Almás pite teljeskiőrlésű lisztből
2013. szeptember 08. írta: meiszner.kati

Almás pite teljeskiőrlésű lisztből

almáspitekis01.jpg

A pite tésztát teljes  kiőrlésű lisztből készíteni egy igazi telitalálat.  A tészta annyira omlós és finom lesz, hogy szoktam diót szórni az alma alá, ugyanúgy mint a rétesnél, hogy ne ázzon el a tészta, hát ehhez a dió réteghez hasonló maga a tészta. Rétesalmát használtam a töltelékhez, amely önmagában savanykás jellegű, az édes almához adhatunk citromlevet, hogy hasonlóan pikáns ízt érjünk el. 

Mindazok ellenére hogy az almás pite a legelterjedtebb sütemények közé tartozik nálunk, a mondás hogy,  ahány ház annyi szokás több kérdést is felvethet. Mekkorára és milyen formára vágjuk? Nagy kocka? Kis kocka? Téglalap?  Ez attól függ hogyan szeretjük, viszont kipróbálhatunk más formákat is, meglátjuk mennyire megváltoztatja a sütemény jellegét. Különböző méreteket is összehangolhatunk, így mindenkinek van lehetősége választani, ízlése és igénye szerint.

almáspitekis03.jpg

A másik kérdés milyen lisztből készítsük, és miért éppen a teljes kiőrlésű mellett teszem le a voksom.

Sok tudományos támadás éri  gabonákat és a teljes kiőrlésű lisztet. Mint sok minden mást ezt is is gondolkodás nélkül követőkre talál. Viszont akik megnézik a valós élet gyakorlatát és logikusan átgondolják az életmód, a táplálkozás és az egészségi állapot közti összefüggést megalkothatják a saját álláspontjukat. Először nézzük meg mi is az az allergia? Mire is reagál a szervezet?

Az allergiával üzen a szervezetünk, hogy az az étel már nem megfelelő a számunkra. Az iparilag előállított, finomított, természetes tulajdonságaitól megfosztott ételekre, és a nem megfelelő ételkombinációkra adott  reakciók segítségünkre vannak, hiszen egyértelműen megmutatják, hogy ártanak az egészségünknek. Így tudhatjuk hogy mi az amit már már jobb ha nem eszünk. A szétválasztó étrend már néhány nap után kideríti ezeket a számunkra helytelen kombinációkat. És akkor kiderül, hogy a baj nem a teljes kiőrlésű liszttel van, hanem azzal hogy mivel esszük együtt.

Bátran ajánlom a bio teljes kiőrlésű lisztet, és hogy a búza lektin meg a búza magas sikértartalma veszélyes lenne, meg hogy a mai búzafajták sokkal többet tartalmaznak belőlük, érdekes felvetésnek tartom. Tudvalevő, hogy a tudomány mindig valahonnét finanszírozott tevékenység, és mint ilyen soha sem pártatlan. A régi időkben legendásan magas sikértartalmú értékes búzafajták voltak, például a "bánáti színtiszta piros acélos" búza amelyért már 1848 ban jóval magasabb árat fizettek a malmok. Igaz, hogy abban az időben a búzát még legtöbbször a jóval olcsóbb rozzsal keverték. 

"Ebből adódik, hogy a lektinek az egészségesnek kikiáltott kenyerekben is jelen vannak, és a legnagyobb arányban sajnos éppen a teljes kiőrlésű készítményekben találhatók meg." (idézet innen: http://antalvali.com/hirek/teljes-kiorlesu-liszt-belflora-lektin-fogyasztas.html )

Azon kívül, hogy a  búzalektin és sikérnek felrótt gabonaérzékenységgel, avagy gluténérzékenységgel az általam  az elmúlt 22 évben megismert betegek mind életük során fehér finomlisztet fogyasztottak, az ezzel született gyermekek esetében pedig mindig visszavezethető volt a szülők, különösen az anya táplálkozására és lelki problémáia ez az állapot.

