GÖRÖGSZÉNA LEPKESZEG TRIGONELLA FOENUM GRAECUM
2011. január 10. írta: meiszner.kati

GÖRÖGSZÉNA LEPKESZEG TRIGONELLA FOENUM GRAECUM

A görögszéna legősibb gyógy és fűszernövények közé tartozik. El sem tudnám képzelni nélküle a konyhát és a kertet.Az itteni klímán is könnyen termeszthető, igénytelen növény, némi komposzttal dús hajtásokat növeszt. Levelei hármasak, sárgásfehér virágai junius-juliusban nyílnak. A mag betakarítási ideje augusztus.


A görögszéna gasztronómiai, és egyébfelhasználási lehetőségei: a 10-15 cm-esre megnőtt zöld hajtások,  (Indiában van egy magasabbra növő fajtája, methi), a vasban gazdag csíráztatott magja, és szárított magja egészben vagy por formájában. A Keleti konyhák mindegyike alapfűszerként használja, mivel  keserű ízével nagyszerűen hozzájárul az öt alap íz elvének (azaz minden íznek szerepelnie kell egy ételben).
Pirított őrölt, fűszeres magjaival csatnit, zöldséges ételeket, leveseket ízesítenek. Csírájának vasban gazdag levelét salátába keverik. Nagyobb zsenge leveleit párolva , levesben vagy leforrázva készíthetjük el.
Magjainak áztatóvize lágyítja a bőrt.
Elporított olajjal kevert magjaiból ajakírt, hajbalzsamot készítenek.
A magok főzete élénkítő, emésztést serkentő, lázcsillapító hatású, enyhíti a menstruációs fájdalmakat.
Borogatását bőrbajokra ajánlják.
Magjai hormonszerű anyagot tartalmaznak, amelyek fokozzák a tejelválasztást.
Fogamzásgátló és nemi vágyat felkeltő hatásuk mellett férfiakban serkentik a haj növekedését, nőkben erősítik a méhet. Hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét és a cukorbetegek cukorürítését.

KÍNAI ORVOSLÁSBAN: bőrszépítés, bőrbetegségek


KÜLSŐ HASZNÁLATRA: 3-4 evőkanál porított magot leforrázunk, úgy hogy egy kenhető masszát kapjunk.( pakolás, borogatás, öblítés, fürdő, lábfürdő, bőrtisztítás, pattanások kezelésére. Erősen gyulladt pattanásos bőrnél a fertőzésveszély elkerülése végett tinktúrát alkalmazzunk 1:3 hígításban.
Száraz hámló kipirosodott bőrnél a lepkeszegmasszát összekeverjük 2 evőkanál tápláló olajjal (avokádó, árnika, orbáncfű) ez a keverék szépen kisimítja az arcbőrt és megszünteti az arcpírt.
Görög recept arcpakolásra: a lepkeszegmasszát rózsavízzel keverjük össze, csepegtessünk pár csepp rózsaolajat bele és kenjük fel arcra és a dekolázsra. 20 perc múlva papírtörölközővel letöröljük, majd langyos forral vízzel lemossuk a kezelt bőrfelületet..
Ekcéma, pikkelysömör, vérkeringési zavar okozta bőrviszketés esetén három evőkanál masszát tegyünk rá egy gézlapra, ezt vigyük fel a problémás bőrfelületre. A kötést takarjuk le plasztikfóliával. A viszketést szinte pillanatok alatt megszünteti.
Beszakad körömágynál , körömággyulladásnál szintén használható a massza, éjszakára pakolásként. Különös tekintettel a körömággyulladás veszélyeire, minél előbb kezdjük meg a kezelést annál nagyobb eséllyel állítjuk meg a sepsist.
Ínygyulladásra, garatöblítésre, egy evőkanál port feloldunk egy pohár vízben, és naponta többször öblögetünk vele.
Fürdővízhez adva nyugtató, bársonyossá teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a túlzott izzadást.100g port 1liter vízben felforralunk , és fürdővízhez adjuk.
Lábfürdő esetén izzadáscsökkentő hatású. Egy csésze főzött port beleöntünk a lábfürdőbe. Tehetünk a vízbe 3 evőkanál almaecetet is. Izzadó tenyér esetében ugyanez az eljárás.
Belső használatnál a lepkeszeget tea formájában isszuk.
3 evőkanál magot 3 csésze hideg vízbe teszünk, több órán át állni hagyjuk, majd felforraljuk. Pár csepp citrommal ízesítjük. Három hétig naponta 3 csészével iszunk belőle, nehezen gyógyuló sebek, aknés, pattanásos bőr esetén ajánlott. Fokozott izzadásnál kiegészítő kezelésként  alkalmazzuk.

Hajtásai emésztési zavarok, máj hipofunkció, csökkent spermaéletképesség ellen.
Erősítőszerként fogyasszunk
naponta 1evőkanál port  1 csésze tejben felmelegítve

Görögszéna az ájurvéda szerint

Étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, az étkezés végén fogyasztva segíti az emésztést.
A vátát és a kaphát csökkenti, a pitát növeli.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr922573172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása