Párolt spenótos gombócok
2020. június 19. írta: meiszner.kati

Párolt spenótos gombócok

Hihetetlen gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel ez a párolt  kukoricalisztes spenót gombóc. Letisztult ízekkel amit persze felturbózhatunk különböző öntetekkel, mártogatókkal, és kimcsit, salátákat kínálhatunk hozzá.

spenotos_gomboc06.jpg

A spenót nagyon sokféleképpen felhasználható ételeinkben, és aki odafigyel rá, hogy minden nap szerepeljen étrendjében valamilyen zöld leveles zöldség, - tekintettel arra hogy nálunk nem túl nagy a választék - ez lehet éppen a spenót heti 2-3 alkalommal.

A spenót nagyszerű szomjoltó, már ezért is része a a léböjtnek és a különböző nyári - hűsítő tulajdonsága miatt - frissen készült italoknak. Különösen hasznos a diabéteszes szomjúság ellen. A kínai gyógyászat szerint keni a beleket , azaz "csúsztató" jellegű, segíti a szervezet belső mozgásait, mint a bélmozgás és a vizeletürítés. Vízhajtó, és hashajtó, ez nyersen a lé formájában aktívabb így szolgálva a szervezet megtisztulását. A főtt spenót, más élelmiszerekkel együtt, már mérsékelten fejti ki ezen hatását, de segít a székrekedés és a vizelési rendellenességek esetén. Másik jelentősége a vérképző, regeneráló, és tonizáló hatása, magas vas és klorofil tartalmának köszönhetően. Ugyanakkor mivel oxálsavban is gazdag, amely terheli az anyagcserét, - jó ha módjával fogyasztjuk - különösen ha hajlamosak vagyunk a kőképződésre (vesekő, epekő).

Mennyiségeket nem írok, mert ezzel is hangsúlyoznám ennek az ételnek az egyszerűségét. Segítenek a fotók, ést még alán annyi támpont, hogy kb. fél kiló spenótból 20-22 kis gombócot kapunk.

Hozzávalók:

Kukorica liszt, spenót, só, víz

spenotos_gomboc02.jpg

A spenótot megmossuk, megtisztítjuk, összevágjuk.

spenotos_gomboc01.jpg

Egy nagy tálban annyi kukorica lisztet keverünk hozzá amennyi bevonja a spenótleveleket, ha túl sok kukoricalisztet adunk hozzá nem tudja jól átjárni a gőz és kemények lesznek a gombócok  Megsózzuk, és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, közben kis gombócot formázunk belőle, és amikor látjuk hogy összeáll, akkor megformázzuk az összes alapanyagunkat.

spenotos_gomboc03.jpg

A gombócokat egy párolóedénybe tesszük, ennek hiányában használhatunk szűrőt, vagy egy rácsot egy edényre helyezve. És ne feledkezzünk meg a pároláshoz szükséges vízről sem!

spenotos_gomboc04.jpg

Nagyon szeretem bambuszgőzölőt, ad egy nagyon finom árnyalatnyi ízt az ételeknek.

Fogyasszuk valamilyen öntettel! Ettől lesz mindig más és változatos! Ez lehet a szokásos kedvenc mártogatónk, vagy kipróbálhatunk újakat.

egyszerű mártogatók:

  •  2 evőkanál szója szósz,2 evőkanál  rizsecet (vagy más semleges természetes ecet)összekeverve
  • A fenti keverékhez adhatunk1 teáskanál reszelt gyömbért, és 1 teáskanál reszelt fokhagymát, ha szeretjük az erőset chili paprikát, és ha van1 teáskanál pirított szezám olajat
  • 100 ml hidegen sajtolt olaj (pl. szőlőmag, rizs, mogyoró,szezám) 2-3 szárított chili paprika összevágva, 1 evőkanál szezámmag, 1-1 evőkanál gyömbér és fokhagyma vékony szeletekre vágva, 1 teáskanál pirospaprika. Egy kis lábasban felforrósítjuk az olajat beletesszük a többi hozzávalót a fenti sorrendben, és fél perc után levesszük a tűzről. Készíthetünk többet is ebből a mártogatóból ha megtetszett. Egy kis üvegben akár ott lehet az asztalon. Megöntözhetjük vele a kész ételeinket, gazdagítva ezzel íz világukat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8115902336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása