Krumplis tekercs
2019. június 28. írta: meiszner.kati

Krumplis tekercs

A tekercset teljes kiőrlésű lisztből vagy felesen kukorica lisztből készítjük. Így ez az étel már teljes kiőrlésű liszttel készítve válik megszokottá. Sokkal nehezebb a váltás, a finomliszt helyett teljes kiőrlésűt használni, a régi megszokott receptjeinknél. Különösen, ha visszaidézzük a gyerekkor ízeit, ahogyan még az anyukánk, és a  nagymamánk készítették ételeinket, és nehéz túllépnünk a sztereotípiákon. Ezeken a fejünkben lévő képeken bátran változtassunk, vagy ha óvatosak vagyunk, eleinte fele-fele arányban használjuk a finomlisztet és a teljes kiőrlésűt. Fokozatosan növelve utóbbi arányát, egyszer csak az vesszük észre, hogy már szinte teljesen sikerült elhagynunk a finomlisztet. A hatás nem várat magára, és érzékelhetően fellélegzik a szervezetünk, különösen a szív és érrendszerünk, megkapja a számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, eredetiben. Ezért fontos hogy már gyerekkorban otthon és a menzán ilyen ételekkel találkozzunk, így alakulhatnak ki az egészségünket szolgáló helyes szokásaink felnőtt korunkra.

krumplis_tekercs05.jpg

A tekercs tölteléke a főtt tört burgonya, de ehhez mindig adhatunk bőségesen valamilyen zöld vagy szárított fűszernövényt, és ebben is alkalmazkodhatunk a szezonális lehetőségekhez. Tavasszal tehetünk bele medvehagymát, csalánt, gyermekláncfű levelet, turbolyát. Megtölthetjük csak egyszerűen sült hagymával, vagy amikor jön a zöldborsó szezon, mentás zöldborsó pürével.  Elkészíthetjük édes változatban idénygyümölcsökkel. Így szerepelhet a menüben akár minden héten, mégsem válik vele egyoldalúvá étrendünk, hanem érdekes várakozással tölt el bennünket, vajon milyen lesz a következő alkalommal készített tekercs.

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

400g teljes kiőrlésű liszt

½ teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál ecet

125 ml langyos víz

125 ml nem finomított növényi olaj

A töltelékhez:

500 g krumpli

1 hagyma

2 evőkanál nem finomított növényi olaj olíva vagy rizs olajat szoktam használni

½  teáskanál só, frissen őrölt bors

1 csokor petrezselyem zöldje (kapor, turbolya, medvehagyma zöldje)

Először összeállítjuk a tésztát. A vizet, olajat, tojást, egy tálban összekeverjük habverővel. Beleszitáljuk a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, amire ráöntjük az ecetet. Összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva, fél órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát elkészíthetjük előző nap, vagy egyszerre több adagot is legyúrhatunk.

Elkészítjük a tölteléket. A krumplit héjában vagy megtisztítva kockákra vágva megfőzzük. A hagymát összevágva az olajon arany sárgára sütjük. A főtt krumplit darabosra törjük, belekeverjük a hagymát, sót, borsot, és a zöld fűszereket.

krumplis_tekercs01.jpg

A tésztát két részre osztjuk és mindegyiket 25-30 centiméteres téglalappá kisodorjuk. A szélén egy csíkban elosztjuk a tölteléket, és szorosan feltekerjük.

krumplis_tekercs02.jpg

A kezünk élével 6 egyenlő részre osztva benyomjuk, majd ezeken a helyeken elvágjuk a tekercset.

krumplis_tekercs03.jpg

Minden darabnál egyik végénél összecsípjük a tésztát és lezárjuk, ez lesz az alsó fele, felülről pedig csak benyomjuk, hogy egy kis mélyedést kapjunk a tetején.

krumplis_tekercs04.jpg

Sütőlapra helyezzük, tojással megkenjük a tetejét, és 200 fokon 30 percig sütjük.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr2814916168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2020.01.03. 16:46:45

Üdv, az utolsó (előtti?) lépésnél megfogtál, hogy lesz a táskaformából, az a fánk, amit az utolsó képen látunk?
"egyik végénél összecsípjük, lezárjuk, felül megnyomjuk" - ezt a részt nem értem.
süti beállítások módosítása