KICSARI  mungó babos rizs fűszerekkel
2010. május 19. írta: meiszner.kati

KICSARI mungó babos rizs fűszerekkel


Az ayurvédikus konyha legjelentősebb étele, a rizs és hántolt mungó bab keveréke fűszerekkel.
Édes ízűek, hűtő hatással és édes emésztés utáni hatással rendelkeznek.
Így együtt nagyon kiegyensúlyozott ételek, nagyszerű fehérje kombináció.
Ez egy tökéletes étel, amely könnyen emésztődik erőt és ellenálló képességet adva. Minden szövetünket táplál.

A receptben jó, ha nem kerüli el a figyelmünket, hogy hántolt mungó babról van szó!

4-5 adag
1 pohár hántolt mungó bab
1 pohár basmati rizs
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
2 ek kókuszreszelék
1 csokor koriander zöldje
½ pohár víz
3 ek ghí
4cm fahéjrúd
5 szem szegfűszeg
10 szem fekete bors
5 szem kardamom
3 babérlevél
¼  tk kurkuma
¼  tk só
6 pohár víz

Addig mossuk a mungó babot és a rizs, amíg átlátszó nem lesz a víz rajta.
Ha van időnk, beáztathatjuk a mungó babot néhány órára, ez megkönnyíti az emésztését.
Egy mixerben pürésítjük a gyömbért, kókuszreszeléket, koriander zöldjét a fél pohár vízzel.
Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál ghít (főzött vaj), beledobjuk a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, fekete borsot, babérlevelet, amikor megéreztük a fűszerek illatát, hozzáadjuk a mixerben elkészített pasztát, a kurkumát, és a sót. Kevergetve sütjük,amíg világosbarna lesz. Hozzáadjuk a mungó babot és a rizs, jól elkeverjük, és felöntjük a hat pohár vízzel. Lefedve felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd lecsökkentjük alatta a tüzet a minimumra. A fedőt nem teljesen lezárva még 25-30 percig főzzük.

Ez az étel mindhárom dosát kiegyenlíti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr72014414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.