Hogyan válasszunk konyhai vágódeszkát
2020. június 17. írta: meiszner.kati

Hogyan válasszunk konyhai vágódeszkát

Milyen és hány vágódeszka legyen egy konyhában? Milyen anyagból, mekkora méretű, és milyen formájú legyen?


Egy háztartásban minimum négy vágódeszkának kell lennie. Ideális esetben az élelmiszerek feldolgozásához jellegüknél fogva ajánlatos a saját vágódeszka használata. Ha húsételeket is készítünk a nyers húsoknak, főtt húsoknak felvágottaknak és más húskészítményeknek, a nyers halaknak külön-külön legyen vágódeszkája.  A nyers hús és halféléknek megfelel a könnyű műanyagból készült, a hőkezelt készítményeknek a keményfából készült deszka való. A kenyérféléknek, és a zöldségeknek mindig legyen önálló deszka fából, vagy bambuszból. Hogy a család tagjai ne keverjék össze melyik deszka mihez való, célszerű, ha kicsit eltérnek színben, formában, vagy van rajtuk valamilyen jelölés, utalás, hogy mihez használjuk.


A vágódeszka formája


A megfelelő forma a téglalap. Tekintet nélkül arra, hogy a legkülönbözőbb formákkal találkozhatunk a kereskedelemben. A legnevesebb szakácsok is ezt a formát használják. A különleges formájú deszkákat inkább a tálaláshoz használhatjuk.
A legmegfelelőbb méret a közepes
A halnak és a húsnak legalább 30 x 50 cm, a többi élelmiszerhez 20 x 30 cm. A túlságosan kis deszkáról vágás közben könnyen leeshetnek darabok, a túl nagy vágódeszkát kényelmetlen elmosni, és tárolni.  A zöldségvágáshoz több közepes deszkát szoktam használni, a felhasználás sorrendjétől függően csoportosítok. Leggyakrabban először a hagyma, gyömbér, fokhagyma csoporttal indul az ételkészítés, ezeket vágom az első deszkán, a következőn a zöldségek annak sorrendjében, ahogyan az ételbe kerülnek, és a fűszernövényeket vágom egy harmadik deszkán. Ezen kívül szeretem még a nagy és könnyű vágódeszkát is mert kényelmesen sok, vagy nagy mennyiségű hozzávalót össze tudok vágni rajta, anélkül hogy leesnének a már felvágott darabok, és mivel könnyű, a tűzhelyhez tudom vinni a rajta levőket.


A legmegfelelőbb színek — fehér a kenyérnek, és szürke, fekete, barna a többi élelmiszernek.
Csak ezek a színek biztosítanak olyan hátteret, amelyen biztonságosan megláthatjuk a vágásfelületen az alapanyag esetleges hibáit. Ezért inkább mondjunk le az élénk színekről, és a „művészeti alkotások” másolatairól.


A vágódeszka vastagságát a terheléstől függően válasszuk meg.
A mindennapos vágáshoz elegendő az 5-10 mm-es deszka, a hús és hal vágásához 3 cm feletti vastagság kell.


Fa vágódeszka


Ugyan a fából készült vágódeszkát tartják a legkevésbé higénikusnak, igazából minden a fa fajtájától függ. A legjobbak és legbiztonságosabbak a keményfákból készült vágódeszkák — tölgy, bükk, akác, bükk, és a bambusz. Ezek ugyan drágábbak, de gyakorlatilag nem szívják magukba a szagokat, a nedvességet, és nem veszik úgy el a kés élét. Viszont mielőtt, egy drágább vágódeszkát megveszünk, nézzük meg egy darabból készült, vagy ragasztott, néhány nagyobb csíkból, vagy sok-sok kis darabból. Akármilyen furcsa is de a ragasztott változatot válasszuk. Ez kevésbé deformálódik a nedvesség hatására, tehát tovább fog szolgálni.
Jó tanács a tisztántartáshoz
Minden használat után a fa vágódeszkát forró vízzel mossuk le utána szódabikarbónás vízzel, és ha szükséges kefével tisztítsuk meg, majd ezután felfüggesztett állapotban szárítsuk meg. A fa vágódeszka nem „barátkozik” a mosogatógéppel, és az ilyenfajta automatizált lemosás nagyon hamar elintézheti a jó kis deszkánkat. Ha valamilyen szagot magába vett a deszka a lemosás után töröljük szárazra és kenjük be egy citromgerezddel. Időnként  csiszolópapírral is, felfrissíthetjük a vágódeszka felületét, ettől szinte olyan lesz, mint újkorában.


Haldeszka


Fából készült, a vágófelületen több vájattal. Elkeskenyedő végén pedig van egy nagy és erős csipesz, ezzel rögzíthető a hal farka, megkönnyítve és csúszásmentesítve az egész halak feldolgozását. Különösen gondosan kell elmosni, tekintettel arra, hogy nyers hallal érintkezik a deszka.


Műanyag polipropilén vágódeszka


Egy időben, az éttermekben a higiéniai előírások kötelezővé tették. A szakácsok így megszerették, vagy nem használni kezdték. Pozitívumai hogy könnyebb, mint a fa, nem fél a víztől, tehát gyakran leöblíthetjük, könnyen és gyorsan szárad, sőt a mosogatógép megpróbáltatásait is bírja. Ugyanakkor mindez a jó minőségű példányokra vonatkozik, melynek ára akár meg is haladja a fa vágódeszkáét. Az ilyen vágódeszkának érdes a felülete, melyen nem lesz életlen a kés, és nem csúszik el rajta az alapanyag, és feltétlenül van rajta egy vájat, amelybe összefolynak a levek, és nem fognak lefolyni a deszkáról.
Olcsó műanyag deszkát — melynek vegyi összetételét sohasem tudjuk meg — jobb nem megvenni. Hamar tele lesz vágásnyomokkal a felülete, következésképpen igen nagy az esélye annak, hogy a hiányzó részecskék az ételben landoltak, és jobban szaporodnak rajta a baktériumok mint a fából készült deszkákon.


Üveg vágódeszka


Akit nem riaszt el az üveget karcoló kés hangja, annak találták ki ezt a variációt. Annál inkább, hogy a legélénkebb fantáziával készített darabok is éppen ebből az anyagból vannak. Az üveg nagyon higiénikus anyag. Úgyhogy aki szereti gyakran élezni a késeket, elkapni a sima felületről éppen lecsúszni készülő dolgokat.ezt válassza.
Aki mégis ilyen vágódeszkával szeretné díszíteni a konyháját, hőálló modellt válasszon, kis gumi alátétekkel a sarkok hátoldalán, ami az asztalról lecsúszást gátolja meg. Az ilyen deszkát alátétnek is használhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5515392050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása