Palacsintatészta de méghozzá milyen! Nem gabonalisztet használok hozzá hanem csicseriborsólisztet, nincs benne tej, így fogyaszthatják a különböző allergiákban szenvedők, és diétázók ezt a színeivel vidám, ízeiben fenséges ételt. Mielőtt bezárnák az oldalt akiknél nincs otthon csicseriborsóliszt, számukra is ajánlok három variációt.
1. Nem azonnal fogjuk elkészíteni, utánajárunk ennek a bizonyos csicseri borsó lisztnek, amely biztosan kapható a Vámház kőrúti Ázsia boltban, és a Szép kis Indiában.
2. Ha már van csicseri borsónk akkor azt megőrölhetjük.
3. Nagy a valószínűsége hogy van otthon sárgaborsó és ennek a lisztjével is elkészíthetjük. A sárgaborsó liszt már könnyebben beszerezhető, többnyire megtalálható a bio és herbária boltokban.
Mindezeken kívül lehet hogy semmilyen allergiánk sincs úgy teljes kiőrlésű gabona lisztekkel is elkészíthetjük. Ebben az esetben nem ajánlom állati fehérjékkel fogyasztani. Ajánlok egy fokhagymás öntetet, de biztos, hogy bármilyen általunk kedvelt öntettel "együttműködik" majd.
Hozzávalók 4 adaghoz:
250 g zöldség Célszerű azonos főzési időt igénylő zöldségeket választani.(cukkini, sütőtök, kaliforniai paprika, lila hagyma)
1 tojás
100g csicseriborsó liszt, vagy sárgaborsóliszt
só
őrölt bors
víz
a sütéshez olíva olaj
a tálaláshoz friss kecskesajt (opcionális)
A fokhagymás öntethez:
1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
100ml olíva olaj
100ml friss citromlé leszűrve, 3 evőkanál világos szójaszósz, 1/2 kiskanál őrölt bors, 1/2 kiskanál zöld curry paszta, vagy chili olaj
Először összeállítjuk a palacsintatésztát. amit legegyszerűbben, és biztosan csomómentesre egy keverőgéppel, vagy botmixerrel lehet elkészíteni.
A megtisztított zöldségeket vékony csíkokra szeljük mandolinnal, vagy késsel. A reszelő nem megfelelő ehhez, mert szétroncsolja a sejteket és a zöldség levet fog ereszteni.
Összeállítjuk az öntetet.
Közvetlenül a sütés előtt keverjük össze a palacsintatésztát a julienre szelt zöldségekkel, és jól átkeverjük, hogy a tészta mindenhol bevonja a zöldségeket. A felmelegített palacsintasütőben egy evőkanálnyi olíva olajat teszünk majd amikor felmelegedett kis halmokat a zöldséges keverékből, melyeket rögtön ellapítunk. Amikor az egyik oldalán megsült , megfordítjuk, majd átsülve egy tálra szedjük. Így a zöldségek még kicsit roppanósak maradnak.
Készíthetünk nagyobb palacsintákat, ezek átfordításához egy nagyobb lapát és némi ügyesség szükségeltetik. Ha szétesett semmi baj, sőt gyakran szoktam wokban direkt ilyen "szétesett változatot készíteni.
Akinek van kedve az étel elkészítését megnézheti videón ide kattintva.