Ebben a tortában az alma és a túró klasszikus harmóniáját kiegészíti a sárgabarack lekvár édes egyben savanykás ízével. Gyorsan elkészül, de aztán nehéz kivárni, amíg kihűl. Ez egy jól bevált recept.
6 alma
2 evőkanál méz
1 evőkanál rum
½ citrom leve
Az almákat egészben meghámozzuk, kivájjuk a magházat, és karikára vágjuk, a szép szeletekből félreteszünk annyit, hogy befedhessük vele a torta tetejét, a többi részt apró kockára vágjuk, de le is reszelhetjük. Elkeverjük a citromlevet, rumot, és a mézet és az almára öntjük.
A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es sütőforma alját kikenjük vajjal.
125g vaj
80g porcukor
3 tojás (ha vegetáriánus tortát sütünk, akkor helyette 1 teáskanál szódabikarbónát, és felkockázott almát a levével együtt adjuk tésztához)
1 bio citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
csipet só
225g átszitált liszt
3 evőkanál darált mandula
250g sima túró
100ml tejföl
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál porcukor
25g vaj
3 evőkanál házi sárgabarack lekvár
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a citromhéjat, egy csipetnyi sót. Majd belekeverjük a mandulát, és beleszitáljuk a sütiporos lisztet (a lisztet így kétszer szitáljuk át). Végül a masszába forgatjuk az almakockákat.
A túrót, tejfölt, porcukrot, és a keményítőt simára keverjük.
Az előkészített tortaformába kanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, majd rákenjük a túrós krémet, ez már egy vékony réteg lesz. Beborítjuk az almakockákkal, megszórjuk porcukorral, és a vajdarabkákkal.
Betesszük az előmelegített sütőbe és 180ºC egy órát sütjük. Az almakockák miatt elég lassan sül meg a torta, ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha kell tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre.
Amikor kivettük a sütőből kenjük a tetejére a megmelegített baracklekvárt. Ez lehet egy vékony réteg, melyen szépen áttetszenek az almakarikák, ez egy kifinomultabb változat, és lehet egy vastagabb lekvár réteggel bevonni, ehhez a megadott mennyiségnél többet kell venni, ekkor jobban fog dominálni színével és az édes egyben savanykás ízével a sárgabaracklekvár.