Immunrendszerünk segítsége a csipkebogyó
2011. október 29. írta: meiszner.kati

Immunrendszerünk segítsége a csipkebogyó

 


Az ember immunrendszere — egészségének és jó hangulatának a záloga.
Az immunrendszer erősítése minden ember legfontosabb feladatai közé tartozik (na?).
Csak saját magunktól függ milyen állapotban van az immunrendszerünk.
Ennyi bölcsesség után, nézzük, miért kell ennyire odafigyelni az immunrendszerünkre.


A legyengült immunitásra valamilyen allergiás reakcióval válaszol a szervezet. Könnyen behatolnak a kórokozó baktériumok és vírusok.


A szervezet erősítése és edzése — az immunitás növelésének, fontos részei.


Az egyik legismertebb és legnépszerűbb természetes immunstimuláló szer a csipkebogyó.


A vadrózsa tavasszal és nyár elején gyönyörű, légies virágaival örvendeztet meg bennünket, és csodálatos rózsasziromlekvárt főzhetünk belőle. Ősszel és télen pedig piros termései díszítik a kertet, és erdőt — ez a csipkebogyó.


Az erdőkben élő népeknél értékes prémre és szövetekre lehetett cserélni a csipkebogyótermést. Gyógyító tulajdonságai manapság is ugyanolyan értékesek.


A csipkebogyó neves magas C-vitamin tartalmáról, ezen kívül, magnéziumot, vasat, káliumot, különböző szerves savakat, és cseranyagokat tartalmaz.
Valamikor fontos alapanyaga volt az aszkorbinsav előállításának, ma már a C vitamint leginkább vegyi úton állítják elő.


Ha nem tervezünk megfázást az őszi-téli időszakra, akkor igyunk csipkebogyó főzetet, teát, vagy fogyasszuk nyersen a termését, és a lekvárja is hasznos nem csak finom nyalánkság.


A csipkebogyót elsősorban az immunitás növelésére használjuk. Segíthet még a rossz vérkeringéssel kapcsolatos betegségeknél, a máj, és a hasnyálmirigy, és a vizeletkiválasztó rendszer elváltozásainál. Rendszeres fogyasztása a magas vérnyomás kiegészítő kezelésében, a koleszterinszint, és a vércukorszint normalizálásában fontos. A csipkebogyó segít megszüntetni a fogínygyulladást, a vese, és epekövet.


A kutatások kimutatták, hogy a csipkebogyó termése aktivizálja a porcképződésért és kollagén képződésért felelős gént a szervezetünkben. Ezért mondhatjuk, hogy a csipkebogyó készítmények fogyasztása megelőzi az ízületi gyulladást.


A csipkebogyó olajat a termés magjaiból készítik. Gazdag A,C, E vitaminokban. A szövetregenerálásra alkalmazható, különösen a méhszáj, méhnyak nyálkahártyájának épségét állítja helyre, szoptatás után a mellbimbót, a pszoriázis, ekcéma, felfekvések, égések kezelésében alkalmazzuk.


A vadrózsa minden részét alkalmazzuk szervezetünk helyreállításában, és erőnlétünk megtartásában, nagyszerű gyógyító, egy régi mondás szerint hét orvossal is felér.

Az érett, ép fényes portalan élénkpiros, vagy narancssárga színű termést gyűjtsük, és közvetlenül szedés után szárítsuk, maximum 80-100 ºC-on.

Írom mindezt visszaérkezve a csipkebogyószedésből, amelynek kellemes része a csodálatos őszi erdő látványa, szúrós része pedig a termések begyűjtése, ezért ezt mindenképpen kesztyűben végezzük, ami részlegesen megvéd a vadrózsa tüskéitől.

Csipkebogyó főzet

Ezt a következőképpen készítjük el. A csipkebogyókat megmossuk hideg vízben, leöntjük forró vízzel, 1: 5 arányban, azaz egy rész csipkebogyóhoz öt rész vizet számítunk. 5-10 percig főzzük, majd egy napot állni hagyjuk, ezután  leszűrjük, és langyosan fogyasztjuk.


Csipkebogyó tea

1 evőkanál csipkebogyót leöntünk egy pohár forró vízzel, néhány órát állni hagyjuk, fogyasztáskor mézet is adhatunk hozzá. Az ilyen főzet jól erősíti az immunrendszert, az érfalakat, növeli a vörös vértestek termelését, javítja az étvágyat. 

Vadrózsa gyökér főzet

40g szárított vadrózsa gyökeret főzünk 1 pohár vízben kis tűzön 21-31 percig, 5 órát hagyjuk állni, majd leszűrjük. 200 ml naponta háromszor 10 napon keresztül. A máj betegségeinél, magas vérnyomás, hugyhólyag gyulladás esetén.

Rózsaszirom főzet

100g virágszirmot leforrázunk 200ml vízzel, termoszban egy éjszakára állni hagyjuk, majd leszűrjük. 50 ml naponta háromszor. Megfázásos betegségek, általános gyengeség esetén.

Csipkebogyó mag főzet

10g porított csipkebogyó magot leöntünk 200 ml forró vízzel, 2 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük. 50ml naponta 3-4 alkalommal vesekő, és hasmenés esetén.

 

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr153337294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2012.02.16. 23:22:19

Az lenne a kérdésem, hogy hol juthatok hozzá csipkebogyómaghoz (február lévén az erdőben már aligha találok felhasználható bogyókat). Vesekő megelőzésére szeretném alkalmazni.

meiszner.kati 2012.02.17. 00:02:36

@Zb74: a madarak már nem valószínű, hogy hagytak az erdőben csipkebogyót a bokrokon, így maradnak a gyógynövényboltok, és a bioboltok ahol beszerezhető.
süti beállítások módosítása