Édes búzakása
2019. július 04. írta: meiszner.kati

Édes búzakása

 A búza egy szívet lelket melengető étel, ugyanakkor hűsítő tulajdonságú a kínai gyógyító táplálkozás elvei szerint.

Ebben a receptben felfedjük a búza, és más teljes gabonák főzési titkait. A teljes búzaszemek egy része megnyílik ami egyben azt is jelzi, hogy már megfőttek. Ugyan téli édesség a hozzávalók, a mák, dió, fahéj, alapján , viszont nem sütőben készül, ezért a nyári melegben egy praktikus édesség, amúgy egész évben  gyakran készítem. Viszont ilyenkor sima búzát használok, mert annak hűtő tulajdonsága van, míg a tönkölybúza melegít. A búza jót tesz a veséknek, és csökkenti az ingerlékenységet és a heves szívdobogást, összpontosítja és megnyugtatja az elmét. Viszont már a búza önmagában is igen tápláló, ezért túlsúlyos emberek ritkán és keveset egyenek ilyen ételt. A teljes búza szemek kevésbé okoznak allergiát mint a finomra őrölt.

buzakasa_edes02.jpg

Hozzávalók

2 pohár búza vagy tönkölybúza

1 pohár dió

½ pohár mák

1 pohár mazsola

3 evőkanál méz

 

Ahhoz, hogy a búzaszem feltáruljon és puhára főjön, a megmosott búzát forró vízbe szórjuk, hagyjuk felforrni, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, visszatesszük a lábosba, vagy egy agyagedénybe felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, felforraljuk és lefedve puhára főzzük. A mákot leöntjük forró vízzel és hagyjuk duzzadni amíg megfő a búza.

buzakasa_edes01.jpg

Hagyjuk kihűlni, és hozzákeverjük az összevágott diót, a mákot, és a mézet. Hagyjuk 1-2 órát összeérni az ízeket. Kis tálkákban tálaljuk.
Fűszerezhetjük, fahéjjal, és kardamommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8314926508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása