A tofuból készült ételeket gyorsan és könnyen elkészíthetjük. A selymesen lágy tofut vékonyan bevonja a mártás, közte gyömbér és fokhagyma szeletkék - mindez a mennyei élvezet nagyon gyorsan elkészül, szinte percek alatt. Egy vegetáriánus menüben biztosítja a fehérjeforrást. A kínai konyhában, amikor a vártnál több vendég érkezik a már készülő 4-5 főétel mellé, szoktak gyorsan egy tojásos fogást rögtönözni, így mindenkinek elegendő lesz az étel. Ugyanilyen segítség lehet ez a tofus recept is. A gyorsan finomat kategóriában győztes fogás. Főt rizst és egy-két zöldséges ételt szoktam készíteni vele együtt.
Hozzávalók 4 adaghoz
2 evőkanál mogyoró olaj
3-4 újhagyma, vagy 1 közepes vöröshagyma szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 cm-es gyömbér csíkokra vágva
1 teáskanál saohszingi bor, ésegy kevés chili paprika
Mártáshoz:
1 teáskanál sűrű szójamártás
1 evőkanál híg szójamártás
1 teáskanál szezám olaj
¼ teáskanál cukor
2 evőkanál víz
1. A szójatúrót sok kis kockákra vágjuk, lehet kézben, ehhez egy kis gyakorlat kell, először négy szeletet vágunk, majd négy csíkot hosszában, és négy csíkot keresztben, ugyanezt tehetjük a tofut egy deszkára helyezve.
2. Felforralunk fél liter vizet, és beletesszük 5 percre a tofu kockákat, hogy átmelegedjenek, majd kivesszük egy szűrőkanállal, és lecsepegtetjük.
3. Összekeverjük a mártás hozzávalóit egy kis tálkában.
4. Felforrósítjuk az olajat egy wokban, vagy serpenyőben, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a lecsepegtetett tofut, további 1-2 percig pirítjuk, most már finoman, hogy össze ne törjük.
5. Ráöntjük a saohszingi bort, amitől sisteregni fog, és hozzáadjuk a chili paprikát.
6. Felkeverjük a mártást, és beleöntjük a wokba, keverjük meg, hogy egyenletesen bevonja a tofut, és besűrűsödjön.