Ritkán készítek burgonyás ételt — és ezt javaslom mindenkinek — éppen ezért nagyon finomnak kell lennie. Most a sok eső és a meleg előcsalogatta a gombákat, ehhez az ételhez legjobb a vargánya, vagy a rókagomba, de a szerencsénktől függően amilyen gombához jutunk, lehet akár vegyesen is alkalmazni. Egy fontos szabályt tartsunk be, az erdei gombákat ne keverjük a mezei gombákkal.
2 adaghoz
2 evőkanál hidegen préselt napraforgó vagy olíva olaj
1 nagyfej vöröshagyma
150-200g vargánya gomba
2-3 gerezd fokhagyma
100ml hidegen préselt napraforgó vagy olíva olaj
5-6 közepes burgonya
1 evőkanál kapor apróra vágva
1 evőkanál petrezselyemzöldje apróra vágva
só, bors
1. A hagymát apróra vágjuk és a két evőkanálnyi olajban, megpároljuk.
2. A gombáról lekaparjuk az esetleges szennyeződést szép szeletekre, vágjuk, és a hagymához adva tovább pároljuk időnként megkeverve. A gomba először kiengedi a levét, aztán kezd majd pirulni, vigyázzunk túl ne pirítsuk.
3. A megtisztított burgonyát fél karikákra vágjuk, és a 100ml-nyi olajban kevergetve félig megsütjük, majd hozzáadjuk a gombához az összezúzott fokhagymával együtt, és addig sütjük óvatosan kevergetve, amíg puha nem lesz.
4. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a zöldeket, és még egyszer megkeverjük.