Chia krémes kosárkák
2017. május 05. írta: meiszner.kati

Chia krémes kosárkák

Ezt a desszertet szeretem mert nagyon gyorsan összeállítható, látványos, és mindig sikert arat. Két un. "szuperélelmiszert" is tartalmaz, a fekete szezámmagot, és a chia magot. Ezeket most nem dicsérném agyba-főbe, mint teszik azt manapság, inkább azt hangsúlyoznám, hogy ne együk sokat belőlük. A közismert mondás szerint "a jóból is megárt a sok". Ezen kívül szeretném elkerülni hogy bárki is kivesézze az írásomat, még ha oly nagy szakértelemmel teszi is ezt. Olvasva egy magasztalt zöldségféléről szóló írást, rémülten néztem vissza korábbi bejegyzéseim listáját - lehet, hogy én írtam össze ennyi félét, és most sorba megcáfolják az állításaimat. Tettem azt mint egy kedves barátunk amikor reggel felébred sokszor a melleit keresi, aztán megnyugszik, hogy mégsem történt vele olyan szörnyűség, hogy nőként ébredjen fel. És aztán szépen megnyugszik, hogy nem neki  kell a tegnapi vacsora maradványait felszámolni, reggelit készíteni, felsöpöri, elpakolni, kikészíteni az aznapi ruhákat....stb, hanem kényelmesen férfiként éli tovább ezt az életét.

 

chiakosar05.jpg

Azért a desszert gyors összeállítása feltételezi, hogy már korábban megsütöttük a kosárkákat hozzá. Aztán már a chia mag bekeverése pillanatnyi feladat, a díszítés során pedig kiélhetjük a kreativitásunkat.

A kosárkák tésztája

Hozzávalók

250 g vaj

1 tojás sárgája

300 g liszt

100 g  kukorica vagy rizs keményítő

100 g fekete szezámmag megpirítva és megőrölve

chiakosar04.jpg

A lisztet összekeverjük a keményítővel, szezámmal, a közepébe  ötjük a tojássárgáját, a hideg vajat belereszeljük, és gyors mozdulatokkal, hogy a vaj minél kevésbé melegedjen fel összeállítjuk a tésztát. Egy fóliába csomagolva legalább 20 percig hideg helyen pihentetjük.

A tésztát 2-3 mm vékonyra kisodorjuk a kiválasztott kosárkák méretéhez passzoló köröket szúrunk ki belőle és a kivajazott belisztezett kosárka formákba helyezzük. A  kosárkákat sokan a vakon sütés bonyodalmai miatt mellőzik. Mivel nem használok alumínium fóliát, a szokványos vakon sütés helyett valamilyen más megoldást kerestem. Ehhez két közel azonos méretű forma szükséges. Gondolom már könnyű volt kitalálni hogy a kettő közé kerül a tészta. Természetesen lehet a klasszikus módon - fólia és bele valamilyen babféle - is megsütni a kosárkákat.

A kosárkákat em sokkal a tálalás előtt avaslom megtölteni, hogy ropogós maradjjon a tészta.

A maradék tésztából aprósüteményt szaggatunk,, és a kosarakkal együtt kisütjük.

 chiakosar02.jpg

Cia krém

50 g hia mag

és annyi kókuszkrém, hogy egy joghurt sűrűséget kapjuk

2 evőkanál méz

A hozzávalókat elkeverjük és hideg helyen hagyjuk legalább 30-40 percig duzzadni.

chiakosar03.jpg

A kosárkákat megtöltjük a chia kémmel és friss vagy cukrozott gyümölcsökkel megdíszítjük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8512482077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása