A búza egy szívet lelket melengető étel, ugyanakkor hűsítő tulajdonságú a kínai gyógyító táplálkozás elvei szerint.
Ebben a receptben felfedjük a búza, és más teljes gabonák főzési titkait. A teljes búzaszemek egy része megnyílik ami egyben azt is jelzi, hogy már megfőttek. Ugyan téli édesség a hozzávalók, a mák, dió, fahéj, alapján , viszont nem sütőben készül, ezért a nyári melegben egy praktikus édesség, amúgy egész évben gyakran készítem. Viszont ilyenkor sima búzát használok, mert annak hűtő tulajdonsága van, míg a tönkölybúza melegít. A búza jót tesz a veséknek, és csökkenti az ingerlékenységet és a heves szívdobogást, összpontosítja és megnyugtatja az elmét. Viszont már a búza önmagában is igen tápláló, ezért túlsúlyos emberek ritkán és keveset egyenek ilyen ételt. A teljes búza szemek kevésbé okoznak allergiát mint a finomra őrölt.
Hozzávalók
2 pohár búza vagy tönkölybúza
1 pohár dió
½ pohár mák
1 pohár mazsola
3 evőkanál méz
Ahhoz, hogy a búzaszem feltáruljon és puhára főjön, a megmosott búzát forró vízbe szórjuk, hagyjuk felforrni, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, visszatesszük a lábosba, vagy egy agyagedénybe felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, felforraljuk és lefedve puhára főzzük. A mákot leöntjük forró vízzel és hagyjuk duzzadni amíg megfő a búza.
Hagyjuk kihűlni, és hozzákeverjük az összevágott diót, a mákot, és a mézet. Hagyjuk 1-2 órát összeérni az ízeket. Kis tálkákban tálaljuk.
Fűszerezhetjük, fahéjjal, és kardamommal.