Terhes nőknek, és a rákbetegeknek nem ajánlott a sajt, és sok más késztermék
2011. április 26. írta: meiszner.kati

Terhes nőknek, és a rákbetegeknek nem ajánlott a sajt, és sok más késztermék


Az orvosok javasolják a terhes nőknek kizárni az étrendjükből a lágy sajtokat és egy sor más készterméket. A szakértők javasolják a rákbetegeknek ezen tanácsokat figyelembe venni, mivel kimutatták, hogy a rákos pácienseknél megnövekedett a listeria baktérium hatásának következtében történő mérgezés kockázata írja a BBC.

kép innen microbewiki.kenyon.edu
Listeria baktérium valóban előfordul a puha sajtokban, és pástétomokban, ugyanakkor elég ritkán provokál mérgezést. Az angol rákkutató központ a kemoterápiás kezelés alatt, különös óvatosságra int az adott termékekkel kapcsolatban.


Ugyanakkor független szakértők véleménye szerint az adott tilalmat ki kell terjeszteni minden kezelt rákbetegre, bármely stádiumában legyenek is az adott betegségnek. A terhes nőknél a listeriozis vetélést provokálhat, és lehetséges a vérmérgezés, és az agyhártyagyulladás, ha legyengült az immunrendszer.


A tudósok (Health Protection Agency (HPA) 1413 embert vizsgáltak, kizárva ebből a terhes nőket. Minden a vizsgálatban résztvevő személy szenvedett listeriában a1999 és 2009 közötti időszakban. A vizsgálatok azt mutatták, hogy éppen a rákos betegeknél volt a legnagyobb kockázata megkapni a listeriozist (ötször nagyobb, mint másban szenvedő emberek, mint például a cukorbetegség esetében), a legnagyobb kockázat a vérrákos eseteknél volt.


Dr Bob Atak a kísérletet folytató HPA munkatársa arra hívja fel a rákos betegeket, cukorbetegeket, vese és májproblémákkal rendelkezők figyelmét kerüljék ezen veszélyes élelmiszereket, mert ezeknél az embereknél, és a terhes nőknél komoly betegségeket válthat ki a baktériumos fertőzés.


Régóta szeretnék írni a Listeria monocytogenes baktérium által okozott lehetséges fertőzésről a listeriosis-ról. Ennek adott aktualitást az angliai vizsgálat.
Leginkább a nem megfelelően tárolt élelmiszerek, vagyis az élelmiszerbiztonsági előírások be nem tartása vezet az elszaporodásához ennek a baktériumnak.
Nagyon fontosnak tartom, hogy közismertté váljon a fertőzés lehetősége, mert akár otthoni körülmények között is megtörténhet a listeria baktérium túlszaporodása.


Mivel előzhetjük meg mindezt?


A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtőszekrény belsejét tartsuk tisztán, rendszeresen mossuk ki és fertőtlenítsük. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni. Tehát tartsuk be az általános higiénés előírásokat!


Másik fontos szabály, hogy állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszunk. A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süssük át, vagy főzzük meg, hogy a belsejük is forró legyen, érje el a 75 Celsius fokot  a hőkezelés tartson 4, de legalább 2 percig.


A legkockázatosabb élelmiszerek az 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt késztermékek, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen a nyers tej és belőle készült termékek, nyers húst tartalmazó termékek, nyers haltermékek, majonézes és más elkészített saláták (még ha zöldségből vannak is).
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.


A fertőzés általános tüneteit nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. Jellemző tünetei hányás, hasmenés, fejfájás. Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek, és a betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.


Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal végződhet.


Egészséges immunrendszerrel rendelkező felnőtt emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Viszont legyengült szervezet esetén, csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű embereknél nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. A szövődmények elkerülése, és a gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.


Ismeretesek magyarországi esetek, amikor a közismert és nagy múltú cégnél a Pick Szeged Zrt nél 2010 áprilisában előfordulhatott, hogy a határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek kerültek ki tőlük a kereskedelembe, ugyan csak a Reál áruházlánc üzleteibe, a közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta.
Így szerencsésen alakult, hogy a társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt, visszavonták a kereskedelmi egységekből.


Az osztrák Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta. Megint csak szerencsés eset, hogy Magyarországra nem került sajt ebből a szállítmányból.
Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr62857844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.04.27. 21:19:07

Ugy tartjak, hogy a terhes nok huszszor nagyobb esellyel szedhetik ossze a listeriosist mint mas felnottek, a hormonalis hatasokra lecsokkent innumrendszeruk miatt. Igen, a huto megfelelo tisztan tartasa es kello hofokra allitasa mellett az etelek (akar nyers, akar kesz) megfelelo tarolasa is elengedhetetlen az atfertozodes elkerulese miatt. Mindent taroljunk lezarva. A deli pultokat is erdemes kerulni, hiszen az atfertozodes ott is konnyem megtortenhet. Pate, puha es peneszes sajtok (Brie, Camembert, Roquefort), pasztorizalatlan tejtermekek (a pate a magas A-vitamin tartalma miatt is kerulendo terhesen). A listeriosis mellett a toxoplasmosis is veszelyt jelent a terhesekre es a szuletendo gyerekukre, ami szinten nyers vagy pacolt, fustolt husok (nem megfeleloen atsutott hus, szalami, sonkak parma-serrano) fogyasztasaval kerulhet be a szervezetbe, vagy macskaurulekkel valo erintkezessel.

meiszner.kati 2011.05.02. 16:29:01

Köszönöm a tartalmas kiegészítést, ezek az élelmiszerek valóban jelentős kockázati tényezők a terhesség alatt, a füstölt húsok, pedig már önmagukban rákkeltőek. Azt tapasztalom, hogy elementáris higiéniai szabályokat hagynak figyelmen kívül, holott mindezek együtt a veszélyforrások. Ez nem pánikkeltés, hanem egy kis emlékeztető - mire figyeljünk oda jobban.
süti beállítások módosítása