A téli saláták előszeleként ez a saláta már fejtett babból készült, csak még a friss változatából, tehát nem volt ideje megszáradni. Nagyon szeretem ilyenkor a fejtett babot, mert sokkal zamatosabb akár levesnek, akár ragunak készítjük el.
Kétféle öntetet is leírok hozzá, az egyik párolt hagymás, és egy régi zalai étel, feltétlenül melegen tálaljuk, mert nehéz, és megterhelheti a gyomrot. Ennek ellensúlyozására egy könnyű zöldsalátával adjuk asztalra. A másik a keletet idézi meg hozzávalóival. és a sok fűszernek köszönhetően könnyebb emészteni, így hidegen tálaljhatjuk, ugyan a legfinomabb langyosan, amikor még nem hűlt ki teljesen a bab és így csorgatjuk rá az öntetet.
A nagy óriás fehér babból, gesztenyebabból, vagy lima babból ajánlom készíteni.
300g friss fejtett bab, vagy 150g szárazbab ez utóbbit áztassuk be 10-12 órára
Felforralunk 1,5l vizet, beletesszük a babot, és só nélkül puhára főzzük.
Hagymás öntet
3 közepes hagyma vékonyan felszeletelve
2 evőkanál olíva olaj
só
frissen őrölt fekete bors
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, és kis tűzön megpároljuk, vigyázva, hogy meg ne barnuljon, ezért lehet néha kis vizet aláönteni.
Amikor szép aranyszínű belekeverjük a megfőtt babot, megsózzuk, átmelegítjük, és tálaljuk.
Ha szeretnénk olaszos jelleget adni az öntetnek 1 teáskanál friss kakukkfüvet, és
1 teáskanál friss oregánót is hozzáadhatunk. A fűszernövényektől könnyebben emészthetővé válik.
Fűszeres öntet
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál őrölt koriander
1 kis chili paprika
50ml jó minőségű olíva olaj
½ citrom leve leszűrve
só
A fenti hozzávalókat egy mozsárban péppé törjük, vagy mixerben pürésítjük.
Rácsorgatjuk a megfőtt és langyosra hűlt babra. Ezt a salátát 1-2 órával tálalás előtt is elkészíthetjük, de semmiképpen se tegyük hűtőszekrénybe, mert akkor megkeményedik a bab.