Évszakok a kertben, és a konyhában
2017. október 20. írta: meiszner.kati

Évszakok a kertben, és a konyhában

termesek01.jpg

Manapság az év bármely szakában az asztalunkra kerülhetnek a legegzotikusabb zöldségek gyümölcsök. Egyébként nem csak az egzotikusak. Egy városlakó megszokta, hogy itt a mérsékelt éghajlaton is a zöldséges pultokon egész évben nyár van, hiszem rendszeresen ideszállítják a legtávolabbi földrészekről is a „friss élő vitamint”.


Valóban az élő vitaminok sohasem feleslegesek, viszont azzal a gazdagsággal, amit a szülőföld nyújt számunkra és az évszaknak megfelelően, és ésszel kell gazdálkodni.


Az itt megtermő zöldségeket, sárgarépa, cékla, zeller, paradicsom, paprika, és akár a kevésbé közismertek, mint a karela vagy a koriander zöldje,  úgy alkalmazzuk hogy maximálisan hasznosuljanak számunkra tápanyagaik. Megfelelő társításban és fűszerezéssel.


Minden zöldségnek — megvan a maga szezonja


Eljön a tavasz, amikor megjelenik a retek, újhagyma és a zöldlevelesek, mint sóska spenót, mangold, rukkola, salátafélék, kapor, petrezselyemzöldje, koriander zöldje, majd a csodálatos bazsalikom - mindezeknek ilyenkor amikor frissen teremnek a szabadföldben van fontos szerepük az étrendünkben.

 
Megjelenik az első gyümölcs az eper, majd sorba a többi bogyós-gyümölcs, cseresznye, meggy. Mindegyik szezonja néhány hétig tart utána már nem teremnek, ekkor kell fogyasztani belőlük annyit amennyire szervezetünknek szüksége van.


Minden növénynek megvan, hogy mikor hoz termést, és annak mikor van az érési ideje.
Minél jobban forrósodik a nyár annál gazdagabb a zöldség-gyümölcs paletta, és szépen váltják egymást a sorban A csúcsválaszték kora ősszel van. Ez biztosítja szervezetünknek a tartalékokat a hosszú télre. Régen eszerint táplálkoztunk, mindent végig ettünk a maga idejében, majd megerősödve immunrendszerünk védelme alatt nyugodtan átvészeltük a telet. Abban az időben még más ökológiai helyzet uralkodott, és az életritmus sem diktált olyan tempót, mint manapság.


Minél több a stressz, minél rosszabbak az életfeltételek, és a táplálkozás, annál kevesebb vitamin marad meg a szervezetünkben.

A zöldségek tárolásáról nem egy értekezést írtak, de mindezek ellenére sokan nem megfelelően járnak el, így sokat veszíthet tartalmából a zöldség. Még kevés a megfelelő hőmérséklet, feltétlenül teljes sötétségben kell tárolni. A fény hatására a vitaminok elpárolognak! Ezért ha a boltból visszük is haza a zöldségeket, és nem a pincében, vagy veremben tároljuk, rendkívül fontos a fénytől való védelem.


Az ősi írások szerint a betárolt zöldségeket karácsony után már nem ették meg.Úgy tartották, hogy addigra elvesztik minden hasznos tulajdonságukat, és elindulnak a csírázási folyamatok. Különösen veszélyes a tavasz kezdete, amikor minden feléled, és növekedésnek indul, a burgonya megfonnyad, és kicsírázik, a hagyma és a fokhagyma hajtani kezd, a káposzta virágot fejleszt. Bizonyos zöldségeket, pedig ilyenkor már kifejezetten veszélyes fogyasztani, mert méreganyagok termelődnek bennük. Ilyen januártól a burgonya, és a savanyú káposzta .


Néhány egyszerű figyelemfelkeltő összefüggés

A nyári alma elég gyorsan rendbe hozza a bélműködést.


Ha gázképződéstől szenvedünk, jusson eszünkbe a fokhagyma. Elpusztítja a patogén mikroflórát, és normalizálja a belek baktériumflóráját (a fokhagyma és nem a bifidus).
Este lefekvés előtt egy gerezd fokhagyma, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy csökkent a gázképződés, és már nem olyan nehéz a gyomrunk…


Nagyszerűen normalizálja a bélflórát a fekete ribizli, áfonya, és az édeskömény. Gyógyító célzattal történő táplálkozás esetében ne keverjük a gyümölcsöket semmivel, még egymással sem, ami azt jelenti, ha almát eszünk, akkor csak azt, ha körtét akkor csak körtét stb.


Ahogy megjelenik a szilva, a krónikus gyomornyálkahártya gyulladásban szenvedők élete is megkönnyebbülhet általa. A szilvát ilyenkor fogyasszuk éhgyomorra, vagy vacsorára (ne feledjük semmivel sem összekeverni) minden nap. A szilvaszezon alatt komoly eredményeket érhetünk el.


A gyomor és nyombélfekély esetében ajánlott a frissen készített nyers burgonya lé. 50-100 ml t iszunk belőle fél órával étkezés előtt naponta háromszor, egy hónapon keresztül.

 A fiatal cékla, amelyiknek még több a levele és szára, mint a gumója, segít a gyomorsav csökkentésében.

A vérkeringést és a nyirokkeringést stimulálja a nyers cékla lé, egyben növeli a vírusos betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. Tisztítja a májat, epehólyagot, és a veséket.

A mai ember élete olyan módon „elembertelenedett” hogy sokan még ezeket a nagyon egyszerű ajánlásokat is képtelenek beilleszteni a napirendjükbe, már akinek van ilyen.
Amikor még Budapesten dolgoztam egy Természetgyógyász központban eleinte mindig próbáltam ahhoz igazítani a tanácsainkat, hogy mit és hogyan tud belőle megvalósítani a beteg. Aztán egyértelművé vált számomra hogy ez nem az én feladatom. Mindenkinek saját magának kell megtalálni a megvalósítás útját módját, vagyis helyettünk senki sem fog bennünket meggyógyítani. Vannak akik megadják az irányt, az útmutatót, és ennek az útnak a közepén nekünk kell végigmenni úgy hogy ne essünk le a szakadékba. Időben legyenek ezek az apró értelmes változtatások fontosak számunkra, és akkor találunk rá módot, és időt, hogy életünk részévé váljanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5313035010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása