Barackos mini pite
2019. augusztus 01. írta: meiszner.kati

Barackos mini pite

Friss baracklekvár vajas omlós kosárkákban - egy nyári vendégségre készülve ideális választás. Kedvenc nyári gyümölcsös süteményeim közé tartozik. Különösen gyorsan elkészül ha előkészítettük a hozzávalókat. Nálam a barackszezon idején mindig van a konyhában egy lábos éppen készülő lekvár.  Tálaláskor látványos, biztosan nem dől össze a szeletelésnél. A tészta receptje könnyen megjegyezhető és bármilyen gyümölccsel, túróval vagy sós töltelékekkel elkészíthető. 

barackos_tortacska02.jpg

6 tortácskához:

300 g liszt lehet kétszer átszitált teljes kiőrlésű, vagy sima süteményliszt

150 g vaj

1 dl jég-hideg víz

500-600 g érett sárgabarack vagy őszibarack

1/4 vaníliarúd belseje

2 cm es gyömbér darab apróra vágva

6 evőkanál darált dió

1 evőkanál búzadara

2-3 evőkanál barna nádcukor 

 

Először elkészítjük az omlós tésztát. A lisztet egy tálba szitáljuk belereszeljük a hideg  vajat az ujjhegyeinkkel, hogy ne melegítsük fel túlságosan gyorsan összemorzsoljuk,  fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és ahogyan összeállt a tészta rögtön fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát elkészíthetjük már előző nap, de legalább fél órát pihenjen kell a hidegben.

barackos_tortacska01.jpg

A barackot kimagozzuk, negyedekbe vágjuk és a cukorral vaníliával, gyömbérrel rövid ideig főzzük. Egy szűrőkanálba öntjük, hogy a leve lecsepegjen, és ne áztassa el a tésztát. A diót megőröljük és összekeverjük a búzadarával ennek szintén az a szerepe hogy a tésztát óvja, hogy ropogós maradjon..A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.  A formákat kivajazzuk, a tészta két harmadát hat részre osztjuk, kerek a kosárkák pereméig érő méretre kisodorjuk, ezzel kibéleljük a formákat.A tortácskák aljára rászórjuk a diós keveréket erre kanalazzuk a barackot,  a tetejére pedig a megmaradt  egyharmad rész tésztából rácsokat készítünk. Az összeállított tortácskák tetejét megkenjük vízzel, és barna nádcukorral megszórjuk, vagy tojássárgájával megkenjük.. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje finoman megbarnul, és a cukor karamelizálódik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr87581628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.