Mit tegyünk ha már elhatalmasodott a vírusos betegség szervezetünkben?
A tünetek intenzitásától függően különböző házi szerekkel enyhíthetjük azok intenzitását, és meggyorsíthatjuk a gyógyulást.
A legjobb amit tehetünk saját és a környezetünkben lévő emberek érdekében ha ágyban maradunk.
1. Alma a köhögés ellen
Az alma rendszeres fogyasztása segít a felső légúti betegségek megelőzésében, és különösen a savanyú fajták , vagy a nem teljesen utóérett állapotban lévő almák, nyersen, megsütve, kompótként kiváló regeneráló étel.
Fahéjas mazsolás sült alma
Kivájjuk az alma közepét megtöltjük fahéjjal elkevert mazsolával és betesszük a 180-200 fokos sütőbe fél órára.
Egy ilyen aromás-illatos finomságot még náthától eldugult orral is megkívánunk. Arról nem is beszélve hogy egy könnyű táplálék a nehéz napokon.
2. Fügekoktél a beteg toroknak
A füge nagyon jól puhítja a gyulladásban lévő torkot és hörgőket.
3-4 szem aszalt fügét megmosunk, leöntjük 200-250 ml felforralt tejjel, hozzáadunk 1/2 teáskanál kurkumát, és az egészet pépesítjük (turmixoljuk), majd apró kortyokban megisszuk.
Száraz köhögés, hőemelkedés fáradtság, gyengeség esetén is jó segítség a füge
2 fügét felaprítunk vagy pürésítünk, elkeverjük 1 teáskanál mézzel, és 1 teáskanál őrölt édesgyökérrel. Este lefekvés előtt fogyasszuk, vagy ha napközben akkor utána 2 órát ne együnk-igyunk semmit.A gránátalma fanyar és melegítő tulajdonsága
3. Gránátalma lé köhögésre
Köhögéskor próbáljuk ki 1/2 pohár gránátalmalevet egy csipetnyi gyömbérporral meginni. A gránátalma és a gyömbér melegítő utóhatása érvényesül ebben az italban.
4. Színes ételek növelik az étvágyat
Mivel az íz érzetünkhöz nagyban hozzájárul a szaglás is, és a nátha a duzzadt nyálkahártya kiiktatja ezt az érzékszervünket, pótoljuk a látvánnyal. Minél élénkebb színű az étel ilyenkor annál jobb kedvvel fogyasztjuk. A fehér, barna, szín étel nem olyan kívánatos mint a piros, narancssárga, sárga, élénk zöld. A sárgarépa, és a rukkola, vagy más mustárfélék a legjobbak ilyenkor. Viszont kerüljük a kifejezetten hűtő tulajdonságú zöldségeket mint az uborka, vagy a zellerszár bármilyen sok hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek.
4. Fokhagyma
A szokványos megfázás, torokfájás, esetén szopogassunk egy gerezd fokhagymát. Amikor csökken az íze egy kicsit beleharapva megint felszabadítjuk a benne lévő hatóanyagokat.
A fokhagyma elősegíti az izzadást, megbénítja a közönséges megfázás vírusát, és eltávolítja a hasban lévő pangó ételt ami szintén gyengíti a szervezet ellenálló képességét a vírusokkal szemben, és növeli a nyálka állapotot.
5. Vöröshagyma
A legjobb hurutoldó, csökkenti az orr és a torok váladékozását és a gyulladását, izzaszt, kikúrálja a közönséges megfázást, és nyugtató hatású.
A mellkasra tett vöröshagyma borogatás a légcsőhurutot és a mellkasi torlódást enyhíti.
Hagymaleves
A hangulatunk bármilyen lehet, mint ahogyan elhangzik a felvétel végén, hiszen a hozzáadott almaecet majd felvidít bennünket, a meleg hagymaleves, pedig kellőképpen felmelegít. A leveshez használt fűszerek, a kurkuma és a görögszéna segítik a szervezet regenerálódását.