Nugát krémes linzer dióval
2014. december 29. írta: meiszner.kati

Nugát krémes linzer dióval

Szilveszteri aprósütemény

Többnyire alkalmakra szoktam sütni, mert annyira finom, és félő, hogy egyébként  hétköznapivá válna, hiszen már a látványa is ünnepivé varázsolja a délutáni teázást. Ennek az apró sütinek mindig elkérik a receptjét, ez pedig egyértelmű értékelést jelent. Ehhez képest a - hú nagyon finom! - felkiáltás még csak időszakos fellángolás.

nugatkremeslinzerkis02.jpg

Olyan kicsi mint egy dió. Egy diónyi élvezet. Az omlós tészta lapocskák közti nugát krémmel, tetején a csokival alábélelt fél pirított dióval. Ennyi. Ez a fantasztikus hármas olvad össze szánkban, keverednek a finom krémes ízek, a diódarabokkal.

nugatkremeslinzerkis03.jpg

Hozzávalók 40 darabhoz:

A tésztához:

200 g magas sikér tartalmú liszt (lehet 3x átszitált teljes kiőrlésű liszt)

1/2 teáskanál bio sütőpor

100 g porcukor 

1 egész tojás

1/2 teáskanál vanília 

100 g őrölt dió

125 g hideg vaj

A kivitelezéshez:

70 g nugát

70 g étcsokoládé

40 db fél dió 

nugatkremeslinzerkis09.jpg

A vajat lereszeljük, a robotgépben rugalmas állagúra kikeverjük, hozzáadjuk a porcukrot (finom barna nádcukrot szoktam használni, amely nagyon finom enyhén karamelles ízt ad a süteményeknek), a vaníliát, és a tojást. Némi további keverés után a  diót, és a lisztet. A vajat gyors fordulaton keverjük ki, a lisztnél alapjáratban, hogy ki ne keverjük. Amikor a liszttel összeállt a tészta rögtön leállítjuk, mert nem tesz jót a túlkeverés, és a túlmelegedés sem. 

nugatkremeslinzerkis08.jpg

A linzertésztával hidegen dolgozunk, ezért két három részletben szoktam kinyújtani, a többi hideg helyen (8-10 fokon) várakozik. A felület amin dolgozunk szintén jó ha hideg, erre a célra legalkalmasabb a márványlap.

A nugátot is elkészíthetjük házilag, viszont ha egy jó minőségű klasszikus nugátot veszünk, igen sok időt és fáradtságot megspórolunk. Aki saját maga készíti a marcipánt, bátran belevághat a nugátkészítésbe is.

A linzertésztát 2 mm vékonyságúra egyenletesen kisodorjuk,és 3 cm es átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle. 

nugatkremeslinzerkis06.jpg

Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 220-240 fokon 8 percig sütjük. 

nugatkremeslinzerkis05.jpg

A fél diókat enyhén megpirítjuk a sütőben. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég! - és az égett dió igen veszélyes.

Vízfürdőben külön-külön felolvasztjuk a csokoládét, és a nugátot.

nugatkremeslinzerkis04.jpg

A  linzerlapocskák felét megkenünk nugáttal, másik felére csokit csurgatunk egy kanálból, és rányomunk mindegyikre egy fél diót. 

A nugátos lapra ráhelyezzük a diós lapot, és hagyjuk megdermedni.

nugatkremeslinzerkis01.jpg

Dobozban tárolható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr257018335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2014.12.30. 17:11:13

Kedves Kati, a nugátkrém az a boltban kapható mogyorókrém? Elnézést, ha fura a kérdés, sose veszek se nutellát, se más kenhető, üveges krémet.... Házilag hogy készíthetem el? Köszönöm, üdv, L. Márti

meiszner.kati 2014.12.30. 17:24:51

Kedves Márti! A nugátkrém ebben a süteményben csokis, és nagyrészben törökmogyorót, kakaóvajat, kakaót, tartalmaz ha házilag készítjük. Amitől most én is eltekintettem két okból, az első az idő tényező, a másik hogy találtam egy elég jó minőségű nugátot a Müllerben " Classic NOUGAT ", és ebből olvasztottam fel a szükséges mennyiséget. A nutellának nem tudom milyen a sűrűsége, mert (szintén) nem szoktam venni. Ez a nugátkrém úgy viselkedik mint a csokoládé, felolvasztottam vízfürdőben egy kiskanállal tettem a linzerre, és ráhelyeztem a másik diós linzer lapocskát. Kis idő múlva a nugát visszadermed, azaz nem fog kifolyni a sütiből.

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2014.12.31. 10:42:11

@meiszner.kati: Köszönöm szépen :) Üvegben kell keresni ezt a müllereset? Amiatt is van bennem konfúzió, mert ott, ahol felnőttem (Székelyföldön) van egy nugát nevű édesség, az viszont tojásfehérje-méz-cukor-dió-mogyoróból áll. Kemény szeletekből áll, fehér színű, irtó tömény. Török eredetű valami :) Köze nincs ahhoz, amit ebben a finom sütiben van. Köszi még egyszer!