Miszópasztában pácolt halfilé
2017. november 03. írta: meiszner.kati

Miszópasztában pácolt halfilé

 Az egyik legkülönlegesebb halétel a maga japán "egyszerűségében"! Különleges alkalmakra, mint a közelgő Karácsony. Addig beszerezhetőek a hozzávalók, és készíthetünk egy főpróbát szűk körben. Ha mindeddig nem voltunk a japán konyha szerelmesei a dashi por (szárított tonhal por) különlegesnek számíthat, és ha nem tudjuk felhajtani, elsőre kihagyhatjuk a hozzávalók közül. A halfilé, lehet egy fehér húsú tengeri hal, tokhal, vagy akár busa. Hogy bőrösen fogjuk elkészíteni avagy nélküle ezt döntsük el ízlésünk szerint, de még a pácolás előtt.

miszos_halfile01.jpg

Hozzávalók:

4 szelet vastag friss halfilé 400-500 g

100 g shiitake gomba

1 evőkanál mogyoró olaj

2 evőkanál világos szójaszósz

1/4 teáskanál dashi por

1 teáskanál méz

1/2 teáskanál pirított szezám olaj

1 szál zöld hagyma

A páchoz

150 g világos miszó paszta

50 g bio nádcukor

100 ml szaké

1 teáskanál pirított szezám olaj

Először elkészítjük a pácot. Egy üvegtálban a miszó pasztához elkezdjük folytonos keverés mellett adagolni a szakét. Amikor már sima állagú a mártás, szintén kisebb adagokban hozzáadva kevergetve feloldjuk  benne a cukrot. Legvégül a szezám olajjal elegyítjük. 

A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, minden oldalról beleforgatjuk a pácba, és egy zárható üvegtálba fektetjük a maradék pácot is ráöntve. Legalább 6 órára hűvös helyre tesszük.

A halfiléket egy tűzálló tálba helyezzük, és betesszük 15-20 percre 200 fokos előmelegített  sütőbe.

Amíg a hal sül elkészítjük a gombár és a hagymát.

A  shiitake gombákat megmossuk száraikat eltávolítjuk, és a  gomba fejeket vékony csíkokra vágjuk. A szójaszószban elkeverjük a mézet szezám olajat, és a dashi port. Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben, beletesszük a gombát, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Ráöntjük a szójás keveréket és még egy percig ezzel is pirítjuk.

A zöldhagymát ferdén nagyon vékony szeletekre vágjuk, és jeges vízbe tesszük a felhasználásig.

Tálalás:

Egy lapostányér közepén elhelyezzük a halfilét rákanalazzuk a gombát, és megkoronázzuk a vízből kivett kifacsart zöldhagymával.

A megmaradt pácot 5-6 percig főzzük, kis üvegbe töltjük és a hűtőben tárolva még napokig eláll.Felhasználhatjuk levesekbe, vagy öntetént zöldségekhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3213147810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.06. 18:33:00

Nem használtam bio cukrot, de nem felejtettem el a recept eredeti alkotóját megemlíteni :)
blogkocsma.blog.hu/2016/01/23/a_fofogas_fekete_tokehal_nobu_modra

meiszner.kati 2017.11.06. 21:59:09

@Andrass9: Igazából nem is tudom mit válaszoljak, szerintem ahhoz hogy valaki igazán értsen a Japán konyhához legalább oda kell születni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.10. 23:47:25

@meiszner.kati: Nem születtem Japánba, és nem állítom, hogy értek a japán konyhához. Viszont nagyon sok japán ételt eszem, ha hozzájutok :) Ha viszont én főzöm, akkor rengeteget irodalmazok elötte, hogy el tudjam helyezni, tudjam, honnan származik, mi a különlegessége. Ezt azután meg is osztom az olvasókkal.
Örülök, hogy megpróbáltad ezt a fogást! Remélem, neked nem kellett három napig szellőztetni a lakást :)

meiszner.kati 2017.11.10. 23:53:34

@Andrass9: A Japán konyha ételeiben az a csodálatos, hogy nem nagyon kell szellőztetni utánuk a konyhát, feltéve ha nem égeti el a szakács az ételt. Én is örülök hogy megpróbáltam, úgy 36 évvel ezelőtt, sok mindent meghatározott az életemben.
süti beállítások módosítása