A bámia eredete
Őshonos növény Afrikában és Ázsiában. Vad alakjai fellelhetők Kelet Afrikában. Az sem kizárt hogy arab eredetű. A mályvafélékhez tartozik. Nálunk főleg kiskertekben termesztik a ritkaságszámba menő különleges zöldségeket kedvelők. Mivel melegkedvelő tenyészideje elég rövid, másfél két hónapig élvezhetjük áldásos terméseit.
A bámia hasznos tulajdonságai
Magas rost és vitamintartalom, kalcium, vas, kálium, és a legértékesebb a nyálkatartalma. Mindezek együttesen felszívják a vékonybélben a cukrokat, ezzel szabályozva a vércukorszintet.
A bámia kijuttatja a felesleges vizet a szervezetből, szabályozva a veseműködést, megszünteti az ödémát, és eltávolítja a feleslegben termelődött epét. Mindezért ajánlom az anyagcserezavarok rendezésére. Erősíti az érfalakat, vagyis kitűnő lehetőség az érelmeszesedés megelőzésére. Megszabadít a kellemetlen és rendkívül káros következményekkel járó felfúvódástól és székrekedéstől. Serkenti a probiotikumok termelődését a vékonybélben, mellyel jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére.
A bámia a terhes nők étrendjének fontos összetevője, különösen a 4 héttől a12 hétig, amikor a velőcső záródás folyamata történik, mivel ez a zöldségféle nagy mennyiségű folsavat tartalmaz.
A bámia megvédi szervezetünket a daganatos betegségektől.
Fogyasztása hasznos a cukorbetegek számára.
Különösen ajánlom az étrendbe iktatni krónikus fáradtság, depresszió, esetén.
Nehéz betegségek utáni gyógyulási folyamatok étrendjében is fontos szerepe van.
A bámia fogyasztásának ellenjavallatai: A növény minden része finom szőrökkel borított, melyek ápoláskor és szedéskor, viszkető érzést okozhatnak. A termést takaró szőrszálak allergiás reakciót idézhetnek elő. Ebben az esetben, gumikesztyűben szedjük, illetve dolgozzuk fel a termést.
Irodalmi vonatkozások
Antin PavlovicsCsehov nem csak nagy író volt, hanem jó orvos is, és ennek köszönhetően értékelni tudta a bámia gyógyító tulajdonságait, és ezért termesztette a Moszkva melletti dácsáján.
A bámia termesztése
Magról szaporítható, helyben vetéssel az átültetést nagyon rosszul viseli. Csak akkor érdemes elvetni, amikor már a föld is felmelegedett május második felében. Vegyük figyelembe hogy különösen amagasra növő falyták igen nagy bokrot nevelnek, ezért 40-50cm-es tőtávolságra egyeljük a kikelt növénykéket.
A bámia két fajtájával találkozhatunk egy alacsony növésűvel, amely 40 cm-es magasságú, a magas növésűek pedig elérhetik a 2 métert is.. Félfás egyenesen felfelé növő szára tőben elágazik. 6-7 oldalhajtást is fejleszt, melyeken ugyanúgy minden levélhónaljban virág, majd termés képződik. Virágai gyönyörű halványsárga, krémszínűek, és kora reggel fogadnak bennünket a kertben, majd a nap folyamán összecsukódnak és elkezdődik a termésképződés.
Toktermése olyan, mint egy megnyúlt bordázott csúcsában elkeskenyedő minél kisebb annál finomabb. Célszerű 2-10cm közötti állapotban leszedni, mert utána egyre erősebben rostosodik. Először a benne lévő sok mag fejlődik ki, utána pedig egyre rostosabbá válik. A túlfejlődött egyedeket meghagyhatjuk magnak.
Íze, valahol a zsenge spárga és egy kicsit kesernyésen fanyar padlizsán között van, melyet meglágyít a magas nyálkatartalom.
Főleg főzve fogyasztjuk! Előételek, levesek, rizses ételek, zöldséges raguk alkotórésze. Tartósítás szempontjából lehet szárítani, konzerválni, és lefagyasztani.
Nagyszerű összhangban van a fokhagymával, hagymával, paradicsommal, gyömbérrel, édes és erős paprikával, és sok más fűszerrel. A bámia különlegessé teszi a currykat.
Az érett termés már nem tudjuk felhasználni az ételekhez, viszont magjai megőrölve kiváló kávépótló.
Kártevői a fekete levéltetvek , és a lisztharmat. Mindkettő megelőzésére locsoljuk vagy permetezzük csalánlével a növényeket..
A bámia tápanyagtartalma:
Vitaminok: A, B1, B2, B3,B4, B5, B6, B9, C, E, K,
Mikrolemek: Vas, Mangán, Réz, Szelén, Cink.
Magas a fehérje tartalma 100g termésben 1,8 - 2,0g.