Könnyű, ugyanakkor különleges, és színes étel. Könnyű mert egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük, mert a ricotta különösen ha olasz változatban vagy egy hozzá értő sajtkészítőtől sikerül beszerezni lágy és krémes mégsem nehéz, mivel tejsavóból készül. Készíthetjük cukkinivel vagy padlizsánnal, hagymával vagy anélkül. Vagyis még önmagán belül is változatos lehet.
Hozzávalók 2 személynek:
1 nagy kaliforniai piros paprika (ha többet készítünk lehet 1-1 sárga és zöld is)
1-3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1 kis padlizsán vagy cukkini
1-2 szál zöldhagyma (választható)
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 doboz ricotta
friss zöldfűszerek (rozmaring, oregano, bazsalikom)
50-g frissen finomra reszelt parmezán sajt
A padlizsánt vagy cukkinit héjastól kis kockákra vágjuk, és a felmelegített olajban enyhén megsütjük. A sütés végén hozzáadjuk a kis karikákra vágott zöldhagymát, és az apróra vágott fokhagymát. Ha elegáns változatban készítjük a hagymaféléket hagyjuk el. Az olajból a cukkinihez elég az 1 evőkanál, a padlizsán felveszi simán a 3 evőkanálnyit.
A paprikát hosszában félbe vágjuk, kivesszük a magházat - ezt felhasználhatjuk alapléhez - de a zöld szárrészt meghagyjuk, ugyan ez egy látványelem, viszont ezzel "befejezett" lesz az ételünk.
A ricottát a választott (amink van otthon vagy a kertben) zöldfűszereket és a fenti megsült keveréket elegyítjük, az előkészített paprikákba töltjük, és egy tűzálló tepsibe helyezzük. 180 fokon 25 30 percig sütjük. A sütés végén kivesszük és rászórjuk a töltelék tetejére a reszelt parmezánt. A sütőnktől függően ha szeretnénk hogy a paprika puhább legyen alsó tűzön még 5 percig tovább süthetjük. Szerintem jobb ha a paprikának marad valamennyi "tartása".
Előételként magában, főételként rizzsel tálaljuk..