Van egy olyan gomba ami nagyon megosztja a véleményeket, ez a fenyővargánya. Gyönyörű barna kalapot hord alatta sárga szivacsos állagú. Ezt a gombát mintha pont a marináláshoz teremtették volna.
Nem adom meg a gomba mennyiségét, aki először készíti csináljon keveset, és döntse el szeretni fogja-e. Természetesen más gombákból is készíthetjük. Üvegekbe rakva és kidunsztolva kiváló tartósítási módja a gombának.
A gombákat vízben egy fej hagymával együtt főzzük, amikor már nem válik ki hab a tetején amelyet egyébként leszedünk, sót, babérlevelet, borsot, szegfűszeget és egy kis darab fahéjat adunk hozzá, a főzés végén amikor a gombák leülnek a lábos aljára, kevés ecetet öntünk bele.
Amikor frissen fogyasztjuk, kihűlve, vöröshagymával, vagy zöldhagymával, friss kaporral, vagy petrezselyemzöldjével, és kevés hidegen préselt napraforgó, vagy olíva olajjal keverve tálaljuk.
Lehet előétel, vagy valamilyen könnyű étel kísérője.