, ezért csak rövid ideig tárolható (ne vásároljunk egyszerre sokat belőle).

Hasznos tulajdonságai
A gabonafélék közül az egyetlen lúgos hatású és a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért az érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetünkből a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét.
Jó hatású a cukorbetegek, és a májbetegek számára.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, mivel alacsony a szénhidráttartalma. Tehát egyrészről nem növeljük tovább felesleges súlyunkat, másrészről gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetünkből.
Szép lesz a bőrünk, hajunk, körmeink, ha rendszeresen fogyasztunk kölest.
•    késlelteti az öregedési folyamatokat
•    rákmegelőző
•    gyulladáscsökkentő
•    erősíti az immunrendszert - ellenállóvá teszi a szervezetet
•    ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre
•    szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
•    erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert, és a látást
•    megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot 
•    javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.


Negatív tulajdonságai


A köles tartalmaz olyan anyagokat, amelyek gátolják a jód felszívódását a pajzsmirigy által, ezért csökkent működésű pajzsmirigy (hypothyreozis) esetében legyenek óvatosak vele.
Ne egyen túl gyakran kölest, aki hajlamos a székrekedésre, alacsony a gyomorsavtartalma, és bizonyos érbetegségek esetében.

A köles szárító tulajdonságú.

Mire ügyeljünk a vásárlásnál


Mielőtt megvesszük mindenképpen jól nézzük, meg hogy néz ki, a legfinomabb az élénksárga szemű köles. Minél fakóbb a színe annál „ragacsosabb” lesz az étel belőle. A többi gabonától eltérően nem lehet sokáig tárolni a magas zsírtartalma miatt, hamar megkeseredik, ilyenkor avas szagú, mindig, nézzük meg meddig szól a szavatossága. Ha mégis ilyen megkeseredett kölest vettünk megpróbálhatjuk megmenteni úgy, hogy leforrázzuk, leszűrjük, leöblítjük, és tiszta vízben feltesszük a szokásos módon főni. Szívem szerint, inkább ajánlom a madaraknak adni, nekik nem fog ártani, mert más az emésztésük.

Mit főzhetünk a kölesből


 A köles elsősorban kásanövény. Főzhetjük pergősre, ragacsosra, és nem bánja meg aki hígra főzött kását készít belőle. Ehhez csak a kétszeresére kell növelni a víz mennyiségét és a főzési időt. Ezen kívül készíthetők belőle felfújtak, pudingok, csodálatos zöldséges ételek, használhatjuk levesekbe, megfőzve töltött zöldségekbe, rakott ételekbe, lisztté őrölve palacsintába, kenyérfélékhez.  
A köles gyorsan megfő, és ezért nem kell beáztatni, de természetesen jól mossuk meg, akár öt-hatszor váltott vízben, amíg a víz tiszta nem marad utána.


Köles Kása – alaprecept

A kása készítésénél fontos a köles és a víz aránya, ha pergőset szeretnénk 1: 2-höz, ilyenkor nagyon száraz lesz, ha közepeset 1:3-hoz, ha sűrűbbet, ragacsosat 1:4-hez.

Személyenként 3-4 evőkanál kölest számítsunk, aszerint hogy önálló fogásként, vagy köretként készítjük.


1.    a kölest átmossuk 5-6-szor friss vízben, amíg tiszta nem marad a víz
2.    feltesszük a tűzre, hozzáöntjük a felforralt főzővizet
3.    amikor újból felforrt, leszedjük a habját, és 10-15 percig fedő alatt puhára főzzük
4.    pár vajdarabot vagy ghít teszünk a forró kására, és villával könnyedén átforgatjuk.
A köleskását mindig vajjal, vagy ghível készítsük ezzel ellensúlyozva szárító tulajdonságait. Ezen kívül keverhetünk bele párolt, vagy sült hagymát, vagy édes jelleget adva neki aszalt gyümölcsöket. Ha már nem forró csorgathatunk rá mézet.

A kölesből kását főzhetünk, elkészíthetjük vele szinte bármelyik rizses receptünket, tartalmasabbá teszi a leveseket, könnyű és gyorsan elkészíthető desszertek alapanyaga lehet.

Csőben sült zöldséges köles

Először elkészítjük a köleskását a fenti recept szerint a számunkra szükséges mennyiségben.

Amíg a kása fő előkészítjük a zöldségeket.

Első variáció: válasszunk egy zöldséget amely megadja a jellegét ez legyen ugyanolyan mennyiségű mint az összes többi felhasznált zöldségféle együttesen.

Második variáció: a zöldségek egyforma arányban szerepelnek az ételben.

Harmadik variáció: amennyi és amilyen zöldséget találunk a konyhában azokkal készítjük el az ételt.

Még a mennyiségekről: nem baj ha több a zöldség mint a köles az ételben. Sokkal fontosabbak a SZÍNEK!

koleszoldseges04.jpg

 A hozzávalók 2 adaghoz 

6 evőkanál köles

2 evőkanál vaj

1 evőkanál olíva olaj

250-300 g brokkoli

150-200 g gomba (opcionális)

250-300 g sütőtök vagy sárgarépa

Fűszerek:

1 teáskanál kakukkfű 

1/2 teáskanál rozmaring

csipetnyi majoránna

1/4 teáskanál szerecsendió (opcionális)

1/4 teáskanál bors

1/4 teáskanál só

koleszoldseges01.jpg

A zöldségeket alapos mosás és hámozás után jellegükből adódóan felaprítjuk. A sütőtököt (sárgarépát) lereszeljük, a gombát vékony szeletekre vágjuk, a brokkolit kis rózsákra szedjük-vágjuk.

A  zöldségek közül csak a felszeletelt gombát pároljuk meg az olíva olajon. A többi nyersen kerül sütőtálba.

koleszoldseges02.jpg

Egy villával fellazítjuk a megfőtt kölest, belekeverjük a gombát, és a brokkolit, kakukkfüvet, majoránnát, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és belereszeljük a szerecsendiót. Mindezt lazán összekeverjük.

koleszoldseges03.jpg

Kikenünk egy sütőtálat (üveg, agyag vagy vasedényt használjunk)vajjal belesimítjuk a sütőtök felét rákerül a köleses keverék és felülről a sütőtök másik fele. Kis vajdarabkákkal megszórjuk, és 30 percre betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8412149519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása