Japán sült padlizsán
2020. augusztus 25. írta: meiszner.kati

Japán sült padlizsán

Amikor csak tehetjük a padlizsánt héjastól készítsük el! Hiszen a szép lila színe a bio flavonoidoknak köszönhető. Úgyhogy ha a recept ezt megengedi és nem egy elöregedett és magos példánnyal van dolgunk, ne hámozzuk le a padlizsán héját. A túlérett, elöregedett padlizsánnak a szolanin tartalma is magasabb.

 

padlizsandasiban01.jpg

Kifinomult ízek, egyszerű párosítás a padlizsán dasiban reszelt  jégcsap retekkel.

A padlizsán szeletelése újszerű, lehetővé teszi hogy jobban átsüljenek a darabok. Minél vékonyabb és hosszú padlizsánt válasszunk, Ha magunk termesztjük akkor vetőmagként a violetta lunga fajtát javaslom.

Amennyiben nem vagyunk felkészülve hozzávalókkal a dasihoz, elkészíthetjük ételünket a ponzu mártással, akár azt ízlés szerint kevés vízzel higítva, intenzívebb ízeket kapunk ha mértékkel némi erjesztet halszószt (nuoc mam) adunk a ponzu mártáshoz,

Hozzávalók 2 adaghoz

1 padlizsán

2-3 evőkanál kukorica keményítő

10 cm-es jégcsap retek

semleges ízű hidegen sajtolt olaj a sütéshez (rizs, szőlőmag)

A dasihoz:

400 ml víz

8-10 g konbu (tengeri alga)

20 g tonhalpehely

A ponzuhoz

2 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál fehér rizsecet

2 evőkanál friss citromlé

kis darab konbu

A tálaláshoz  az évszaktól függően rendelkezésünkre álló friss zöld fűszernövények 

zöldhagyma,siszo, koriander, mizuma, rukkola, zsázsa, mustár levél, stb.

Amikor a mártásokat összekeverjük 1 teáskanál reszelt gyömbért is adunk hozzá

Először készítsük el a ponzu mártást. Hozzávalóit összekeverjük és hűvös helyen lezárt üvegben 10-12 órát hagyjuk állni.

A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, és héjastól először hosszában félbe vágjuk. Ha vastagabb a padlizsánunk vágjuk 4 részre.

padlizsandasiban02.jpg

A héj felől vékony 2-3 mm-es bemetszéseket teszünk, úgy hogy alulról egyben maradjon, a padlizsán.

padlizsandasiban03.jpg

A második lépésben a kést 180 fokkal elforgatva háromszög alakú darabokra vágjuk, most már teljesen átvágva a padlizsánt.

padlizsandasiban04.jpg

A kapott darabokat összefogva, hogy szét ne essenek megforgatjuk a keményítőben, majd olajban kisütjük.

Ha nehéznek tartjuk az olajban sült padlizsánt - ugyan a dasis ponzu mártás és a reszelt gyömbér  éppen ezt ellensúlyozza - akkor tegyük egy sütőlapra permetezzuk meg olajjal és süssük a sütőben amíg megpuhul a padlizsán.

A dasihoz felmelegítjük a vizet, a konbuval, amikor majdnem felforrt kivesszük a konbut, és beleszórjuk a tonhalpelyhet, és levesszük a tűzről. Amikor a tonhalpelyhek leszállnak az edény aljára, leszűrjük. Ezzel a dasi elkészült. 

A jégcsap retket finom reszelőn lereszeljük. (a képen zöld koreai répa látható, ez valamivel keményebb mint a jégcsap retek)

A mártásokat és a reszelt gyömbért összekeverjük.

Tálalás

Egy tál aljára helyezünk 3-4 sült padlizsán darabot,ráöntünk egy kis merőkanálnyi (50-100 ml) a mártást, tetejére halmozunk egy evőkanálnyi reszelt jégcsap retket, és a zöld fűszerekkel megdíszítjük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr2413453833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása