Sütőtökös túrótorták
2018. december 07. írta: meiszner.kati

Sütőtökös túrótorták

sutotokos_turo_torta_008.jpg

Ez dupla telitalálat!! Ugyanazzal a túrós "tésztával" kétféle torta!  Ez a "tészta" lisztmentes, és némi rizs keményítő adja meg az állagát. A sütőtök, és az alma a másik fontos alkotóelem, de bátran variálhatjuk tovább az éppen aktuális idénygyümölcsökkel. A túrót készíthetjük házilag, vagy olyant válasszuk amelyet teljesen simára tudunk majd turmixolni. Adhatunk a későbbiekben ízesítőket a túróhoz, mint vanília, citromhéj, vagy a sütőtökkel nagyon jól harmonizál a narancshéj. Maga a sütőtök fajtája sem mellékes. Akkor szép és mutatós a tortánk ha minél sötétebb narancssárga színű a sütőtök, Akkor jó állagú ha minél lisztesebb a felhasznált tök, például nagydobosi, hokkaido, provanszi muskotály, hogy az ismertebb és kapható fajtáknál maradjunk.

sutotokos_turo_torta_007.jpg

Az ízesítésről: Először mindenképpen ajánlom megérezni önmagában a túró és a sütőtök ízét, és ezek harmóniáját. Aztán ha megszeretjük, mivel érdekes a változatosság, kis csavarral új jelleget adhatunk ennek a nagyszerű édességnek.

Túrós "tészta" hozzávalói

 500 g túró

2 db tojás

1-5 evőkanál tejföl

3 evőkanál keményítő

2 evőkanál cukor

csipetnyi só

Az összes hozzávalót botmixerrel sima krémmé varázsoljuk. 

 

Sütőtökös "tészta" hozzávalói

500 g sütőtök

2 db tojás

3 evőkanál keményítő

2 evőkanál cukor

csipetnyi só

sutotokos_turo_torta_001.jpg

A sütőtököt, megtisztítjuk, vékony darabokra szeljük, és annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Azért vágjuk kis darabokra, mert így nagyon gyorsan 5 perc alatt megfő. Leszűrjük, és amíg forró hozzáadjuk a többi alapanyagot, és botmixerrel simára keverjük.

sutotokos_turo_torta_002.jpg

Egy 22-24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, az aljára tehetünk sütőpapírt is, és mellé tesszük a kétféle tésztát, mindegyikben egy merőkanállal. Teszünk egy merőkanál túrós tésztát a forma közepére, ennek a tetejére középen egy merőkanál tökös tésztát, ennek a közepére egy merőkanál túrósat, és így váltogatjuk amíg el nem fogynak a tésztáink. Próbáljuk úgy alakítani hogy a tetejére tökös kerüljön.

sutotokos_turo_torta_003.jpg

180 ºC fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. 30 percnyi sütés után önthetünk a tetejére egy merőkanál simára turmixolt sütőtökös karamellt és ezzel együtt sütjük készre a tortát. A sütőtökös karamell a második változatban főszereplővé avanzsál, így az alábbiakban ennek a receptje következik.

Sütőtökös karamell hozzávalói

200 g sütőtök

100 gramm cukor

50 ml víz

 A sütőtököt megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.

A cukrot elkeverjük a vízzel, és feltesszük egy serpenyőben a tűzre. Amikor látjuk hogy kezd elpárologni a víz, folyamatos keverés mellett ellenőrizzük hogy nehogy túl sötét legyen a karamell, Amikor közepesen barna, beledobjuk a sütőtök kockákat és tovább keverve főzzük . Először intenzíven felforr, majd levet ereszt, és ezután 3-4 perc múlva megpuhul és levesszük a tűzről. Vigyázzunk a forró karamellel meg ne égessük magunkat!

Készíthetjük a karamellt fele alma fele sütőtökös változatban is

A második torta variációhoz a kivajazott formába öntjük a túrós tészta felét erre elosztjuk a sütőtökös karamell kockákat, és ráöntjük a túrós tészta másik felét. Egy két kanálnyit hagyhatunk a sütőtökös karamellből a torta tetejére is, díszítésként, és megszórhatjuk mandula szeletekkel..Ugyanúgy sütjük meg mint ez első változatot.

 

A harmadik variáció már" tortácska"  és túrós-almás

Ehhez elkészítjük a túrós tésztát, a karamellt almával, ehhez tehetünk 1 evőkanál vajat amikor még forró, ez nagyon finom lágy ízt ad neki! Tetszőleges kis formákat választunk, kivajazzuk, és ugyanúgy rétegezve mint a második tortánál, csak kis adagokban elosztjuk a hozzávalókat. A sütési idő valamivel rövidebb.

sutotokos_turo_torta_004.jpg

Mire ügyeljünk még :

A sütéskor a tészta megemelkedik, majd kihűlve visszaesik. Ezért tegyünk a tortaforma alá fóliát, vagy sütőlapot.

sutotokos_turo_torta_005.jpg

Szépen tudjuk szeletelni, ha egy éjszakát, vagy legalább 2 órát hűtőben tartottuk a tortát.

A sütőtökös vagy almás karamellt öntetként is adhatjuk a torta mellé. Ezzel mindenki saját maga tudja szabályozni az édesség fokot.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5214413678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása