5 finom recept megfázáskor
2016. január 15. írta: meiszner.kati

5 finom recept megfázáskor

Mit tegyünk ha már elhatalmasodott a vírusos betegség szervezetünkben? 

A tünetek intenzitásától függően különböző házi szerekkel enyhíthetjük azok intenzitását, és meggyorsíthatjuk a gyógyulást. 

A legjobb amit tehetünk saját és a környezetünkben lévő emberek érdekében ha ágyban maradunk. 

1. Alma a köhögés ellen

Az alma rendszeres fogyasztása segít a felső légúti betegségek megelőzésében, és különösen a savanyú fajták , vagy a  nem teljesen utóérett állapotban lévő almák, nyersen, megsütve, kompótként kiváló regeneráló étel.

Fahéjas mazsolás sült alma

Kivájjuk az alma közepét megtöltjük fahéjjal elkevert mazsolával és betesszük a 180-200 fokos sütőbe fél órára.

Egy ilyen aromás-illatos finomságot még náthától eldugult orral is megkívánunk. Arról nem is beszélve hogy egy könnyű táplálék a nehéz napokon.

2. Fügekoktél a beteg toroknak

A füge nagyon jól puhítja a gyulladásban lévő torkot és hörgőket.

3-4 szem aszalt fügét megmosunk, leöntjük 200-250 ml felforralt tejjel, hozzáadunk 1/2 teáskanál kurkumát, és az egészet pépesítjük (turmixoljuk), majd apró kortyokban megisszuk.

Száraz köhögés, hőemelkedés fáradtság, gyengeség esetén is jó segítség a füge

2 fügét felaprítunk vagy pürésítünk, elkeverjük 1 teáskanál mézzel, és 1 teáskanál őrölt édesgyökérrel. Este lefekvés előtt fogyasszuk, vagy ha napközben akkor utána 2 órát ne együnk-igyunk semmit.A gránátalma fanyar és melegítő tulajdonsága

3. Gránátalma lé köhögésre

Köhögéskor próbáljuk ki 1/2 pohár gránátalmalevet  egy csipetnyi gyömbérporral meginni. A gránátalma és a gyömbér melegítő utóhatása érvényesül ebben az italban.

4. Színes ételek növelik az étvágyat

Mivel az íz érzetünkhöz nagyban hozzájárul a szaglás is, és a nátha a duzzadt  nyálkahártya kiiktatja ezt az érzékszervünket, pótoljuk a látvánnyal. Minél élénkebb színű az étel ilyenkor annál jobb kedvvel fogyasztjuk. A fehér, barna, szín étel nem olyan kívánatos mint a piros, narancssárga, sárga, élénk zöld. A sárgarépa, és a rukkola, vagy más mustárfélék a legjobbak ilyenkor. Viszont kerüljük a kifejezetten hűtő tulajdonságú zöldségeket mint az uborka, vagy a zellerszár bármilyen sok hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek.

4. Fokhagyma

A szokványos megfázás, torokfájás, esetén szopogassunk egy gerezd fokhagymát. Amikor csökken az íze egy kicsit beleharapva megint felszabadítjuk a benne lévő hatóanyagokat.

A fokhagyma elősegíti az izzadást, megbénítja a közönséges megfázás vírusát,  és eltávolítja a hasban lévő pangó ételt ami szintén gyengíti a szervezet ellenálló képességét a vírusokkal szemben, és növeli a nyálka állapotot.

5. Vöröshagyma

A legjobb hurutoldó, csökkenti az orr és a torok váladékozását és a gyulladását, izzaszt, kikúrálja a közönséges megfázást, és nyugtató hatású.

A mellkasra tett vöröshagyma borogatás a légcsőhurutot és a mellkasi torlódást enyhíti.

Hagymaleves

A hangulatunk bármilyen lehet, mint ahogyan elhangzik a felvétel végén, hiszen a hozzáadott almaecet majd felvidít bennünket, a meleg hagymaleves, pedig kellőképpen felmelegít.  A leveshez használt fűszerek, a kurkuma és a görögszéna segítik a szervezet regenerálódását.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr428274296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.01.16. 20:20:13

Eh a megfázás nekem mindig úgy volt hogy ha valami lelki probléma miatt szarul aludtam vagy ilyesmi akkor az immunrendszerem beengedett valami szart aztán amíg kicsit jobb passzba nem kerültem nem gyógyultam.
Ezen a népi csodaszerek de még a Neocitran és társai sem tudtak nagyon ilyenkor túl sokat segíteni.
süti beállítások módosítása