Szerezzünk bizonyosságot, keressünk példákat, olyan embereket akik tudatosan táplálkoznak, régóta teljes kiőrlésű lisztet fogyasztanak, mert Én még nem találkoztam vegyszermentes alapanyagokkal, és teljes kiőrlésű gabonákkal táplálkozó embereknél ezzel a betegséggel. A gyakorisága világméretekben is elenyésző a fehér liszttel táplálkozókkal szemben.

Most pedig bátran fogjunk hozzá az almás pitéhez - teljes kiőrlésű lisztből.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg teljes kiőrlésű liszt átszitálva

20 dkg vaj

2 evőkanál cukor (elhagyható)

1 dl tejföl

2 tojás (elhagyható, a sütiporból 1/2 teáskanállal többet adjunk hozzá)

1 teáskanál bio sütőpor, vagy szódabikarbóna

2 evőkanál cukor (elhagyható)

csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

1-2 kg alma (az alma mennyisége meghatározza a töltelék vastagságát,  a 2 kg ot ajánlom )

10-15 dkg cukor (a savanyú almához adhatunk többet, az édes almát készíthetjük cukor nélkül)

1 bio citrom lereszelt héja

5 dkg dió

5 dkg mazsola (különösen ha cukor nélkül készítjük a süteményt)

A tésztát a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, egy csipet sót, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. 

A tésztából két cipót formálunk, és letakarva hideg helyen fél órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, vékony szeletekre lereszeljük, összekeverjük a cukorral és állni hagyjuk.

A diót ledaráljuk.

Az alma levét kinyomjuk, és megrottyanthatjuk, illetve elfőzhetjük a levét.

A tölteléket előző este is előkészíthetjük!  A süteménykészítésnél sokat könnyíthetünk a folyamaton, ha ésszerűen felosztva szakaszokra bontjuk.

Kivajazott tepsibe tesszük az egyik cipóból kinyújtott tésztalapot, megszórjuk darált dióval, és rátesszük az almatölteléket. Befedjük a másik tésztalappal, vízzel vagy tojással átkenjük, villával több helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett levegő távozni tudjon, és szép sima legyen a pite felszíne. 180 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.

Ha kihűlt felszeleteljük, a tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

 

 

 

 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr205500051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2013.09.29. 20:31:03

Két apró kérdés. Az egyik a töltelékkel kapcsolatos. Azt írja a recept, hogy "megrottyanthatjuk a levét" - mármint az almának. ha kinyomkodtuk az almát, akkor minek "rottyantsuk meg" a levét? Hiszen nem azt használjuk fel, hanem az almát, ha jól látom az elkészült sütit... A levét szerintem igyuk meg, ilyesmire emlékszem gyerekkoromból, de lehet, hogy rosszul.
A másik. Az előmelegített sütő ugye nem 80 fokos, hanem 180, csak véletlenül lett lenyomva Shift, vagy a Caps Look, és így került a 8 elé a ' (aposztróf) :) (Lassan már elkészül, kíváncsian várom! :))

meiszner.kati 2013.09.29. 22:02:29

@Krutzifix: ezalatt értendő , hogy a kinyomott almát, rottyantom meg, és főzni is szoktam, akkor több alma kell mert jobban összeesik, viszont tutira nem fog már levet ereszteni, persze függ az alma fajtájától is. A levét valóban meg szoktuk inni vízzel hígítva. A hőfok elütés köszönöm, és kijavítom!

WhiteTara 2014.09.18. 20:48:09

Sosem szerettem az almáspitét, de a kislányom megszerette az oviban, kénytelen voltam sütni. fehér lisztet nem használok, így akadtam erre a receptre, ami szerintem tökéletes, és már én is szeretem az almáspitét. köszönöm a receptet (már sokadjára sütöm, illett végre megköszönni :) )

Mátyás Krisztina 2014.12.03. 21:37:57

Nagyon tetszik a recept, megfogom csinálni.,megszeretném kérdezni,hogy mennyi ideig kell sütni? Egyszerü hagyományos kis sütőm van. köszönöm a választ :-)
süti beállítások módosítása