Cukkinis halleves rizzsel
2017. május 02. írta: meiszner.kati

Cukkinis halleves rizzsel

 

halcukkinirizsleveskis01.jpg

Ez a leves biztos a kedvencek közé kerül. A keleti fűszerek — curry, chili, lemon grass azaz citromcirok — ennek a könnyű és egyszerű ételnek is egzotikus jelleget ad. A kurkumától üde sárga színt kap. A felhasznált cukkini minél kisebb és zsengébb legyen, a rizsfajták közül a jázmin rizst, vagy a kerek szemű rizst ajánlom hozzá. 


2 adaghoz:
50g rizs
2 evőkanál olíva olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 szelet friss gyömbér
1 evőkanál curry por
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál frissen őrölt bors
½ zöld chili paprika 
300g cukkini 
1l zöldség alaplé, hal alaplé, vagy víz
300g tengeri halfilé
2 evőkanál fehérbor
½ citrom leve
petrezselyemzöldje
VARIÁCIÓK
Néhány karika friss citromcirok (lemon gras még egzotikusabbá teszi a levest.
 


1.    A jól megmosott rizst bő forró vízben feltesszük főni, ügyeljünk rá, hogy szét ne főjön. Amíg elkészül a leves pont kész lesz – ez 15 percet vesz igénybe – leszűrjük és félretesszük.
2.    A hagymát, és a gyömbért apróra vágjuk, a cukkinit kockákra.
3.    Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a gyömbért, amikor sistereg, megfuttatjuk rajta a hagymát is, majd hozzáadjuk a fűszereket. Vigyázunk, hogy meg ne barnuljon a hagyma, mert ízében és látványában is más jelleget ad a levesnek.
4.    Felöntjük a zöldséglével, hal alaplével, vagy utolsósorban vízzel, ha nem készültünk elő. Amikor felforr, beletesszük a nagy halkockákat, ha habja lessz azt egy szűrőkanállal leszedjük, majd a cukkini kockákat, még 5 percig főzzük, beleöntjük a bort, a főtt rizst, és még egyet forralunk rajta, majd rögtön  levesszük a tűzről, végül hozzáadjuk a citromlevet.
5.    Tányérokba merjük, az apróra vágott petrezselyemmel, vagy koriander zöldjével megszórjuk.

halcukkinirizsleveskis02.jpg

TANÁCS
Amennyiben van elegendő időnk a leves előkészítésére a halfilét, meglocsoljuk citromlével, lefedjük, és 30 percig hagyjuk pácolódni. A halfilé gyenge savanykás árnyalatot kap, nem esik szét, és ruganyos marad a főzés után is.Könnyebben emészthetővé válik. Sáfránnyal is szoktam készíteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr6212472671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása