Mikor szép a húsleves
2014. szeptember 12. írta: meiszner.kati

Mikor szép a húsleves

alaplékis03.jpg

Fontos hogy az alaplevek nem csak finomak szépek is legyenek.Törekedhetünk hogy minél kevesebb számunkra feleslegesen megterhelő anyagot tartalmazzanak. Hogy ezt elérjük hasznosak lesznek ezek a tanácsok.

1 számú tanács
A húsleves tiszta és átlátszó lesz ha a forró vízbe tesszük bele a húst. Szokták tanácsolni hogy hideg vízbe tegyük fel a húst akkor jobban benne maradnak a tápanyagok. Hogy mennyi tápanyag marad a húsban azt egyértelműen a főzési idő határozza meg. Viszont a hideg vízbe feltett hús leve zavaros és gusztustalan lesz. Csészében feladni az asztalra nem egy szép látvány.

2 számú tanács
A húsokat érdemes főzés előtt legalább egy órára hideg vízben kiáztatni. A húst annyi hideg vízbe tesszük amennyi bőven ellepi, és fél óránként cseréljük rajta a vizet. Ideális esetben a vér kiázik a húsból, és így a levesünk átlátszó és jó illatú lesz. Ha nincs időnk kiáztatni a húst más módon is megtisztíthatjuk a benne lévő vértől. Ehhez jól megmossuk a húst, feltesszük bő vízben főni, amikor felforrt, még 5 percig forraljuk. A vizet leöntjük, a húst jól megmossuk, forró vízzel felöntjük és innét már szokásos módon főzzük tovább a húslevest, ettől a módszertől még szebb lesz a levesünk.

3 számú tanács
Hallevest készíthetünk a hal bármely részeiből, vagy egész halból. A ponty, lazac. süllő, zsírokban gazdag tartalmas levest kapunk. De a hekkből, vagy más száraz húsú halból ízetlen leves lesz. Amikor fagyasztott halból főzünk levest akkor tegyünk bele egy egész hagymát, melyet a végén kidobunk. A hagyma magába szívja az öreg, avas halolaj szagot.

alaplékis01.jpg

4 számú tanács
A csontokból főtt húslevesnek specifikus aromája, és zamata van. De legyünk óvatosak a főzésével, mert a csontokban felgyülemlenek olyan anyagok, melyeket az embernek nem kívánatos fogyasztania. Éppen ezért a főzés előtt a csontokat több órára be kell áztatni, és a vizet gyakran cseréljük le. És ez után még az első főzővizet mindenképpen cseréljük le ahogyan a húsok főzésénél már szerepelt.

5 számú tanács
Amennyiben a húsleves készítéséhez nem színhúst és nem csontokat, hanem belsőséget választunk, akkor ugyanúgy ki kell áztatni. A belsőségek még több vért tartalmaznak mint a hús. Éppen a vér teszi a húslevest zavarossá és nemkívánatossá.

6 számú tanács

Gyakran használunk a mártásokhoz, rizottóhoz, zöldséges levesekhez és ételekhez zöldség alaplevet. Vizet forralunk egy lábasban és beletesszük a megtisztított zöldségeket, fűszereket, és egy, másfél órát főzzük, leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, mert már mindent kiadtak magukból, és egy ízekben gazdag sokoldalúan hasznosítható alaplevet kapunk. A hozzávaló zöldségeket variálhatjuk attól függően mihez fogjuk felhasználni az alaplevet. 

Néhány variáció: sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma, gumós kömény, paradicsom
zeller, póréhagyma, cukkini,

alaplékis02.jpg

Ezeket a tanácsokat alkalmazva sokkal könnyebbé tehetjük ételeinket, és lehet gyakrabban helyettesíteni a nehéz húslevest a könnyű illatos zöldségalaplével. Ennek sok példáját megtalálhatjuk a mai  olasz és a francia konyha receptjeinél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr816693347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abc 2014.09.15. 18:59:24

Így maximum húsos levest lehet főzni nem húslevest. Az hogy poszt írója a tükör levest tartja húslevesnek még nem biztos, hogy másoknak is így jó :-)

Krutzifix 2014.09.15. 19:00:27

Köszi, egy-két dolgot hasznosítok majd a leírásból. Viszont nekem úgy is tiszta, és átlátszó lesz a húslevesem, ha hideg vízben teszem fel a húst. Hagyom, hogy elkezdjen felforrni - ekkor leveszem a fűtést alatta -, és a habot leszedem a tetejéről kanállal, szitaszűrővel. Ilyenkor meg-megkeverem, hogy a hab feljöjjön mindenhonnan. És az első forrást jelző buborékoktól kezdve lassú tűzön főzöm! Amennyire csak lehet! Eddig még csak akkor lett zavaros, ha hagytam forrni, lobogni, vagyis "nagy lángon" főztem. Én max annyit engedek meg, hogy forrásban lévő vízbe teszem a húst akkor, ha az második fogásként, főtt - vagy átsütött - húsként kerül az asztalra.

ToF 2014.09.15. 19:00:48

Írásod nyomán egy gondolat ébredt bennem: Főztél már húslevest életedben?

sony 2014.09.15. 19:07:21

Az első két pont úgy értelmetlen, ahogy van. A megmosott húst hideg vízbe téve, áztatás nélkül is gyönyörű, illatos és kívánatos lesz a levesünk, ha a forrás után keletkezett szürke hab nagy részét lehalásszuk a levesből. Csak éppen jóval egyszerűbben jutunk ugyanarra az eredményre.

A csont beáztatását most először hallom életemben, de logikusan végiggondolva, ha a csontban olyan mérgező anyagok lennének, amiktől több órás áztatással lehet megszabadulni, akkor valószínűleg nem tartanánk ehetőnek, arról nem is szólva, hogy sok húst eleve csonttal teszünk bele a levesbe.

Ami a belsőségek áztatását illeti, csak egyetlen szabályt kell betartani, ami szintén nem órákig tartó áztatást jelent. Belsőséget a forrásban levő vízbe kell betenni, a többi hús után, így egyben maradnak, és mire a többi hús megfő, a belsőségek is tökéletesek lesznek.

Nem kellene ennyire túlmisztifikálni a főzést, mert a fiatalok nem mernek majd belekezdeni. A húsleves kb. egy óra alatt kész van, amiből maximum 20 percet kell a konyhában tölteni.

Metaaal 2014.09.15. 19:07:21

"a hideg vízbe feltett hús leve zavaros és gusztustalan lesz" Nem fedi a valóságot.Nagyon nem.

meiszner.kati 2014.09.15. 23:21:16

@abc: ahány ház annyi szokás, így húsleves is sokféle lehet. A poszt lényege hogyan készítsük elő a húst, csontokat, belsőségeket, hogy minél kevesebb a szervezet számára ártalmas anyag kerüljön a levesbe, hogy azt a továbbiakban bezöldségeled, fűszereket adsz hozzá már mindenki ugyanúgy készítheti ahogyan megszokta, és ahogyan szereti.

meiszner.kati 2014.09.15. 23:23:53

@Krutzifix: a habot leszedve még nagyon sok ártalma anyag marad a lében, de ha nem tartod fontosnak hogy ettől megszabaduljál, lehet így is készíteni a húslevest.

meiszner.kati 2014.09.15. 23:27:14

@Metaaal: azért ki lehet próbálni a különbséget egyszer. Mindenesetre nem lesz rosszabb a leves ha kevesebb méreganyagot tartalmaz.

meiszner.kati 2014.09.15. 23:47:32

@ToF: Ez nem a húsleves receptje, hanem módszerek arra, hogy minél kevesebb méreg anyagot tartalmazzon és tisztább legyen a leves. A továbbiakban mindenki úgy készítheti a levest ahogyan szereti. Az igaz hogy nagyon régen főztem húslevest, de azért vannak fogalmaim róla. A Larousse gasztronómiai lexikon 29 különböző consommé receptet említ, úgyhogy elég nagy a választék.

meiszner.kati 2014.09.15. 23:50:22

@sony: köszönöm a részletes véleményt. Az enyémet nem muszáj megfogadni de ki lehet próbálni!

Metaaal 2014.09.16. 00:55:29

@meiszner.kati: Nem a méreganyagokról volt szó.Egyszerűen nem feltétlenül lesz zavaros a leves ha hideg a víz.

meiszner.kati 2014.10.01. 21:38:53

@Metaaal: nem feltétlenül, igazából a legnagyobb ellensége a tiszta húslevesnek az erőteljes forralás. Kis tűzön gyöngyözve főzzük,a habot leszedjük, még a hideg vízben feltett levesből is csodák születhetnek.

Metaaal 2014.10.02. 09:36:48

@meiszner.kati: Így igaz.Hideg vízben kezdjük,és gyöngyöző forrásban tartjuk.Vagy leszedjük a habot,vagy leöntjük az első vizet róla.Sőt,úgy is eljárhatunk mint a Pho esetében,hogy leöntjük az első vizet,lemossuk a húst és újra felrakjuk hideg vízben,hogy a rostok ne ugorjanak össze és ne tartsák magukban az ízt hanem adják át a lének.Meleg vagy forró víz esetén a rostok bezáródnak és megtartják a lé egy részét.
süti beállítások módosítása