Tofu egyszerű szójamártásban
2010. november 08. írta: meiszner.kati

Tofu egyszerű szójamártásban

Ez a recept a maga egyszerűségében kiemeli a tofu állagát. A legjobban szójatúróból szeretem, ami lényegesen lágyabb, mint a szójasajt, a kínai élelmiszerboltokban kapható. Természetesen a mindenhol beszerezhető szójasajtból is készíthetjük, ennek éppen a rugalmas állaga fogja meghatározni a jelleget.
A gyorsan és könnyen elkészíthető, ételek, közé tartozik, és egy vegetáriánus menüben biztosítja a fehérjeforrást. A kínai konyhában, amikor a vártnál több vendég érkezik a már készülő 4-5 főétel mellé, szoktak gyorsan egy tojásos fogást rögtönözni, így mindenkinek elegendő lesz.  (a magyar konyhának is van ilyen Joli jokere, ilyenkor hozzáöntenek a leveshez némi vizet). Ugyanilyen segítség lehet ez a tofus recept is, de akár önmagában egy tál rizzsel együtt már tartalmas ebéd.

1 szójatúró, vagy szójasajt
2 evőkanál mogyoró olaj
3-4 újhagyma, vagy 1 közepes vöröshagyma szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 cm-es gyömbér csíkokra vágva
1 teáskanál saohszingi bor, ésegy kevés chili paprika
Mártáshoz:
1 teáskanál sűrű szójamártás
1 evőkanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál cukor
2 evőkanál víz


1.    A szójatúrót sok kiskockákra vágjuk, lehet kézben, ehhez egy kis gyakorlat kell, először négy szeletet vágunk, majd négy csíkot hosszában, és négy csíkot keresztben, ugyanezt tehetjük a tofut egy deszkára helyezve.


2.    Felforralunk fél liter vizet, és beletesszük 5 percre a tofu kockákat, hogy átmelegedjenek. A sütéskor kivesszük egy szűrőkanállal, és lecsepegtetjük.
3.    Összekeverjük a mártás hozzávalóit egy kis tálkában.


4.    Felforrósítjuk az olajat egy vokban, vagy serpenyőben, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a lecsepegtetett tofut, további 1-2 percig pirítjuk, most már finoman, hogy össze ne törjük.
5.    Ráöntjük a saohszingi bort, amitől sisteregni fog, és hozzáadjuk a chili paprikát.
6.    Felkeverjük a mártást, és beleöntjük a vokba, keverjük meg, hogy egyenletesen bevonja a tofut, és besűrűsödjön.


7.    Megszórjuk a tetejét a z újhagyma zöldjével, és azonnal tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr562432644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.