Fahéjas túrós sütemény
2014. április 26. írta: meiszner.kati

Fahéjas túrós sütemény

 fahéjastúróssütikis01.jpg

A túrótól puha tészta karamellizálódott fahéjas cukros ropogós burokban Igazából a sütés napján a legfinomabb.!

Ezek  a fahéjas háromszögek eredetileg csak egyik oldalukon voltak fahéjas cukorba mártva, mígnem egyszer véletlenül alul felül meg nem kapták ezt a bevonatot. Azóta csak így ajánlom megsütni, hiszen a sütemény alján csodálatosan karamellizálódik a bevonat egy finom ropogós réteget képezve. E mellet ugye a túró a tésztába kerül, ettől lágyan puha lesz. Igazából a sütés napján  a legfinomabb, ha marad belőle ne fedjük le, ne tegyük dobozba, hagyjuk szabadon!

Hozzávalók:

250 g liszt

125 g vaj

250 g túró

1 tojás

1/2 teáskanál étkezési szódabikarbóna

1/2 teáskanál természetes  vanília kivonat

2 evőkanál barna bio nádcukor

1/2 evőkanál őrölt fahéj

A puha vajat kikeverjük a tojással, majd a túróval, és belekeverjük a vaníliát. A legsimább habos eredményt botmixerrel, vagy keverőgéppel tudjuk elérni, és a sima állag eléréséhez leginkább a lágy házilag készült túrót ajánlom. A kikevert alaphoz hozzáadjuk a liszttel elkevert szódát, és összeálltjuk a tésztát. Ezt már többnyire kézzel végzem, hiszen fontos hogy közvetlenül érintkezzünk a tésztával. Az így kapott tésztagombócot fóliába csomagolva legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.

fahéjastúróssütikis06.jpg

A tésztából hosszú hengeres csíkokat formázunk, és diónyi darabkákra osztjuk szét.

fahéjastúróssütikis04.jpg

Egyenként kisodorjuk, igyekezve tartani a kerek formát, kb 2 mm vastagságúra.

fahéjastúróssütikis03.jpg

 

A köröket félbe, majd negyedbe hajtjuk. A kapott kis háromszögeket  a fahéjas cukorba forgatjuk, kézzel jól belenyomjuk, hogy minél több a tésztához tapadjon belőle, és maga a tészta pedig kicsit ellapuljon.

fahéjastúróssütikis05.jpg

Közepes tűzön aranybarnára sütjük. 

fahéjastúróssütikis02.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr196087256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.