Ez dupla telitalálat!! Ugyanazzal a túrós "tésztával" kétféle torta! Ez a "tészta" lisztmentes, és némi rizs keményítő adja meg az állagát. A sütőtök, és az alma a másik fontos alkotóelem, de bátran variálhatjuk tovább az éppen aktuális idénygyümölcsökkel. A túrót készíthetjük házilag, vagy olyant válasszuk amelyet teljesen simára tudunk majd turmixolni. Adhatunk a későbbiekben ízesítőket a túróhoz, mint vanília, citromhéj, vagy a sütőtökkel nagyon jól harmonizál a narancshéj. Maga a sütőtök fajtája sem mellékes. Akkor szép és mutatós a tortánk ha minél sötétebb narancssárga színű a sütőtök, Akkor jó állagú ha minél lisztesebb a felhasznált tök, például nagydobosi, hokkaido, provanszi muskotály, hogy az ismertebb és kapható fajtáknál maradjunk.
Az ízesítésről: Először mindenképpen ajánlom megérezni önmagában a túró és a sütőtök ízét, és ezek harmóniáját. Aztán ha megszeretjük, mivel érdekes a változatosság, kis csavarral új jelleget adhatunk ennek a nagyszerű édességnek.
Túrós "tészta" hozzávalói
500 g túró
2 db tojás
1-5 evőkanál tejföl
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
Az összes hozzávalót botmixerrel sima krémmé varázsoljuk.
Sütőtökös "tészta" hozzávalói
500 g sütőtök
2 db tojás
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
A sütőtököt, megtisztítjuk, vékony darabokra szeljük, és annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Azért vágjuk kis darabokra, mert így nagyon gyorsan 5 perc alatt megfő. Leszűrjük, és amíg forró hozzáadjuk a többi alapanyagot, és botmixerrel simára keverjük.
Egy 22-24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, az aljára tehetünk sütőpapírt is, és mellé tesszük a kétféle tésztát, mindegyikben egy merőkanállal. Teszünk egy merőkanál túrós tésztát a forma közepére, ennek a tetejére középen egy merőkanál tökös tésztát, ennek a közepére egy merőkanál túrósat, és így váltogatjuk amíg el nem fogynak a tésztáink. Próbáljuk úgy alakítani hogy a tetejére tökös kerüljön.
180 ºC fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. 30 percnyi sütés után önthetünk a tetejére egy merőkanál simára turmixolt sütőtökös karamellt és ezzel együtt sütjük készre a tortát. A sütőtökös karamell a második változatban főszereplővé avanzsál, így az alábbiakban ennek a receptje következik.
Sütőtökös karamell hozzávalói
200 g sütőtök
100 gramm cukor
50 ml víz
A sütőtököt megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
A cukrot elkeverjük a vízzel, és feltesszük egy serpenyőben a tűzre. Amikor látjuk hogy kezd elpárologni a víz, folyamatos keverés mellett ellenőrizzük hogy nehogy túl sötét legyen a karamell, Amikor közepesen barna, beledobjuk a sütőtök kockákat és tovább keverve főzzük . Először intenzíven felforr, majd levet ereszt, és ezután 3-4 perc múlva megpuhul és levesszük a tűzről. Vigyázzunk a forró karamellel meg ne égessük magunkat!
Készíthetjük a karamellt fele alma fele sütőtökös változatban is
A második torta variációhoz a kivajazott formába öntjük a túrós tészta felét erre elosztjuk a sütőtökös karamell kockákat, és ráöntjük a túrós tészta másik felét. Egy két kanálnyit hagyhatunk a sütőtökös karamellből a torta tetejére is, díszítésként, és megszórhatjuk mandula szeletekkel..Ugyanúgy sütjük meg mint ez első változatot.
A harmadik variáció már" tortácska" és túrós-almás
Ehhez elkészítjük a túrós tésztát, a karamellt almával, ehhez tehetünk 1 evőkanál vajat amikor még forró, ez nagyon finom lágy ízt ad neki! Tetszőleges kis formákat választunk, kivajazzuk, és ugyanúgy rétegezve mint a második tortánál, csak kis adagokban elosztjuk a hozzávalókat. A sütési idő valamivel rövidebb.
Mire ügyeljünk még :
A sütéskor a tészta megemelkedik, majd kihűlve visszaesik. Ezért tegyünk a tortaforma alá fóliát, vagy sütőlapot.
Szépen tudjuk szeletelni, ha egy éjszakát, vagy legalább 2 órát hűtőben tartottuk a tortát.
A sütőtökös vagy almás karamellt öntetként is adhatjuk a torta mellé. Ezzel mindenki saját maga tudja szabályozni az édesség fokot.