RIZS
2010. június 03. írta: meiszner.kati

RIZS

 Története
 A rizs  a búzával együtt az emberiség legfontosabb, és legtöbbet fogyasztott gabonaféléje, már az újkőkor óta ismert volt, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A világban 8000 rizsfajta található. Származási helye Délkelet-Ázsia.
Az emberiség felének legfontosabb tápláléka.
A rizsszemet előbb kicsépelik, hántolják, majd koptatással válik fehér rizzsé, ez biztosítja a természetes eltarthatóságát.
Van hosszú, közepes, és rövidszemű, fekete, fehér, barna, vörös, basmati, és jázmin, olasz rizsfajták, arborio, karolina, illetve édes vagy pudingrizs.

 A fényezett meghatározás azt jelenti, hogy glükózzal és talkummal „fényesre csiszolják” ennek az eljárásnak az a lényege, hogy az ilyen rizs kevésbé fő szét és tapad össze. 
   
 Hatóanyagai és gyógyhatása
•    B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, niacint keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.
•    Bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére a rizskorpa fogyasztása ajánlatos, bélgyulladások esetén a rizsnyák hasznos.
•    Hasmenés, rossz közérzet, hányinger, székrekedés esetében javasolt, méregtelenítő étel-
•    A rizstejet tejérzékenységben szenvedő emberek fogyaszthatják.
   
Tárolása
A rizst legjobb vászon, vagy juta zsákban, illetve papírzacskóban tartani.
 A fehér rizs 2-3 évig is eláll, feltéve, ha nem molyosodik be.
   
Gasztronómiai alkalmazása, avagy mit főzhetünk a rizsből
A rizs ezerféleképpen készíthető el, és könyvet lehetne írni rizzsel készült receptekből, ezért a teljesség igénye nélküli a felsorolás,
Kapható rizsliszt, pehely, és keményítő formájában is, erjesztve belőle készül a szaké, és az ecet.

A rizs elsősorban kásaétel volt még ma is nagy előszeretettel fogyasztják Kínában reggelire, a Japánoknál is a legfontosabb étel, különböző szusikat, rizslabdácskákat, rizslepényeket, és minden étkezéshez köretként készítik, elég csak megfőzni a japán alaprecept szerint és megtudjuk micsoda, finom, aromás, illatos, pergő puha, és tapadós egyszerre. A japán élelmiszerboltok egy tucat rizsfélét kínálnak a háziasszonynak. Aztán itt van az olaszok rizottója, a spanyolok paelája, a kaukázusi népek plovja és az indiai sáfrányos rizs és a kicsari. Rakott ételek, levesek fontos összetevője.
 A rizs fajtájától és főzési módjától függ, hogy a szemek pergősek elválnak egymástól, vagy ragacsos állagú, mint a szusihoz használt főtt rizs, vagy aldente mint a rizottóhoz készített főtt rizs.
   
 Barna rizs kontra fehér rizs
 A barna rizs hasznos tulajdonságai akkor tudnak érvényesülni, ha szervezetünk meg tudja emészteni, ezen kívül a barna rizs:
•    a korpa avasodása miatt tartósított termék
•    gyomor-nyálkahártyagyulladást (gastritist) provokálhat, ezért bármelyik barna rizzsel készült ételbe a betegség megelőzésére tegyünk szegfűszeget, és kókuszreszeléket
•    emészthetősége hosszantartó főzéssel érhető el, főleg akkor együnk ilyen nehéz ételt, amikor fizikai munkát fogunk végezni, vagy intenzíven sportolunk.

Mint a többi gabonaféle esetében a hántolatlan rizs is több biológiai értékkel rendelkezik, ami a fényezett rizst illeti nemcsak a csíráját, hanem a héját is elveszti a fehérje átalakító enzimekkel együtt, mégis követendőnek tartom az ájurvéda több ezer éves tanítását, mely szerint a barna rizs nehezen emészthető, ezért inkább a fehér rizst javasolja mindennapi fogyasztásra. Ezen kívül az ájurvéda szerint az előfőzött rizs, már elvesztette életenergiáit és halott ételnek minősül.
   
   
 Ajurvéda a rizsről
 A fehér rizs különösen a basmati rizs a szatvikus táplálékok közé tartozik, a vata és pitta típusoknak különösen megfelel, a kapha típusnak mértékletes fogyasztás esetén. Kis mennyiségben egyensúlyba hozza mindhárom dósát. Hűt és édes ugyanakkor jól hat a hasnyálmirigy működésre, fogyasszuk túlzott vizelet-kiválasztás, hasmenés esetében. El tudja hárítani mindhárom életkezdet - Szél, Epe, és Nyálka ártalmas tulajdonságait, növelni tudja a férfierőt, megszünteti a hányást, és a hasmenést. Mivel a rizsnek hűtő tulajdonsága van, hideg éghajlaton, télen vagy sült dióval, vagy mungó babbal együtt készítsük el - ezzel meleget adnak neki.   
 A barna rizs nehéz emészthetősége mellett a pitta alkatúaknál különösen növeli a hőt, és nehéz a kapha típusnak.
   
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr932054887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.06.06. 16:26:23

mindkettőt ,hogy szokjátok:)