Zelleres tofu
2013. június 25. írta: meiszner.kati

Zelleres tofu

Ez a recept a maga egyszerűségében kiemeli a tofu állagát. A legjobban szójatúróból szeretem, ami lényegesen lágyabb, mint a szójasajt, a kínai élelmiszereket árusító boltokban kapható. Természetesen a mindenhol beszerezhető szójasajtból is készíthetjük, amelynek a rugalmas állaga határozza meg az étel jellegét.

zellerestofukis02.jpg

Gyorsan elkészíthető, könnyű fehérjeforrás. Mellette már nem kell húst fogyasztani, hiszen a napi ajánlott fehérjemennyiség (100g) alatt nem csak az állati fehérje értendő.

A zellerszár hűsítő tulajdonsága miatt mindennapos lehet ételeinkben, a nyári melegben. Hűti a megnagyobbodott májat,és a gyomor belső melegét, amely általában a mértéktelen étvágyban, nyilvánul meg. Magas szilíciumtartalmának köszönhetően megújulnak az ízületeink. Egyik legfontosabb tulajdonsága hogy megszünteti a vér savasságát.

4 adaghoz 2 zöldséges étel mellett

1 szójatúró, vagy szójasajt
2 evőkanál mogyoró olaj
3-4 újhagyma, vagy 1 közepes vöröshagyma szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 cm-es gyömbér csíkokra vágva
1 teáskanál saohszingi bor
4-5 zellerszár a kertben még elég rövidek így a sok zöldjét is hozzáadtam

zellerestofukis03.jpg

Mártáshoz:
1 teáskanál sűrű szójamártás
1 evőkanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál cukor
2 evőkanál víz

1. A szójatúrót 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Ezt begyakorolhatjuk a tenyerünkben , először négy szeletet vágunk, majd négy csíkot hosszában, és négy csíkot keresztben, ugyanezt megtehetjük a tofut egy deszkára helyezve.

2. A tofu előkészítéséhez tartozik, hogy felforralunk fél liter vizet, és beletesszük 5 percre a tofu kockákat, hogy átmelegedjenek, majd egy szűrőkanálban lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. 

3. Összekeverjük a mártás hozzávalóit egy kis tálkában.

4. Felforrósítjuk az olajat egy wokban, vagy serpenyőben, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a lecsepegtetett tofut, további 1-2 percig pirítjuk, most már finoman, hogy össze ne törjük.

zellerestofukis004.jpg

5. Ráöntjük a saohszingi bort, amitől sisteregni fog, és hozzáadjuk az összevágott zellerszárat.
6. Felkeverjük a mártást, és beleöntjük a wokba, keverjük meg, hogy egyenletesen bevonja a tofut, és besűrűsödjön.

Főtt jázmin rizzsel, és 1-2 zöldséges fogással, vagy salátákkal tálaljuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr255376440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása