Napóleon torta
2011. február 14. írta: meiszner.kati

Napóleon torta

Az Ünnepekhez kötődnek mindig valamilyen tradicionális ételsorok, vagy jellegzetességek. Nincs ez másként a Valentin nappal sem. A rózsaszín nem a kedvenc színem, és szinte csak a természetben tudom szeretni. Ezért inkább olyant sütöttem erre a napra, amivel tudom nagy örömet szerzek Magunknak, és így továbbadva ezt a receptet most már Másoknak is. Fogadjátok szeretettel!



Ez a torta, mint névadója végigvonult Európán Párizstól Moszkváig, csakhogy neki sikerült meghódítani a szíveket még a hideg Északon is.
Különböző országok házi és cukrászati receptjeit próbáltam ki, és ezzel a változattal lettem elégedett. Volt olyan recept, amelyikben a tészta és a krém összesen egy kiló vajat tartalmazott, azért egy 24 centiméteres tortánál ez már nagyon soknak találtatott, ugyanis ez a mennyiség nagyon finom minőségű ugyanakkor rendkívül nehéz tortát eredményezett.

A tésztához kell:
300g nem fehérített sima liszt
200g vaj
200g tejföl
1 evőkanál fehér rizsecet vagy más természetes ecet
½ teáskanál szódabikarbóna
késhegynyi só

A krémhez kell:
350ml tej
4 tojássárgája (ha tojás nélkül készítjük, akkor 2 teáskanál keményítő)
120g bio cukor (lehet gabonaszirup is)
200g vaj
vanília

A tészta összeállítása nagyon egyszerű és gyorsan megvan. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd hozzáadjuk a tejfölt, és az ecetben elkevert szódát, meg a sót. Az egészet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, kissé ragadós tésztát fogunk kapni. Letakarva 1 órát hideg helyen állni hagyjuk.

 


A tésztát hat részre osztjuk, és egymás után kisodorjuk egy 24 cm átmérőjű sütőlaphoz igazodva, majd ezen, ki is sütjük (a sütőbe egyszerre 2-3 db befér).
Szép kerek alakú tésztát egyenletesen megformált tésztagombócból tudunk sodorni. Mindig szórjunk alá és fölé elegendő lisztet, hogy ne ragadjon le. Gyorsan dolgozzunk, mert a felmelegedett tésztával már nehezebb bánni.
A sütőlapra helyezve több helyen villával megszurkáljuk.

A krémhez puha vajra lesz szükségünk, melyet jól kikeverünk. Amikor szinte kétszeresére növekszik a térfogata, és kifehéredik akkor jó.
A tejet, vaníliát, tojássárgáját, és a cukrot habverővel összekeverjük, és vízfürdőben állandóan keverve megmelegítjük. Amikor elkezd besűrűsödni, levesszük, és kihűtjük. Vigyázzunk fel ne forrjon, mert akkor összekapja a tojássárgáját. Ha mégis megtörténne egy finom szűrőn átengedve, megmenthetjük a krémet.


A kikevert vajhoz adjuk kanalanként a kihűlt masszát, folytatva a keverést.
Öt tortalapot egymásra rakva megkenünk a krémmel, a hatodikat összemorzsoljuk, és a torta tetejére szórjuk.


Fogyasztás előtt legalább tíz órát hideg helyen pihentetjük a tortát.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr662659374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása