Töltött sárga patiszon
2010. augusztus 19. írta: meiszner.kati

Töltött sárga patiszon

A sárga patiszon nem csak színében, hanem ízében is eltér a fehér rokonától, attól sokkal karakteresebb és ugyanakkor lágyabb. Kifejezetten a töltött ételekhez való, vigyázni kell, hogy időben levegyük, mert szinte egy nap alatt a kétszeresére tud nőni.


Mindezek után bátran megvehetik a piacon, vagy elvethetik a magját. Ugyanúgy kell termeszteni, mint a cukkinit, vagy bármely tökfélét. A lényeg hogy legyen egy méterszer méteres napsütötte terület, ahová tavasszal egy fészekbe elvetünk 2-3 szem magot. Amikor kikelnek a legerősebb palántát, hagyjuk meg. Vigyázzunk, hogy a közelében semmilyen rokona ne kerüljön (dinnye, uborka, tökfélék), mert akkor nőhetnek dinnye ízű, zöld színű sajátos alakú egyedek. Ezekkel, meg a túl nagyra nőtt példányokkal díszíthetjük az ebédlőt.
A töltött patisszonhoz kis vagy közepes méretűeket válasszunk.

2 adaghoz
2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
1 sárgarépa lereszelve
2 evőkanál dió durvára vágva
1 evőkanál kapor, vagy petrezselyemzöldje apróra vágva
1 evőkanál friss vagy szárított ribizli (lehet mazsolát is használni)
3 evőkanál rizs frissen megfőzve
só, frissen őrölt bors

4 kis, vagy 2 közepes sárga patiszon

Az öntethez
100ml sűrű joghurt
1gerezd fokhagyma összetörve
1evőkanál friss vagy ½ evőkanál szárított mentalevél



1.    Az olajon kicsit megpirítjuk a diót, majd megpároljuk a vöröshagymát és a sárgarépát, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.
2.    A patisszonok szár felőli részén levágunk egy kalapot. Az alsó részt kivájjuk, és a töltelékkel szépen megtöltjük.


3.    Tűzálló tálba helyezzük, vizet öntünk alá és 180 ºC –os sütőben addig sütjük amíg a patisszon megpuhul, ha szükséges sütés közben  pótoljuk a vizet alatta.
4.    Összekeverjük az öntet hozzávalóit.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr782234137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása