Savanyú káposzta leves
2014. március 03. írta: meiszner.kati

Savanyú káposzta leves

káposztaleveskis001.jpg 

A savanyú káposzta sokféle nehéz helyzetből segíthet ki bennünket. A savanyítás során megnövekszik a káposzta C vitamin tartalma, és a tejsavas erjedésnek köszönhetően a keletkező baktériumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ezzel segít megelőzni a betegségeket. Hogy milyen gazdag tápanyagokban az függ a termesztés módjától, hiszen egy bio káposzta akár hatszor kevesebb vizet tartalmaz mint a vegyszerekkel tuningolt káposzta. Egész évben savanyíthatunk, ez azért nagyszerű, mert  2-3 hónapnál régebben savanyított káposztát már nem ajánlatos fogyasztani. Amikor megsárgul, megpuhul, vagy már túl savanyú a hasznos táplálékból ellenséggé válik (egészségünk ellensége), ilyen minőségű káposztát ne sajnáljuk kidobni!

A savanyú káposztát, és levét  legjobb nyersen fogyasztani, saláták formájában, de megfőzve is megőrzi sok hasznos tulajdonságát. A hagyományos töltött káposztán kívül kipróbálhatjuk ezt a gyorsan és egyszerűen elkészülő levest.

 Hozzávalók 2 adaghoz:

1  közepes vöröshagyma

1 evőkanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj

100 g savanyú káposzta

500-600 ml zöldségalaplé, vagy víz

1 paradicsom

1 gerezd fokhagyma

összevágott petrezselyem zöldje

frissen őrölt bors

 Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, beletesszük a  savanyú káposztát, és 10 percig együtt pároljuk tovább. Felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk, és hozzáadjuk a paradicsom húsát (héj és magok nélkül). További 10-15 percet főzzük.

A tálaláskor a fokhagymával, petrezselyemzöldjével fűszerezzük. Frissen sült ropogós lepénykenyeret adhatunk hozzá

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr495840550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2014.03.03. 16:49:06

"Hogy milyen gazdag tápanyagokban az függ a termesztés módjától, hiszen egy bio káposzta akár hatszor kevesebb vizet tartalmaz mint a vegyszerekkel tuningolt káposzta."

Ezt hogy érted? A vegyszerezés milyen összefüggésben van a vízmegkötéssel?

Szerintem kevered a huszonévvel ezelőtt termesztett nagyobb, tömörebb, keményebb fejet adó, ízletesebb savanyú káposztát adó káposzafajtákat a most divatos lazább, kisebb fejű, a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákkal.

Ez azonban nem vegyszerezés, hanem fajta és nemesítés kérdése.

meiszner.kati 2014.03.03. 19:09:15

@Mária: Ezt úgy értem, hogy az a káposzta amely biológiai művelésből származik, 23%-kal kevesebb vizet tartalmaz, vagyis több benne a tápanyag. Súlyhiányát minőségtöbbletével pótolja.
Tehát sokkal kevesebb táplálékkal terheljük az emésztőrendszerünket.
A zöldségek íze egy olyan minőségi meghatározó tényező, amelyet bárki laboratórium nélkül ellenőrizhet. A káposzta másik minőségi mutatója, hogy főzés közben nem terjengenek kellemetlen szagok a konyhában.
Mivel egy hektáron gazdálkodok természetes módon, így nem kevertem össze a káposztafajtákat. Tavaly hatféle káposztát termesztettem. Ugyan egyetértek az ízt illetően a fajta is meghatározó tényező.
süti beállítások módosítása