Az orvosok javasolják a terhes nőknek kizárni az étrendjükből a lágy sajtokat és egy sor más készterméket. A szakértők javasolják a rákbetegeknek ezen tanácsokat figyelembe venni, mivel kimutatták, hogy a rákos pácienseknél megnövekedett a listeria baktérium hatásának következtében történő mérgezés kockázata írja a BBC.
kép innen microbewiki.kenyon.edu
Listeria baktérium valóban előfordul a puha sajtokban, és pástétomokban, ugyanakkor elég ritkán provokál mérgezést. Az angol rákkutató központ a kemoterápiás kezelés alatt, különös óvatosságra int az adott termékekkel kapcsolatban.
Ugyanakkor független szakértők véleménye szerint az adott tilalmat ki kell terjeszteni minden kezelt rákbetegre, bármely stádiumában legyenek is az adott betegségnek. A terhes nőknél a listeriozis vetélést provokálhat, és lehetséges a vérmérgezés, és az agyhártyagyulladás, ha legyengült az immunrendszer.
A tudósok (Health Protection Agency (HPA) 1413 embert vizsgáltak, kizárva ebből a terhes nőket. Minden a vizsgálatban résztvevő személy szenvedett listeriában a1999 és 2009 közötti időszakban. A vizsgálatok azt mutatták, hogy éppen a rákos betegeknél volt a legnagyobb kockázata megkapni a listeriozist (ötször nagyobb, mint másban szenvedő emberek, mint például a cukorbetegség esetében), a legnagyobb kockázat a vérrákos eseteknél volt.
Dr Bob Atak a kísérletet folytató HPA munkatársa arra hívja fel a rákos betegeket, cukorbetegeket, vese és májproblémákkal rendelkezők figyelmét kerüljék ezen veszélyes élelmiszereket, mert ezeknél az embereknél, és a terhes nőknél komoly betegségeket válthat ki a baktériumos fertőzés.
Régóta szeretnék írni a Listeria monocytogenes baktérium által okozott lehetséges fertőzésről a listeriosis-ról. Ennek adott aktualitást az angliai vizsgálat.
Leginkább a nem megfelelően tárolt élelmiszerek, vagyis az élelmiszerbiztonsági előírások be nem tartása vezet az elszaporodásához ennek a baktériumnak.
Nagyon fontosnak tartom, hogy közismertté váljon a fertőzés lehetősége, mert akár otthoni körülmények között is megtörténhet a listeria baktérium túlszaporodása.
Mivel előzhetjük meg mindezt?
A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtőszekrény belsejét tartsuk tisztán, rendszeresen mossuk ki és fertőtlenítsük. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni. Tehát tartsuk be az általános higiénés előírásokat!
Másik fontos szabály, hogy állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszunk. A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süssük át, vagy főzzük meg, hogy a belsejük is forró legyen, érje el a 75 Celsius fokot a hőkezelés tartson 4, de legalább 2 percig.
A legkockázatosabb élelmiszerek az 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt késztermékek, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen a nyers tej és belőle készült termékek, nyers húst tartalmazó termékek, nyers haltermékek, majonézes és más elkészített saláták (még ha zöldségből vannak is).
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
A fertőzés általános tüneteit nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. Jellemző tünetei hányás, hasmenés, fejfájás. Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek, és a betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.
Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal végződhet.
Egészséges immunrendszerrel rendelkező felnőtt emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Viszont legyengült szervezet esetén, csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű embereknél nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. A szövődmények elkerülése, és a gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.
Ismeretesek magyarországi esetek, amikor a közismert és nagy múltú cégnél a Pick Szeged Zrt nél 2010 áprilisában előfordulhatott, hogy a határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek kerültek ki tőlük a kereskedelembe, ugyan csak a Reál áruházlánc üzleteibe, a közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta.
Így szerencsésen alakult, hogy a társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt, visszavonták a kereskedelmi egységekből.
Az osztrák Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta. Megint csak szerencsés eset, hogy Magyarországra nem került sajt ebből a szállítmányból.
Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal