Hihetetlen gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel ez a párolt kukoricalisztes spenót gombóc. Letisztult ízekkel amit persze felturbózhatunk különböző öntetekkel, mártogatókkal, és kimcsit, salátákat kínálhatunk hozzá.
A spenót nagyon sokféleképpen felhasználható ételeinkben, és aki odafigyel rá, hogy minden nap szerepeljen étrendjében valamilyen zöld leveles zöldség, - tekintettel arra hogy nálunk nem túl nagy a választék - ez lehet éppen a spenót heti 2-3 alkalommal.
A spenót nagyszerű szomjoltó, már ezért is része a a léböjtnek és a különböző nyári - hűsítő tulajdonsága miatt - frissen készült italoknak. Különösen hasznos a diabéteszes szomjúság ellen. A kínai gyógyászat szerint keni a beleket , azaz "csúsztató" jellegű, segíti a szervezet belső mozgásait, mint a bélmozgás és a vizeletürítés. Vízhajtó, és hashajtó, ez nyersen a lé formájában aktívabb így szolgálva a szervezet megtisztulását. A főtt spenót, más élelmiszerekkel együtt, már mérsékelten fejti ki ezen hatását, de segít a székrekedés és a vizelési rendellenességek esetén. Másik jelentősége a vérképző, regeneráló, és tonizáló hatása, magas vas és klorofil tartalmának köszönhetően. Ugyanakkor mivel oxálsavban is gazdag, amely terheli az anyagcserét, - jó ha módjával fogyasztjuk - különösen ha hajlamosak vagyunk a kőképződésre (vesekő, epekő).
Mennyiségeket nem írok, mert ezzel is hangsúlyoznám ennek az ételnek az egyszerűségét. Segítenek a fotók, ést még alán annyi támpont, hogy kb. fél kiló spenótból 20-22 kis gombócot kapunk.
Hozzávalók:
Kukorica liszt, spenót, só, víz
A spenótot megmossuk, megtisztítjuk, összevágjuk.
Egy nagy tálban annyi kukorica lisztet keverünk hozzá amennyi bevonja a spenótleveleket, ha túl sok kukoricalisztet adunk hozzá nem tudja jól átjárni a gőz és kemények lesznek a gombócok Megsózzuk, és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, közben kis gombócot formázunk belőle, és amikor látjuk hogy összeáll, akkor megformázzuk az összes alapanyagunkat.
A gombócokat egy párolóedénybe tesszük, ennek hiányában használhatunk szűrőt, vagy egy rácsot egy edényre helyezve. És ne feledkezzünk meg a pároláshoz szükséges vízről sem!
Nagyon szeretem bambuszgőzölőt, ad egy nagyon finom árnyalatnyi ízt az ételeknek.
Fogyasszuk valamilyen öntettel! Ettől lesz mindig más és változatos! Ez lehet a szokásos kedvenc mártogatónk, vagy kipróbálhatunk újakat.
egyszerű mártogatók:
- 2 evőkanál szója szósz,2 evőkanál rizsecet (vagy más semleges természetes ecet)összekeverve
- A fenti keverékhez adhatunk1 teáskanál reszelt gyömbért, és 1 teáskanál reszelt fokhagymát, ha szeretjük az erőset chili paprikát, és ha van1 teáskanál pirított szezám olajat
- 100 ml hidegen sajtolt olaj (pl. szőlőmag, rizs, mogyoró,szezám) 2-3 szárított chili paprika összevágva, 1 evőkanál szezámmag, 1-1 evőkanál gyömbér és fokhagyma vékony szeletekre vágva, 1 teáskanál pirospaprika. Egy kis lábasban felforrósítjuk az olajat beletesszük a többi hozzávalót a fenti sorrendben, és fél perc után levesszük a tűzről. Készíthetünk többet is ebből a mártogatóból ha megtetszett. Egy kis üvegben akár ott lehet az asztalon. Megöntözhetjük vele a kész ételeinket, gazdagítva ezzel íz világukat.