A mosogatógépekben veszélyes gombák tenyésznek
2011. június 24. írta: meiszner.kati

A mosogatógépekben veszélyes gombák tenyésznek



A Ljubljanai egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a konyhai technika vívmánya a mosogatógép – különböző az extrém és szélsőséges helyzetekhez alkalmazkodó, vagyis szupertoleráns gombák gyülekezőhelye, mint a fekete penész gomba. Néhány ezek közül a gombák közül potenciálisan veszélyesek az emberi egészségre írja az angol Fungal Biology folyóírat.



A szakértők a világ különböző országainak 101 városában tanulmányozták a lakásokban illetve házakban működő mosogatógépeket. Összegyűjtötték eme háztartási technika belsejében élő mikroorganizmusokat, mivel a benne lévő nedvesség és a magas hőmérséklet nagyszerű közeg a szaporodásukhoz.

A gumi szigetelésekről vett minták két harmad része volt  fertőzött a penészgombák kolóniáival, mint az Aspergillus, Candida, Magnusiomyces, Fusarium, Penicillium és Rhodutorula. Az esetek felében (56%) ezek Exophilia phaeomuriformis és Exophiala dermatitidis. Tudjuk hogy ez a két Exophiala faj már komoly szisztémás betegségeket okozhat az embernek. Gyakran megtelepszenek  a tüdőkben és a  cisztás fybrózis egyik okozói lehetnek.
Okozhatnak egyébként egészséges embereknek is halálos kimenetelű fertőzést.
Előidézői olyan bőr alatti cisztás elváltozásoknak mint  a mycetoma és phaeohyphomycosis, szívbelhártya-gyulladásnak és az agyi tályogoknak.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a gombáknak a jelenléte a mosogatógépekben veszélyes lehet, mert a fertőzés átterjedhet a evőeszközökre és edényekre így az asztalra, ahol eszünk.

Azt is kimutatták, hogy nedves környezetben az otthonunk, mint a fürdőszoba, konyha, WC vagy zuhanyzó, lehet a mikrobák telephelye.

További vizsgálatok azt mutatják, hogy ha a gép mosási ciklusában magas hőmérsékletű vizet használ, az képes megölni ezeket a mikroorganizmusokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr303012695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Tejbegríz a féllábú matrac · http://konyvespolc.webnode.hu 2014.02.23. 17:34:54

Gondolom véletlen sem ezért találták ki, hogy időnként érdemes elindítani egy tisztító-fertőtlenítő programot...
süti beállítások módosítása