MALABÁRI KARDAMOM     Elettaria cardamomum
2010. augusztus 31. írta: meiszner.kati

MALABÁRI KARDAMOM Elettaria cardamomum

A kardamom termesztése

A sáfrány után, az egyik legdrágább fűszer, mivel kézzel szedik, és gondosan kell eljárni a szárításánál, hogy ki ne nyíljanak a szemek. A világ kardamom igényének 80% Indiából származik, ahol vadon nőve is találkozhatunk vele. A termést a hároméves növényekről lehet gyűjteni januártól decemberig, mivel a növény egész évben virágzik. A szedése igen munkaigényes, mert akár egy virágzatban is különböző időben érnek be a szemek. Arra is ügyelni kell, ki ne hulljanak a szemek, ezért nem sokkal a teljes érés előtt kell szedni. Tíz éves koráig terem a növény, utána felújítják az ültetvényt.

A kardamom konyhai felhasználása


A jó minőségű kardamom szemek halványzöld színűek, zártak és csak felhasználáskor hasítjuk fel. A fehér kardamom a zöld fehérítet változata, és főleg édességekhez használja az indiai konyha, mivel vegyszeresen is fehérítik ezért inkább a zöld változatot ajánlom.

Amennyiben őrölt változatban vásároljuk, abba héjjával együtt kerülnek a magok, és hamar elillan az illata. Legjobb mozsárban, frissen mindig annyit összetörni amennyit éppen felhasználunk.

 

A kardamom az egyik legjobb és legbiztosabb emésztésserkentő

Nálunk a sütemény receptekben találkozhatunk vele különösen a karácsonyi sütemények készítésénél, fahéjjal, szegfűszeggel, és szerecsendióval együtt.

Rászolgálna a sokkal szélesebb körű alkalmazásra, mert nagyon sokat segít a gyomornak és az emésztőrendszerünknek. Mint minden illatos fűszert óvatosan adagoljuk, legjobb pontosan betartani a kiválasztott recept utasításait. Igen kifinomult ízt ad az ételeknek, és nem csak a kávét és a fekete teát semlegesíti. Az indiai, az arab, és az afrikai konyha széleskörűen alkalmazza édes és sós ételekhez egyaránt.

Ájurvéda a kardamomról

Élénkíti a lépet, és eltávolítja a Kaphát a gyomorból és a tüdőből. Serkenti az elmét, erősíti a szívet.

Tejhez adva semlegesíti annak nyálkaképző tulajdonságait, méregteleníti a kávé koffeinjét.

Minősége szatva, kitűnő a test prána áramlásának megindításában és normalizálásában.

Jót tesz a kardamom gyermekek idegi alapú emésztési zavaraira, vagy magas Váta miatti hasonló problémákra, erre a célra jó összetételt alkot az édesköménnyel. Segít megszüntetni a hányást, böfögést, vagy savfelöklendezést.

 

  1. Egy pohár forró tej,½ tk ghível egy csipet kardamommal, és asafoetidával segít nemi gyengeség esetén.
  2. A vérzés és a vérzékenység csökkentésére lehet bevenni egy csipetnyi kardamomot, ugyanannyi sáfrányt és szerecsendiót összekeverve  ½  teáskanál mézzel és 1 tk aloé verával. Naponta kétszer.
  3. Köhögéskor és légszomj esetén segíthet egy csipet kardamom, csipet kősó, 1 tk ghí és ½teáskanál méz. Ezt az összetétel lassan szopogassuk le a kanálról.
  4. Könnyebbséget hoz a csípő fájdalmas vizelés esetén naponta kétszer fél pohár uborkalé egy csipet kardamommal.
  5. Hányinger esetén segít ½ pohár joghurt két csipet kardamom, és ½ tk méz.
  6. Kétcsipetnyi kardamom, zab vagy kukoricakásával megelőzi a fogszuvasodást.
  7. A kávéfogyasztása elnyomja a mellékveséket. A kávé stresszhatását semlegesíti egy csipetnyi gyömbér és kardamom hozzáadása

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr242263286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása