A reteklevél nálunk a " levegyem a zöldjét ?"csoportba tartozik, a méltatlanul kidobott zöldségek közé, pedig a gyökérzöldségek zöldje lényegesen több tápanyagot tartalmaz mint a gyökérrész. A friss zöld megmutatja - mennyire friss az áru. A fonnyadt zöld azt jelzi már régen nem tartalmaz semmilyen hasznos tápanyagot, lebomlottak a vitaminok, hiszen ez a folyamat elkezdődik abban a pillanatban ahogyan leszedtük a zöldséget.
2 adaghoz:
5-6 retek és a levele
1 szál újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 l zöldségalaplé, vagy víz
1 teáskanál miso paszta (elhagyható)
só
bors
koriander zöldje vagy petrezselyem zöldje
1 teáskanál hidegen sajtolt olíva olaj, vagy néhány csepp pirított szezám olaj
A felforralt zöldségalaplébe tesszük az összevágott retket, levelét, az újhagymát, és 4-5 percig főzzük. A fokhagymát kevés durva sóval összetörjük, a zöld leveleket összevágjuk, miso pasztával együtt a levesestányérokba szétosztjuk, és rámerjük a forró levest. Még a frissen őrölt borsot, és az olajat ne feledjük hozzáadni.