Az ájurvédikus konyha előnyben részesíti a frissen sütött lepényeket. Ezek laposak eltérően a nálunk megszokott élesztős kelt kenyértől. A lepényeket nem sütőben, hanem egy speciális serpenyőben az un. csapati sütőben készítik (ennek hiányában vasserpenyőben, vagy palacsintasütőben is nagyszerűen elkészíthetőek). Ahhhoz, hogy a lepények a legtöbb pránát megőrizzék lehetőleg közvetlenül az étkezés előtt süssük. Először összeállítjukjuk a tésztát, amíg pihen, elkészítjük a többi fogást, és legvégül sütjük ki őket . Rendszeres gyakorlás után már szinte percek alatt elkészülnek. Az ájurvédikus ételek készítésekor az a csodálatos, hogy be sem kell csukni a konyhaajtót annyira finom illatokat árasztanak a fűszeres ételek főzés közben, hát még amikor ehhez hozzáadódik a frissen sülő lepényeké is.
A tésztához
300g teljeskiőrlésű búzaliszt
3 evőkanál ghí, vagy vaj
125 ml langyos víz
1 teáskanál só
50g olvasztott vaj vagy ghí a kenéshez
A tészta összeállítása ugyanúgy történik, mint az előző receptben (alu paratha), és szintén 10 golyót formálunk belőle.
A golyókat közepes vastagságúra (2-3mm) kisodorjuk, megkenjük olvasztott vajjal, félbehajtjuk. A kapott felületet megint bekenjük vajjal, és félbehajtjuk. Az így keletkezett háromszöget vékonyra kisodorjuk, közben kifolyhat belőle valamennyi vaj, ezt felhasználjuk a következő lepénynél, illetve jól keni a felületet, amin dolgozunk, így nem fog odatapadni hozzá a tészta.
Felmelegítünk egy vasserpenyőt és belehelyezzük a parathát, ha nagyobb a serpenyőnk egyszerre több parathát is süthetünk. Közben gyakran forgassuk, és ha kell, mérsékeljük a tüzet alatta.
Egy meleg tálra, egymásra tesszük a szép aranybarnára sült parathákat, mindegyiket bekenjük vajjal, és ruhával letakarva melegen tartjuk, amíg tálaljuk.
A hajtogatás és a vajjal történt kenés eredményeképpen amikor beleharapunk szépen elválnak a rétegek, kívül ropogós, belül puha omlós.
A durvára őrölt teljes kiőrlésű lisztből készült lepény mindhárom dosát kiegyensúlyozza, ugyan a kapha alkatúaknak nem javasolt sokat fogyasztani belőle.