Milyen és hány vágódeszka legyen egy konyhában? Milyen anyagból, mekkora méretű, és milyen formájú legyen?
Egy háztartásban minimum négy vágódeszkának kell lennie. Ideális esetben az élelmiszerek feldolgozásához jellegüknél fogva ajánlatos a saját vágódeszka használata. Ha húsételeket is készítünk a nyers húsoknak, főtt húsoknak felvágottaknak és más húskészítményeknek, a nyers halaknak külön-külön legyen vágódeszkája. A nyers hús és halféléknek megfelel a könnyű műanyagból készült, a hőkezelt készítményeknek a keményfából készült deszka való. A kenyérféléknek, és a zöldségeknek mindig legyen önálló deszka fából, vagy bambuszból. Hogy a család tagjai ne keverjék össze melyik deszka mihez való, célszerű, ha kicsit eltérnek színben, formában, vagy van rajtuk valamilyen jelölés, utalás, hogy mihez használjuk.
A vágódeszka formája
A megfelelő forma a téglalap. Tekintet nélkül arra, hogy a legkülönbözőbb formákkal találkozhatunk a kereskedelemben. A legnevesebb szakácsok is ezt a formát használják. A különleges formájú deszkákat inkább a tálaláshoz használhatjuk.
A legmegfelelőbb méret a közepes
A halnak és a húsnak legalább 30 x 50 cm, a többi élelmiszerhez 20 x 30 cm. A túlságosan kis deszkáról vágás közben könnyen leeshetnek darabok, a túl nagy vágódeszkát kényelmetlen elmosni, és tárolni. A zöldségvágáshoz több közepes deszkát szoktam használni, a felhasználás sorrendjétől függően csoportosítok. Leggyakrabban először a hagyma, gyömbér, fokhagyma csoporttal indul az ételkészítés, ezeket vágom az első deszkán, a következőn a zöldségek annak sorrendjében, ahogyan az ételbe kerülnek, és a fűszernövényeket vágom egy harmadik deszkán. Ezen kívül szeretem még a nagy és könnyű vágódeszkát is mert kényelmesen sok, vagy nagy mennyiségű hozzávalót össze tudok vágni rajta, anélkül hogy leesnének a már felvágott darabok, és mivel könnyű, a tűzhelyhez tudom vinni a rajta levőket.
A legmegfelelőbb színek — fehér a kenyérnek, és szürke, fekete, barna a többi élelmiszernek.
Csak ezek a színek biztosítanak olyan hátteret, amelyen biztonságosan megláthatjuk a vágásfelületen az alapanyag esetleges hibáit. Ezért inkább mondjunk le az élénk színekről, és a „művészeti alkotások” másolatairól.
A vágódeszka vastagságát a terheléstől függően válasszuk meg.
A mindennapos vágáshoz elegendő az 5-10 mm-es deszka, a hús és hal vágásához 3 cm feletti vastagság kell.
Fa vágódeszka
Ugyan a fából készült vágódeszkát tartják a legkevésbé higénikusnak, igazából minden a fa fajtájától függ. A legjobbak és legbiztonságosabbak a keményfákból készült vágódeszkák — tölgy, bükk, akác, bükk, és a bambusz. Ezek ugyan drágábbak, de gyakorlatilag nem szívják magukba a szagokat, a nedvességet, és nem veszik úgy el a kés élét. Viszont mielőtt, egy drágább vágódeszkát megveszünk, nézzük meg egy darabból készült, vagy ragasztott, néhány nagyobb csíkból, vagy sok-sok kis darabból. Akármilyen furcsa is de a ragasztott változatot válasszuk. Ez kevésbé deformálódik a nedvesség hatására, tehát tovább fog szolgálni.
Jó tanács a tisztántartáshoz
Minden használat után a fa vágódeszkát forró vízzel mossuk le utána szódabikarbónás vízzel, és ha szükséges kefével tisztítsuk meg, majd ezután felfüggesztett állapotban szárítsuk meg. A fa vágódeszka nem „barátkozik” a mosogatógéppel, és az ilyenfajta automatizált lemosás nagyon hamar elintézheti a jó kis deszkánkat. Ha valamilyen szagot magába vett a deszka a lemosás után töröljük szárazra és kenjük be egy citromgerezddel. Időnként csiszolópapírral is, felfrissíthetjük a vágódeszka felületét, ettől szinte olyan lesz, mint újkorában.
Haldeszka
Fából készült, a vágófelületen több vájattal. Elkeskenyedő végén pedig van egy nagy és erős csipesz, ezzel rögzíthető a hal farka, megkönnyítve és csúszásmentesítve az egész halak feldolgozását. Különösen gondosan kell elmosni, tekintettel arra, hogy nyers hallal érintkezik a deszka.
Műanyag polipropilén vágódeszka
Egy időben, az éttermekben a higiéniai előírások kötelezővé tették. A szakácsok így megszerették, vagy nem használni kezdték. Pozitívumai hogy könnyebb, mint a fa, nem fél a víztől, tehát gyakran leöblíthetjük, könnyen és gyorsan szárad, sőt a mosogatógép megpróbáltatásait is bírja. Ugyanakkor mindez a jó minőségű példányokra vonatkozik, melynek ára akár meg is haladja a fa vágódeszkáét. Az ilyen vágódeszkának érdes a felülete, melyen nem lesz életlen a kés, és nem csúszik el rajta az alapanyag, és feltétlenül van rajta egy vájat, amelybe összefolynak a levek, és nem fognak lefolyni a deszkáról.
Olcsó műanyag deszkát — melynek vegyi összetételét sohasem tudjuk meg — jobb nem megvenni. Hamar tele lesz vágásnyomokkal a felülete, következésképpen igen nagy az esélye annak, hogy a hiányzó részecskék az ételben landoltak, és jobban szaporodnak rajta a baktériumok mint a fából készült deszkákon.
Üveg vágódeszka
Akit nem riaszt el az üveget karcoló kés hangja, annak találták ki ezt a variációt. Annál inkább, hogy a legélénkebb fantáziával készített darabok is éppen ebből az anyagból vannak. Az üveg nagyon higiénikus anyag. Úgyhogy aki szereti gyakran élezni a késeket, elkapni a sima felületről éppen lecsúszni készülő dolgokat.ezt válassza.
Aki mégis ilyen vágódeszkával szeretné díszíteni a konyháját, hőálló modellt válasszon, kis gumi alátétekkel a sarkok hátoldalán, ami az asztalról lecsúszást gátolja meg. Az ilyen deszkát alátétnek is használhatjuk.