Angol szakértők nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy mossunk kezet, miután megfogtuk a fóliába csomagolt baromfit. A megvizsgált csomagolások 40%.-ának felületén veszélyes baktériumokat tartalmaztak, írja a The Daily Mail.
A csomagolásokon megtalálták a szakemberek a Campylobactert, (megjegyzés: kétszer annyi jelentett enteritiszes esetért lehet felelős, mint a jobban ismert szalmonella, általában gyenge lefolyású több napig tartó betegség) amely hányást, hasmenést, és hasi fájdalmakat idézhet elő. Összességében a Birminghami szakértők csoportja 20 szupermarketben, a húsboltban, és élelmiszer boltban ellenőrizte a szóban forgó árut.
A szennyezett csomagoláson kívül hét esetben belülről is fertőzött volt az áru. Egy csirkében pedig a vizsgálódók szalmonellát találtak. A fertőzés általában az áru előállítása és szállítása közben történik. A baktériumok pedig a mi tányérunkba, a bevásárló kocsik és kosarak fogójáról kerülnek bele. A baktériumok potenciálisan egy csomagolásról szétterjedhetnek az egész boltban.
A vizsgálat a maga nemében egyedülálló. A kapott eredményeket átadták az Állami élelmiszeripari szabványokat, és nagy élelmiszerláncokat ellenőrző szervezetnek
A bejegyzés trackback címe:
https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1002612944
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
JohnHenry 2011.01.25. 21:40:34
a 100%-os pamut meg tele van vegyszerrel... ez van, rossz bolygóra születtünk.
2011.01.25. 21:40:34
Hüüüü, mi lehet egy kínai piacon akkor :):):)
A. B. Normal 2011.01.25. 21:40:35
"Egy csirkében pedig a vizsgálódók szalmonellát találtak"
hehe, eléggé köztudott, hogy gyakorlatilag az összes magyarországi nyers baromfihús (a háztáji biót leszámítva) szalmonella-fertőzött.
hehe, eléggé köztudott, hogy gyakorlatilag az összes magyarországi nyers baromfihús (a háztáji biót leszámítva) szalmonella-fertőzött.
háténimmár 2011.01.26. 10:32:43
Azon kívül hogy a fogalmazás kritikán aluli, még faja hisztikeltő is.
Azt gondolom, hogy az a bacimennyiség, ami egy csomagolásról a kezünkre, onnan meg véletlenül a szánkba kerül egy egészséges szervezetnek nem szabad, hogy gondot okozzon.
Erre találták fel az immunrendszerünket.
Az meg gondolom alap, hogy nyersen csirkét nem eszünk.
Azt gondolom, hogy az a bacimennyiség, ami egy csomagolásról a kezünkre, onnan meg véletlenül a szánkba kerül egy egészséges szervezetnek nem szabad, hogy gondot okozzon.
Erre találták fel az immunrendszerünket.
Az meg gondolom alap, hogy nyersen csirkét nem eszünk.
TH 2011.01.26. 10:33:10
Szerencse, hogy nem eszem fóliát (főleg nem nyersen!).
Fedőneve Lábos 2011.01.26. 10:33:27
Hát igen ezért érdemes, sütés főzés előtt kezet mosni és a csirkét is megmosni. Továbbá a csirke nyers fogyasztása se ajánlott bár angliába lehet így eszik én inkább jól megsütöm.
gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2011.01.26. 10:33:47
Viszont hacsak nem nyersen eszed azt a csirkét, a szalmonella konkrétan nem okoz bajt a megfelelő hőkezelés után. Magyarán frissen kisütött csirkecombtól nem lesz bajod (ha rendesen át van sütve).
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.26. 10:35:00
@A. B. Normal: a haztaji mitol ne lehetne szalmonellas?
CApa (törölt) 2011.01.26. 10:35:14
@A. B. Normal: Na ja, a "háztáji bio" csirke az sterilizált környezetben, karantén alatt fejlődik, se ember, se más állat nem jut a közelébe...
röntgenszeműlány 2011.01.26. 10:35:43
A belsejében természetes, hogy vannak baktériumok, ritkán esszük nyersen. A külsején valóban ciki. A halálos fenyegetést egyébként melyik baktérium is jelenti a felsoroltak közül?
Nem én vagyok, hanem én 2011.01.26. 22:33:52
A vizsgalat lehet, hogy egyedulallo, csak semmit nem er, mert ugye az mindenkinek nyilvanvalo, hogy a csirket nem nyersen esszuk... ;)
De legalabb mar tudom, hogy mi a kapcsolat a tanyer es a bevasarlo kocsi kozott: a fogantyu... :)
De legalabb mar tudom, hogy mi a kapcsolat a tanyer es a bevasarlo kocsi kozott: a fogantyu... :)
ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.01.26. 22:34:22
Rossz hir mindazoknak, akik nyers csirkehust ragcsalnak es ebed elott zacskokat nyalogatnak, illetve nem mostnak gyakran kezet.
manmachine · http://nagykrisztian.com 2011.01.26. 22:35:17
Ezt a láncot elég könnyű lenne megszakítani a bevásárlókocsik fogóinál. Csak ehhez kellene nemi igényesseg az áruház részéről, és naponta fertőtlenítővel lemosni. Ez ettől az ügytől függetlenül is alapvető lenne. Néha olyan retkesek, hogy nem merem megfogni.
magyar bucó 2011.01.26. 22:36:29
Igazi "brit tudósok" kutatás. :D
Ha fele ilyen veszélyes lenne, már kihalt volna az emberiség.
Ha fele ilyen veszélyes lenne, már kihalt volna az emberiség.
Skj Joe 2011.01.26. 22:37:15
Most találtam ezt a blogot, tetszik.
Hát ja, ez az egész, mi ilyen meg olyan higénikus , előre csomagolt terméket árulunk messziföldről dolog bűzlik
Hát ja, ez az egész, mi ilyen meg olyan higénikus , előre csomagolt terméket árulunk messziföldről dolog bűzlik
68nyara 2011.01.26. 22:37:35
OK, de mitől halálos? A cím mintha kicsit hatásvadászra sikerült volna.
nadiposzata 2011.01.26. 22:38:00
Ez a cikk nem is itthon készült. Annak ellenére itthon is így van.
Majd ha csirkéből tatárbifsztek készül el kezdek aggódni.
Majd ha csirkéből tatárbifsztek készül el kezdek aggódni.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:44:48
@Belpo: Ez a cikk csak egy utalás arra mi minden vesz körül bennünket, még olyan helyeken is amelyek "látszólag"tiszták, hát még ha benézhetnénk a kulisszák mögé.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:45:19
@lolperec: Valóban, ha betartjuk az ételkészítés higieniai, és hőkezelési szabályait a veszélyes baktériumok legnagyobb részét ártalmatlanítani tudjuk.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:45:35
@háténimmár: Igazad van. Viszont az immunrendszerünk, lehetőségei sem végtelenek, függ attól hogy milyen lelki és fizikai állapotban vagyunk, például ezért nem lesz minden ember egyszerre influenzás.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:46:08
@TH: Nem is arra gondoltam a cikk fordításakor, hogy bárki nyalogatni fogja a csirke csomagolását, hanem fontos lenne hogy a hatóságok gyakrabban ellenőrizzék mit adnak el nekünk. Mi pedig még gyakrabban mossunk kezet például.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:46:31
@Skj Joe: köszönöm
meiszner.kati 2011.01.27. 11:46:58
@gigicske:A többi húsfélével ugyanez a helyzet.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:47:11
@salamander: Igen ahogy gondolod.
meiszner.kati 2011.01.27. 11:47:22
@Zz_: Ezért mossuk kezeinket.
nadiposzata 2011.01.27. 22:41:56
@meiszner.kati: nem rémlik az oskolából, hogy a marha szeret szalmonellás lenni. Ott szerintem féreg félelem van. Meg a tőgy körüli mizéria.
Amúgy is májat meg a marhát kivéve, mindent megsütünk annyira (a vízi élősködők engem nem érintenek), hogy ne legyen belőle gond. Így az ilyen és ehhez hasonló (influenzás) félelmetes cikkek, csak rémisztgetésre jók.
De mea culpa ha tévedtem.
Amúgy is májat meg a marhát kivéve, mindent megsütünk annyira (a vízi élősködők engem nem érintenek), hogy ne legyen belőle gond. Így az ilyen és ehhez hasonló (influenzás) félelmetes cikkek, csak rémisztgetésre jók.
De mea culpa ha tévedtem.
68nyara 2011.01.27. 22:42:34
@meiszner.kati: OK, akkor úgy írom, hogy ordas hazugság. Ez is hatásvadász. Szó sem volt az eredeti cikkben semmilyen halálos, vagy súlyos fertőzésről. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen árú ami egy boltban található nagyjából ugyan ilyen fertőzöttséget mutatna. Mondjuk, ha az árú a boltba kerüléséig mindenhol teljesen sterilen kezelnék, és a polcra kerülés előtt fertőtlenítenék, akkor is másnapra elég sok baktériumot tudnának kimutatni a felületéről. Ez egy tipikusan "brit tudósok" színvonalú cikk volt. Semmi összehasonlítás, semmi kontorl csoport, nincsenek adatok arról, hogy a természetes környezetünkben ezek közül milyen és mennyi baktérium található, stb. Szóval ami amúg yegy tudományos cikk része kellene, hogy legyen. Innentől viszont ez semmire sem jó, maximum a vidéki nénik rémítgetésére.
meiszner.kati 2011.01.27. 23:42:09
@gigicske: A Magyar mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal, Élelmiszer és Takarmányozási Igazgatóságának Salmonella monitoring vizsgálatának eredményei a vizsgált mennyiség %-ában.
Pulyka 18,7
Kacsa 45
Liba 3,4
Sertés 4,0
Szarvasmarha 4.0
Salmonellák elôfordulása különbözô állatfajok húsában
Állatfaj Mintaszám Pozitív %
Sertés 150 6 4
Szarrvasmarha 151 6 4
Házityúk 170 114 64
Kacsa 44 20 45,5
Liba 29 1 3,4
Pulyka 91 17 17,7
Összesen 635 164 25,8
(2005. április–2006. március) Forrás: OÉVI
Pulyka 18,7
Kacsa 45
Liba 3,4
Sertés 4,0
Szarvasmarha 4.0
Salmonellák elôfordulása különbözô állatfajok húsában
Állatfaj Mintaszám Pozitív %
Sertés 150 6 4
Szarrvasmarha 151 6 4
Házityúk 170 114 64
Kacsa 44 20 45,5
Liba 29 1 3,4
Pulyka 91 17 17,7
Összesen 635 164 25,8
(2005. április–2006. március) Forrás: OÉVI
meiszner.kati 2011.01.28. 00:40:40
@68nyara: ok. még mindig ,hatásvadász, amit azért az alábbiak alátámasztanak. A cikk egyáltalán nem készült tudományosnak, mivel mindenkihez szól, hogy jobban figyeljünk oda mit vásárolunk, és még ha tisztának is látszik mi van mögötte, nyilvánvaló, hogy a táplálék közvetítette fertőző betegségek az egyszerű emésztőrendszeri zavarokon vagy hasmenésen túl sok problémát okozhatnak. A Campylobacter kiválthatja a Guillain–Barré-tünetegyüttest, ami gyakran bénulást – vagy halált is okoz.
A Campylobacter az Egyesült Államokban a bakteriális ételmérgezések egyik leggyakoribb oka, noha még nem került a toplistára. Minden évben több mint kétmillió amerikai fertőződik meg ezzel az organizmussal, és fejlődnek ki tünetek, mint például hasi fájdalom, láz, hányinger és hányás. Az esetek 20 százalékában a betegség krónikussá és komollyá válhat., minden évben 200 haláleset vezethető vissza a Campylobacterre. A Campylobacter-fertőzés Guillain–Barré-szindrómát is okozhat, egy súlyos és potenciálisan életet fenyegető betegséget. A Guillain–Barré egyfajta gyorsan lezajló bénulásos betegség, ami általában a lábakban kezdődik, majd végighalad a testen. Hatással lehet a légzőizmokra, és így fulladásos halált is okozhat. Egy banálisnak tűnő Campylobacter által kiváltott gastroenteritis paralitikus betegség kiváltására is képes, ami még akkor is komoly rokkantsággal jár, ha az illető fel is épül e heveny betegségből. A betegek kezelés nélkül megnyomorodnak, és meg is halhatnak. @meiszner.kati: Ehhez hozzátesszük még hogy az 50 év feletti férfiak 30%-a reagál csak a kezelésre, és a statisztikák szerint 100 betegből három meghal.
Ami a Salmonellát illeti Magyarországon nem csak a megbetegedések, hanem a járványok száma is növekedett az elmúlt években. Ugyanez a tendencia más Európai országokban.
A lényeg sokat mossunk kezet, jól süssük át, vagy főzzük meg a húsokat, különösen hogy több blogban is bízva a hűtőlánc folyamatosságában sületlen halakról és húsokról írnak. Aazt mondanám végkövetkeztetésként legnagyobb kockázatnak a csecsemők és a kisgyerekek vannak kitéve 5 éves korig, ritkán kezet mosó, félig sült steak kedvelők. És a legkisebb kockázatnak vannak kitéve a gyakran kezet mosó vegetáriánusok.
A vidéki nénik pedig nem annyira ijedősek, sokkal bölcsebbek mint gondolod, legalábbis nálunk, ugyan az időskorúak is fokozottabb kockázati csoportba tartoznak
A Campylobacter az Egyesült Államokban a bakteriális ételmérgezések egyik leggyakoribb oka, noha még nem került a toplistára. Minden évben több mint kétmillió amerikai fertőződik meg ezzel az organizmussal, és fejlődnek ki tünetek, mint például hasi fájdalom, láz, hányinger és hányás. Az esetek 20 százalékában a betegség krónikussá és komollyá válhat., minden évben 200 haláleset vezethető vissza a Campylobacterre. A Campylobacter-fertőzés Guillain–Barré-szindrómát is okozhat, egy súlyos és potenciálisan életet fenyegető betegséget. A Guillain–Barré egyfajta gyorsan lezajló bénulásos betegség, ami általában a lábakban kezdődik, majd végighalad a testen. Hatással lehet a légzőizmokra, és így fulladásos halált is okozhat. Egy banálisnak tűnő Campylobacter által kiváltott gastroenteritis paralitikus betegség kiváltására is képes, ami még akkor is komoly rokkantsággal jár, ha az illető fel is épül e heveny betegségből. A betegek kezelés nélkül megnyomorodnak, és meg is halhatnak. @meiszner.kati: Ehhez hozzátesszük még hogy az 50 év feletti férfiak 30%-a reagál csak a kezelésre, és a statisztikák szerint 100 betegből három meghal.
Ami a Salmonellát illeti Magyarországon nem csak a megbetegedések, hanem a járványok száma is növekedett az elmúlt években. Ugyanez a tendencia más Európai országokban.
A lényeg sokat mossunk kezet, jól süssük át, vagy főzzük meg a húsokat, különösen hogy több blogban is bízva a hűtőlánc folyamatosságában sületlen halakról és húsokról írnak. Aazt mondanám végkövetkeztetésként legnagyobb kockázatnak a csecsemők és a kisgyerekek vannak kitéve 5 éves korig, ritkán kezet mosó, félig sült steak kedvelők. És a legkisebb kockázatnak vannak kitéve a gyakran kezet mosó vegetáriánusok.
A vidéki nénik pedig nem annyira ijedősek, sokkal bölcsebbek mint gondolod, legalábbis nálunk, ugyan az időskorúak is fokozottabb kockázati csoportba tartoznak
meiszner.kati 2011.01.28. 00:59:43
@gigicske: bocsánat egy táblázatot szerettem volna betenni, az utolsó számjegyek mutatják % ban a fertőzöttséget.
magyar bucó 2011.01.28. 10:06:57
@meiszner.kati: Ha az általad vélt veszély fele igaz lenne, már meghaltunk volna.
De nem, sőt, még bajunk sem lett, ennél jobb cáfolat már nem kell. :)
De nem, sőt, még bajunk sem lett, ennél jobb cáfolat már nem kell. :)