A lasagne egy olasz tésztaétel. Ebben a receptben tészta vékonyságú cukkini szeletekből készül. Természetesen nagyon finom az eredeti, lasagne tésztás változat is. A kétféle színű és textúrájú gomba együtt nagyon különleges töltelék és díszítőelem — a besamel nélkül — más ételekhez is gyakran használom.
2 vékony zsenge cukkini
160g mezei csiperke
40g trombita gomba
3 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1,5 evőkanál liszt
3 evőkanál mascarpone
2dl víz
só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió
pácolt lazac
1. A cukkiniket hosszában vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, és 15-20 perc múlva kitesszük egy többrétegű papírtörlőre és felitatjuk róla a nedvességet. hagyjuk, hogy kieressze a levét. Így sülés közben nem fogja felhígítani a mártást.
2. Egy kevés vajon megpároljuk a szeletekre vágott gombát. Mindig só nélkül készítsük a gombát, csak a főzés végén ízesítsük!
3. Sűrű besamel mártást készítünk. A vajban felforrósítjuk a lisztet, csak fehéredésig, és beleöntjük a vízzel elkevert mascarponét (használhatunk tejszínt is). Összekeverjük a gombával, sózzuk és fűszerezzük.
4. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és lerakunk egy réteg cukkini szeletet, megkenjük a gombás mártással, majd ezt ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
5. A tetejére parmezánt reszelünk, és kis vajdarabkákat teszünk. Előmelegített sütőben 200 ºC-on 20-30 percig sütjük. Amikor kezd barnulni a teteje, már elkészült, ekkor kivehetjük a sütőből.
6. Fogyaszthatjuk önmagában előételként. Rizzsel, vagy hajdinával főételként. A képen látható alkalommal, egy házilag pácolt lazaccal, kaporral díszítve tálaltam a vendégeknek.