Káposztás lepény
2018. november 26. írta: meiszner.kati

Káposztás lepény

A káposztás lepény amely megédesíti a délutánt! Az biztos hogy egy ideális vendégváró, vagy vacsora. Gyorsan elkészül, egyszerű alapanyagok szükségesek hozzá, melyek szinte mindig fellelhetőek egy háztartásban. A lepényben lévő káposzta pedig semmilyen eddigi káposztás élményünkhöz sem hasonlítható. 

 kaposztaslepeny01.jpg

A töltelék hozzávalói:

400 g káposzta

1 vöröshagyma

2 tojás

30 g olvasztott vaj vagy hidegen sajtolt olaj

100 g érlelt sajt (olyant válasszunk amely nem keményedik meg a sütés után, azaz nem válik gumiszerűvé)

1 csokor petrezselyem zöldje és frissen őrölt bors

a további  fűszerek opcionálisak, avagy ízlésünk szerint választhatóak, de melegen ajánlom mindegyiket, hiszen tőlük lesz ez a lepény igazán illatos, ízletes és könnyen emészthető. 

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál koriandermag mozsárban kicsit megtörve

A tészta hozzávalói:

1 tojás

250 ml kaukázusi kefir

200 - 250 g liszt

100-120 g olvasztott vaj vagy hidegen sajtolt olaj

6 g szódabikarbóna vagy bio sütőpor

1/2 teáskanál só

1 teáskanál cukor (elhagyható)

Először a káposztát lereszeljük avagy szeljük, A lényeg hogy nagyon vékony legyen tehát ne hagyjuk benne a vastag részeket sem. Majd egy tálban enyhén megsózzuk, és jól elkeverjük.

Amíg kiengedi levét a káposztánk, bekeverjük a tésztát.

A tojást villával enyhén felverjük, elkeverjük a kefirrel, hozzáadjuk átszitált lisztet, szódát, sót, cukrot, és egy lapáttal simára keverjük. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat.  Egy tejföl sűrűségű tésztát kell kapnunk.

A káposztát kinyomjuk, a hagymát 1/4 karikákra szelve, a sajtot lereszelve vagy kis kockákra vágva hozzáadjuk, rászórjuk a fűszereket, a villával elkevert tojást, és itt is végül az olvasztott vajat.

Egy 22-24 cm-es tortaformát vagy sütőtálat kikenünk vajjal, a tészta felét beleöntjük, lapáttal elsimítjuk. Ráöntjük a káposztás tölteléket, ezt is elegyengetjük, és a tészta másik felét kanállal vagy lapáttal elsimítjuk a tetején. Nem történik semmi ha némi káposztás töltelék eközben a felszínre kerül, ez mit sem ront az eredményen.

Sütés 180 fokon 30-35 perc a sütőtől függően.

kaposztaslepeny02.jpg

Egy kicsit hagyjuk kihűlni!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr814373155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bdk 2018.11.27. 16:05:26

Milyen káposztából készül? Kel- vagy fejes? A tésztához nem írta, h tojás is kell hozzá, csak a töltelékhez(káposztához). A receptből az olvasható ki, h a tésztához is kell tojás. Ahhoz mennyit kell hozzáadni? Érdekes recept. Kipróbálnám, de így nehéz lesz! :(

meiszner.kati 2018.11.27. 16:23:27

@bdk: Fejes káposztából készül. Már sütöttem lila káposztából aszalt szilvával - ez is egy nagyon "finom" alternatíva. A tésztához valóban kell egy tojás, köszönöm, már kijavítottam a receptben. Van amikor én is kihagyom a tojást. Amikor vegánoknak sütök, vagy bármilyen más okból, például nincs itthon tojás - ekkor elhagyható. A töltelékhez ez esetben egy evőkanálnyi őrölt lenmagot keverhetünk. Sikeres sütést!

kmera 2018.11.27. 18:31:40

Jól hangzik a recept! Ajánlanál esetleg konkrétabban sajtot a recepthez?

meiszner.kati 2018.12.02. 22:17:57

@kmera: Az eszteregnyei Míves Tejmanufaktúra termékeit használom a káposztás lepényhez. A sajtválasztásnál fontos szempont, hogy ha kihűlve fogyasztjuk a káposztás lepényt ne váljon egy rágós, kemény élménnyé. Ezért érdemes egy jobb minőségű, friss sajtot, esetleg egy rövid érlelésű félkeményet választani. A füstölt sajtok szerintem nagyon dominánssá válnak, a káposztával szemben.

kmera 2018.12.05. 22:35:10

Ez baromi jó lett! Végül mozzarellát használtam, a fűszereket kicsit lepirítottam a mozsárban törés előtt, ill. törtem bele pár szem fekete borsot is, szuper lett!
süti beállítások módosítása