Miért együnk  datolyaszilvát - mik az előnyei
2013. november 20. írta: meiszner.kati

Miért együnk datolyaszilvát - mik az előnyei

 datolyaszilvakis04.jpg

Datolyaszilva - a szervezet számára szükséges anyagok kimeríthetetlen tárháza.
Csodálatosan egyesíti - , kálium-, magnézium- , kalcium -, vas- , jód , A-vitamin (béta -karotin ), C , PPvitaminokat.

Mik az előnyei? Datolyaszilva feltölti a szervezetet kálium sókkal , melyek olyannyira szükségesek a szív-és érrendszer számára . A datolyaszilva  hasznos tápanyagai együttesen erősítik az érfalakat, csökkentve a hipertóniás kockázatokat, és normalizálja a vérnyomást.

datolyaszilvakis06.jpg

Már a látványa is szemet gyönyörködtető - a legjobb a téli lehangoltság és a depresszió elűzésére. A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin) amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a legkedvezőbb hatással van a szemre, és a bőr állapotára.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.
Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.

datolyaszilvakis05.jpg

Több mint 200 fajtája ismert, Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.
A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk. Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk.

datolyaszilvakis07.jpg

A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.

datolyaszilvakis10.jpg

A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem tarthatóak el hosszú ideig.

Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.

A datolyaszilva levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.

datolyaszilvakis001.jpg

Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.

Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk datolyaszilvát!

datolyaszilvakis11.jpg

A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.

Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.

datolyaszilvakis09.jpg

ÉDESSÉG ÉS SALÁTA

A datolyaszilvából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.

Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.

Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.

Gyermekkorom kedvence volt a szárított datolyaszilva, annyira különleges az aromája.Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Szárítva elveszti összehúzó tulajdonságát, és édes-mézes jellege lesz. A szárított datolyaszilva 51-70%-ban cukrokat tartalmaz (fruktóz, glükóz), 0,3-0,85 % közötti az organikus savtartalma, főleg almasav. C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Ezzel az összetétellel a szárított datolyaszilva nagyon hasznos a szellemi munkát végzőknek, gyermekeknek, és időseknek egyaránt. A szárított datolyaszilva a magok eltávolítása után megőrölhető lisztnek, mellyel a sütemények tésztája édesíthető.

datolyaszilvakis002.jpg

A datolyaszilva érett terméséből sűrű szirupot,  sört, likőrt főznek  az éretlen termésből pedig a japánok fantasztikus szakét készítenek. 

Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dl vízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.

datolyaszilvakis13.jpg

Hogyan nevezik még a datolyaszilvát:

Hurma, kakiszilva (Diospyros  kaki), lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva (D.virginiana) Saron gyümölcs, persimon.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr225644799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.11.20. 22:07:17

Hát, én még csak tavaly fedeztem fel, de nagy kedvencem lett, fantasztikusan finom és kiadós!

Bromden főnök 2013.11.20. 22:08:26

Bár nem vagyok szakember, datolyaszilvának szerintem mást kellene nevezni, méghozzá ezt:

en.wikipedia.org/wiki/Date-plum
(1-2 cm-es gyümölcs)

A cikkben pedig erről van szó (a magyar áruházakban lehet is kapni):
en.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki

HgGina 2013.11.20. 22:08:30

Nyelvtanilag ritka igénytelen írás.

randomuser1 2013.11.20. 22:09:27

"A datolyaszilva növényi cukrokat tartalmaz, melyek táplálják a szívizmot , anélkül, hogy növelné a vércukor szintjét."
"Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. "
na, valljuk be, csuda egy gyümölcs ez a datolyaszilva, pont olyan, mint az összes többi és mégis más :)

meiszner.kati 2013.11.20. 22:31:27

@Bromden főnök: A gyümölcs amelyről írtam, és a képeken látható a kertészetekben latinul Diospyros kaki magyarul datolyaszilvának nevezik. A cikk végén felsorolom elnevezésének a magyar nyelvben használt egyéb formáit is. Igaz többek szerint. nyelvészetileg nem túl jól sikerült az írás.

meiszner.kati 2013.11.20. 22:33:06

@HgGina: köszönöm, majd dolgozom rajta a továbbiakban.

meiszner.kati 2013.11.20. 22:37:54

@Emmanuel Goldstein: Köszönöm, valóban az első mondat korrigálásra szorul, és javítom. A cukorbetegeknek nem ajánlott, illetve mértékkel fogyasztható. Más tulajdonságai miatt tényleg csuda egy gyümölcs.

meiszner.kati 2013.11.20. 22:38:44

@Before: Örülök, hogy van aki szereti.
süti beállítások módosítása